Proč nelze vrátit řetězec metodou char* getRetezec const? – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Proč nelze vrátit řetězec metodou char* getRetezec const? – C / C++ – Fórum – Programujte.comProč nelze vrátit řetězec metodou char* getRetezec const? – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
ondrej39+1
Věrný člen
31. 10. 2014   #1
-
0
-

Ahoj,

vy zkušenější, mohli byste mi říct, proč nelze vrátit ukazatel na řetězec metodou používající const, když nezasahuji do vnitřku třídy (bez const kód funguje normálně).

Níže je imaginární kód (nejedná se o žádný konkrétní problém, jen jsem to napsal pro demonstraci) v nefunkční podobě (s const u metody getNazev()). Když const odstraním, kód normálně funguje.

// trida.h

#pragma once

class Trida {
private:
int pocetStudentu;
char nazevTridy[50];

public:
Trida(int pocetStudentu, char nazevTridy[]);
int getPocet() const;
char* getNazev() const;
};

// trida.cpp

#include "trida.h"
#include "stdafx.h"
#pragma warning(disable: 4996)
#include <string>

Trida::Trida(int pocetStudentu, char nazevTridy[])
{
strcpy(this->nazevTridy, nazevTridy);
this->pocetStudentu = pocetStudentu;
}

int Trida::getPocet() const
{
	return pocetStudentu;
}

char* Trida::getNazev() const
{
	return nazevTridy;
}

Ještě tedy jednou, nevíte, proč tam const být nemůže, když do vnitřku objektu nezasahuji? Díky za odpověď.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
Reklama
Reklama
ingiraxo+15
Grafoman
31. 10. 2014   #2
-
0
-

#1 ondrej39
možná mě někdo opraví, ale důvod proč ti to nejde vrátit je ten, že fce pro vrácení názvu třídy vrací const ukazatel na blok alokovaný paměti (nutno alokovat název třídy) a ty vracíš statický blok pole - proto to nejde

// při deklaraci použij
char* nazevTridy;

// v konstruktoru uprav
this->nazevTridy = new char[strlen(nazevTridy) + 1];
strcpy(this->nazevTridy, nazevTridy);

// nutno pridat desktruktor
~Trida() { delete[] nazevTridy; }

nebo pokud chceš nechat statický pole tak uprav 

// funkci na
const char* getNazev() const;
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
KIIV+42
God of flame
31. 10. 2014   #3
-
0
-

Ten const char* getNazev() const by mel stacit...

Pokud to vraci char* tak nejde zarucit, ze se obsah objektu nezmeni (to by dovolilo jedine u atributu mutable).

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
ondrej39+1
Věrný člen
31. 10. 2014   #4
-
0
-

#2 ingiraxo
#3 KIIV
Pánové, děkuju za odpověď. Především za vyřešení s const. Otázka je, zda bych, teoreticky, mohl ponechat kód bez const? Bylo by to bezpečné, nebo v případě, že určitá funkce do třídy nezasahuje se používání neměnných proměnných přímo doporučuje?

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
ingiraxo+15
Grafoman
31. 10. 2014   #5
-
0
-

#4 ondrej39
jako takhle... můžeš to použít bez const... většinou se tohle ošetřování a "omezování" používá u frameworků/api/sdílených projektů, kde chceš ostatním definovat nějaký pravidla

V praxi u aplikací na kterých děláš jen ty sám, pro vlastní potřeby apod., tak se tohle ošetřování většinou nepoužívá, ale bránit ti v tom nikdo nebude ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
ondrej39+1
Věrný člen
31. 10. 2014   #6
-
0
-

#5 ingiraxo
Spíš by mě zajímalo, jak je to správně - předpokládám, že s const, vzhledem k tvému příspěvku.

Ano, v současnosti naprogramuji úplný hovno :D, ale programování mě docela začalo zajímat a když už něco dělám, rád bych to dělal pořádně. Ne jen tak, aby to fungovalo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
ingiraxo+15
Grafoman
31. 10. 2014   #7
-
0
-

#6 ondrej39
v tom případě tak, jak jsem psal 

const char* getNazevTridy() const;
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
vitamin+8
Grafoman
31. 10. 2014   #8
-
0
-

#6 ondrej39
Mne sa osvedcilo davat const vsade kde je to mozne. Ked uz mas vecsiu aplikaciu tak to dost sprehladnuje kod lebo si mozes byt isty ze sa dana hodnota nemeni. Pri malych aplikaciach je to jedno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.105.186.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
ondrej39+1
Věrný člen
31. 10. 2014   #9
-
0
-

#8 vitamin
Tudíž potvrzuješ to, co jsem si myslel. Const dávat tam, kam patří.

Děkuju ještě jednou všem za odpovědi :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
ingiraxo+15
Grafoman
31. 10. 2014   #10
-
0
-

Mě se spíš osvětčilo ho dávat jen někam a to:
- na všechny gettry
- pro některý parametry funkcí (většinou kde jsou pole/ukazatele/reference)

Úplně všude bych const necpal, někde není potřeba vůbec a někdy to i znepřehledňuje kód, protože např. u funkcí jde nacpat snad na 4 místa (ještě mezi název funkce a návratový typ)

Ale hodně záleží na situaci a co to je za app/projekt. Pokud je to velkej projekt a dělá na tom víc lidí, tak bych se přiklonil k vitamínu - davat všude, ale jinak ne a u mini app to nemá ani moc smysl

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
ondrej39+1
Věrný člen
31. 10. 2014   #11
-
0
-

#10 ingiraxo
Chápu, kam tím míříš. Kód má být přehledný a porozumitelný pro všechny. U velkých projektů const může pomoct tím, že člověku, který to přebere, řekne: "Toto se měnit nebude."

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
KIIV+42
God of flame
31. 10. 2014   #12
-
0
-

const ocenis hlavne v dobe, kdy mas nekde objekt jako const  (nedovoli ti to pustit nic, co nezarucuje, ze se objekt nezmeni)

A neni od veci to pouzivat u predavani reference, kdy to nemas meni a tak..

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.95.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 229 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý