C++ a databáze – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

C++ a databáze – C / C++ – Fórum – Programujte.comC++ a databáze – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
miguel0
Newbie
1. 2. 2007   #1
-
0
-

Lze pomocí jazyka c++ vytvářet databáze a pracovat s nimi,konkrétně s databází s příponou db.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Reklama
Reklama
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
1. 2. 2007   #2
-
0
-

Jisteze jde, tak jako v jakemkoliv jazyce(ktery umi pracovat se soubory), jen je tu par hacku. Ono pripona *.db nic nerekne o tom z jakeho databazeveho systemu to je(MS Access, MySQL, atd...), a jestli to vubec je z nejakeho db systemu(databaze je totiz jen soubor, takze to muze pochazet treba i ze hry). Totiz kazdy vyrobce db systemu muze, ale nemusi, uvolnit nejake API pro zpracovani databaze. Pokud uvolni tak pak je to jednoduche - staci si stahnou potrebne knihovny a naucit se s nimy pracovat. Ale v tom horsim pripade, kdy neuvolni nic, ti nezbyde, nez si nekde sehnat strukturu toho souboru(pokud se ti ji povede najit) a napsat si vlastni loader.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
miguel0
Newbie
1. 2. 2007   #3
-
0
-

A jestli se ještě můžu zeptat - pro příponu dbf platí to samé?Už jsem ji párkrát otevíral v excelu a nějaké operace tam dělat šly.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
1. 2. 2007   #4
-
0
-

A z jakeho databazoveho systemu to je? Od Borlandu??

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
miguel0
Newbie
5. 2. 2007   #5
-
0
-

Pravděpodobně asi jo

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Meneltharion
~ Anonymní uživatel
66 příspěvků
Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pedro0
Stálý člen
5. 2. 2007   #7
-
0
-

To miguel: pokojne si mozes napisat aj vlastny Databazovy system ...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vsetci ste blazni, to len ja som lietadlo
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
5. 2. 2007   #8
-
0
-

To PaLaDiN: :D:D:D
Nevim, jestli ma dneska smysl vyvijet sam DB system. DB system neni jenom neco(data) ulozit do souboru a pak to z nej nacist, ale taky je potreba zajistit vicenasobny pristup, integritu dat, sifrovani, zabezpeceni a spoustu daleko slozitejsich veci. Nemluve o algotitmu, ktery bude nad daty pracovat(vyhledavatz, tridit, vkladat, mazat, atd) - pravda resit to jiz predem navrzene modely, ale zkus si napsat treba SRBD pro relacni databazi. Nechcu miguela shazovat, ale kdyby se mu chtelo napsat si vlastni, tak by se tu patrne neptal.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pedro0
Stálý člen
6. 2. 2007   #9
-
0
-

To Jura: on sa pytal ci sa to da ;) a ja som mu napisal jednu moznost ... sice pomerne vtipnu, ale moznost ;) ono napr k MySql je rovno k serveru pri instalacii kniznica na pracu s databazami ...

IMHO viem o programovani v C++ trosku viac ako miguel a na pisanie DBS by som si trufol max tak zo zartu ...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vsetci ste blazni, to len ja som lietadlo
sn3d0
Věrný člen
7. 2. 2007   #10
-
0
-

No myslim ze ak by potreboval len zakladnu funkcionalitu DBFiek tak to data v pohode moze tlacit do XMLka a potom ho parsovat. Tiez jedno riesenie ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
shutdown -h now
Systém
~ Anonymní uživatel
61 příspěvků
7. 2. 2007   #11
-
0
-

Přeji dobrý den, moc se v jazyce C++ nevyznám tak nevim jestli muj dotaz pochopíte, ale chtěl bych se zeptat jak ukládat výstupní hodnoty do kontejnerů, a co to vůbec ty kontejnery jsou a k čemu složí? díky za odpověd.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
7. 2. 2007   #12
-
0
-

To Systém:
Kontejner je v podstate nejaky objekt, ktery umoznuje skladovat jine objekty(tem se rika elementy - to jsou ty hodnoty). Kazdy kontejner musi mit nejake metody(funkce), ktere ti umoznuji nejakym zpusobem spravovat data(mazat, vkladat, hledat, tridit, atd). Aby to nebylo tak jednoduche, tak existuje spousta druhu kontejneru, a kazdy takovy kontejner je optimalizovany na jine operace, tzn. ma jine principy vkladani, hledani, atd, pricemz nektere metody na zpracovani vubec nemusi mit. Dale plati, ze kazdy objekt musi mit iteratory - umoznuji ti prochazet kontejner, aniz by jsi musel vedet, jakym zpusobem a kde jsou data ulozeny(dulezite je vedet, ze nelze pristupovat najednou dvema iteratory do tehoz kontejneru, protoze se umisteni ulozenych elementu pri pruchodu iteratoru muze zmenit). Takze kdyz to shrnu, jednoduse si urcis, jaky typ kontejneru chces pouzivat(vector, map, set, list, deque....) a najdes si treba zde http://www.sgi.com/tech/stl/stl_index.html jake metody slouzi pro vkaldani, mazani, hledani, ci cokoliv jineho.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
hodiks0
Duch
2. 6. 2016   #13
-
0
-

#1 miguel

Tady je příklad připojení databáze v Gt:
 

#include "mainwindow.h"
#include "ui_mainwindow.h"

#include <QDebug>
#include <QSqlDatabase>
#include <QSqlQuery>
#include <QSqlRecord>

MainWindow::MainWindow(QWidget *parent) :
    QMainWindow(parent),
    ui(new Ui::MainWindow)
{
    ui->setupUi(this);
    QSqlDatabase db=QSqlDatabase::addDatabase("QSQLITE");

    db.setDatabaseName("/home/student/zkouska1.db");

    if (!db.open())
    {
    qDebug() << "Error: connection fail";
    }

    else {
    qDebug() << "Error: connection OK";
    }

    QSqlQuery query("SELECT * FROM tabulka", db);
    while (query.next())
    {
        QString name = query.value(0).toString();
        double souradnice=query.value(2).toDouble();
        qDebug() << name << ' ' << souradnice;

    }
    //int idName = query.record().indexOf("name")
}

MainWindow::~MainWindow()
{
    delete ui;
}

Důležité -- v .pro souboru doplnit tento výraz 

QT       += core gui sql

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.139.–
Kalič
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
2. 6. 2016   #14
-
0
-

Díky kámo

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.217.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 111 hostů

Podobná vlákna

Databáze — založil Jacob

Databáze — založil Piskar10110010

Databaze — založil Kornin

Databáze v C++ — založil Kódl

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý