Ipow – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Ipow – C / C++ – Fórum – Programujte.comIpow – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

ondrej39+1
Věrný člen
10. 3. 2015   #1
-
0
-

#1 oxidián
Podívej se, co jednotlivé bitové operátory dělají, třeba tady. To by ti mělo pomoct k porozumění funkce a proč ti to padá :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.207.–
Inject all the dependencies!
oxidián0
Grafoman
10. 3. 2015   #2
-
0
-

Ale nenakopíroval jsem sem tu správnou funkci, tohle byl omyl. Měla to být tato:

int ipow(int base, int exp)
{
    int result = 1;
    while (exp)
    {
        if (exp & 1)
            result *= base;
        exp >>= 1;
        base *= base;
    }
  return result;
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.199.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 3. 2015   #3
-
0
-

Porad plati mrknout, co vlastne dela >> se signed integerem!!! Hlavne se zapornym cislem.

Nicmene je vcelku zbytecnost pocitat zaporny exponent, kdyz je vysledek cele cislo. Bude to vzdy 0 (maximalne pro 2^-1 bys mohl zaokrouhlit na 1)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
oxidián0
Grafoman
10. 3. 2015   #4
-
0
-

No dyď se dívám, ale mě to nejde ladit. Dívám se na exp jaká nastala změna a nic není vidět v codeblock watch panelu. Toto nepomáhá.

#include "math_fnc.h"
int ipow(int base, int exp)
{
    int result = 1;
    if (exp>0)
        while (exp)
        {
            if (exp & 1)
                result *= base;
            exp >>= 1;
            base *= base;
        }
  else
        while (exp)
        {
            if (exp & 0)
                result *= base;
            exp >>= 1;
            if (exp & 0)
                base *= base;
        }
  return result;
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.199.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 3. 2015   #5
-
0
-

   

int ipow(int base, int exp)
{
    int result = 1;
    while (exp)
    {
        printf("base=%d exp=%d result=%d\n",base,exp,result);
        if (exp & 1)
            result *= base;
        exp >>= 1;
        base *= base;
   }
   printf("result=%d\n",result);
   return result;
}


a prihodis  ipow(4,-10)  a pak to musis hodne rychle sejmout ctrl-c

A nebo radeji srovnani predchoziho exponentu s novym a pokud jsou stejne, tak ukoncit

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
ondrej39+1
Věrný člen
10. 3. 2015   #6
-
0
-

#3 oxidián
Je taky možný celou funkci prostě předělat, aby fungovala. (Navíc jsem změnil návratový typ na double, aby šly vyjádřit i záporné mocniny.)

double ipow2(int base, int exp)
{
	double result = 1;
	int n = 0;
	if (!exp) // exponent nula -> výsledek 1
	{
		return result;
	}
	else if (exp < 0) // exponent záporný
	{
		exp *= -1;
		for (; n < exp; n++)
		{
			result *= base;
		}
		return (1 / result);
	}
	else
	{
		for (; n < exp; n++)
		{
			result *= base;
		}
		return result;
	}	
}

EDIT: Pochopitelně nevím, jak je na tom takhle funkce s výkonem, jediná optimalizace, která mě napadá, je hodit to do switche, namísto použití if-else formy. Netuším ovšem, zda se bitovými operátory něco šetří, neumím s nimi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.207.–
Inject all the dependencies!
oxidián0
Grafoman
10. 3. 2015   #7
-
0
-

#5 KIIV
No vypisuje ale moc z toho nechápu. Takže problém je v tom, že jakmile dojde k nule musí se to ukončit, nemohu pokračovat dál do řady kladných čísel... To by se muselo změnit pořadí (operátor) asi nebo změnit algoritmus.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.199.–
oxidián0
Grafoman
10. 3. 2015   #8
-
0
-

#6 ondrej39
proč double? Chci výsledek integer. Proto se to jmenuje ipow, ipow2

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.199.–
ondrej39+1
Věrný člen
10. 3. 2015   #9
-
0
-

#8 oxidián
Pokud chceš integer, pak modifikovaná funkce může vypadat takhle:

int ipow2(int base, int exp)
{
	double result = 1;
	int n = 0;
	if (!exp) // exponent nula -> výsledek 1
	{
		return 1;
	}
	else if (exp < 0) // pro int nejde, vrací se nula
	{
		return 0;
	}
	else
	{
		for (; n < exp; n++)
		{
			result *= base;
		}
		return result;
	}	
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.207.–
Inject all the dependencies!
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 3. 2015   #10
-
+1
-
Zajímavé

#7 oxidián
problem je v tom, ze se to do kladnych cisel nedostane... jen bitovej posun nad zapornym cislem neposouva bit se znamenkem. Takze tam mas proste porad aspon -1 (protoze zaporna nula neexistuje)

base=4 exp=-5 result=1
base=16 exp=-3 result=4
base=256 exp=-2 result=64
base=65536 exp=-1 result=64
base=0 exp=-1 result=4194304
base=0 exp=-1 result=0
base=0 exp=-1 result=0
base=0 exp=-1 result=0
base=0 exp=-1 result=0
base=0 exp=-1 result=0
base=0 exp=-1 result=0
base=0 exp=-1 result=0
base=0 exp=-1 result=0


Ale kdyz nechapes, co se vypisuje, tak musi byt sakra narocny cokoliv funkcniho vubec udelat (podle diskuzi aplikujes geneticke programovani - pokus-omyl uplne naslepo - bez jakykoliv znalosti a uz vubec ne chapani co delas)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
ondrej39+1
Věrný člen
10. 3. 2015   #11
-
0
-

#10 KIIV
KIIVe, nejsou ty výsledky stejně nějak mimo? 16 na -3 se určitě nerovná 4. Pochopil jsem doufám správně, že oxidián chce funkci na výpočet mocnin :D. Pokud jsem byl mimo, tak je problém mezi klávesnicí a židlí tady u mě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.207.–
Inject all the dependencies!
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 3. 2015   #12
-
0
-

#11 ondrej39
je to jeho kod s vypisem promennych (prispevek #5) (a je to na zacatku cyklu - hodnoty, co vstupuji do vypoctu, takze o kolo pozadu)

4^-3 je 1/4^3   coz je  1/64 -> Proto je taky zbytecne ty zaporne exponenty resit. Proste vratit 0

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 3. 2015   #13
-
0
-

Jo a jeste k posunu toho exponentu:

-5 =  0xfffffffb

-3 =  0xfffffffc

-2 =  0xfffffffe

-1 =  0xffffffff

(kdyby nahodou nekoho zaujal prechod z  -5 na -3 pri bitovem posunu...  pro kladne by to bylo 5 (0b101), 2 (0b10), 1 0

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
oxidián0
Grafoman
10. 3. 2015   #14
-
0
-

Ten kód jsem našel na internetu, když jsem hledal kód na mocninu integru. Chápat bitovou matematiku se teprve učím. A ano učím se to tak, že vezmu kód a zjišťuji co dělá.

int ipow(int base, int exp)
{
	int result = 1;
	int n = 0;
	if (exp<=0)
		return 0;
	else
    while (exp) {
        if (exp & 1)
            result *= base;
        exp >>= 1;
        base *= base;
    }
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.199.–
ondrej39+1
Věrný člen
10. 3. 2015   #15
-
0
-

#14 oxidián
Upřímně mi pořád nějak uniká, proč to řešit bitovými posuny, když to jde úplně v pohodě bez nich.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.207.–
Inject all the dependencies!
10. 3. 2015   #16
-
0
-

 Chápat bitovou matematiku se teprve učím.

Binární algebra funguje úplně stejně jako dekadická. Nevím, jak je to dnes, ale "za nás" se to probíralo v matematice na střední škole.

Upřímně mi pořád nějak uniká, proč to řešit bitovými posuny, když to jde úplně v pohodě bez nich.

Taky si myslím. V podstatě stačí cyklus for a násobení. V případě, že exponent nebude kladný, vrátí to 1.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1222:800:4cba:44...–
oxidián0
Grafoman
10. 3. 2015   #17
-
0
-

#15 ondrej39
Jsou minímálně dvě možnosti jak počítat buď použiješ dekadickou soustavu nebo binární. Nevím co je rychlejší, ale binární soustava má něco do sebe.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.199.–
oxidián0
Grafoman
10. 3. 2015   #18
-
0
-

#16 hlucheucho
Tak to si měl asi IT obor nebo elektroniku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.199.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 13 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý