Metoda static a const – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Metoda static a const – C / C++ – Fórum – Programujte.comMetoda static a const – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
liamlim0
Newbie
5. 11. 2013   #1
-
0
-

Dobrý den,

Hledal jsem informace o mém dnešním dotazu, ale bohužel jsem nezvládl nic najít. Za každou odpověď bych byl tedy moc rád. Zkoušel jsem napsat:

class trida
{
public:
	static int funkce(void) const {return x;}
private:
	static int x;
};

Ale při pokusu o překlad se zobrazila hláška: "error: static member function cannot have cv-qualifier. Po chvíli přemýšlení nad tím, co znamená cv-qualifier jsem umazal const a překlad se povedl. Tak jsem usoudil, že statická členská funkce nesmí být konstantní. 

Moje otázka tedy je:
- Proč nemůže být static členská funkce const?
- Je možné nějak zaručit v deklaraci, že funkce nebude měnit data? Tím myslím že dám vědět, že nemůže měnit žádnou statickou (myslím že jiná by ani nešla) členskou proměnnou. (doufám, že jsem to napsal správně, myslím tím libovolné deklarace static proměnných v třídě)

Díky za každou odpověď.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.200.–
Reklama
Reklama
Řešení
KIIV+42
God of flame
5. 11. 2013   #2
-
0
-
Vyřešeno Nejlepší odpověď

no konstantni clenska funkce znaci, ze se nemeni stav objektu (tj. zadny data v nem (pokud nejsou teda mutable - tam to povoleny je))

no a staticka metoda je zvlastni v tom, ze nema pristup k datum objektu, protoze neni volana nad zadnym objektem     vola se jen jako   trida::funkce(...);  tudiz beztak zadnej objekt zmenit nemuze

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
liamlim0
Newbie
5. 11. 2013   #3
-
0
-

#2 KIIV
#1 liamlim

Já jsem si to zdůvodňoval přesně tak. Ale já můžu podle mě napsat:

 

#include <iostream>

class trida
{
public:
	static int funkce(void) {return x += 5;}
private:
	static int x;
};

int trida::x = 0;

int main()
{
	std::cout << trida::funkce() << std::endl;
	return 0;
}

kde funkce() mění hodnotu trida::x. Nejde to nějak funkci zakázat už v deklaraci?


edit: asi už to chápu. I ta trida::x nemusí být součást toho objektu. Doufám že to chápu dobře. Tak v tom případě se funkce chová prostě jako každá jiná funkce

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.99.200.–
KIIV+42
God of flame
5. 11. 2013   #4
-
0
-

trida::x neni tridni ... maji vsechny instance tridy jen jedinou spolecnou hodnotu x...

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 64 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý