Pomoc s přípravou na zkoušky - programování, databáze... – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pomoc s přípravou na zkoušky - programování, databáze... – Offtopic – Fórum – Programujte.comPomoc s přípravou na zkoušky - programování, databáze... – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Gooo0
Newbie
23. 7. 2016   #1
-
0
-

Dobrý den

Odhaduji že jsem dvakrát starší než většina přispěvatelů zde a na stará kolena se pokouším udělat VŠ a tak jsem dálkově studoval pedagogickou fakultu. Bohužel jsem při prvním pokusu SZZ na Bakaláře shořel jako papírek a nepovedla se mi část věnovaná informatice, takže koncem srpna mám druhý a poslední pokus.

Pokouším se připravit lépe, ale díky charakteru dálkového studia, kdy jsme u většiny kurzů obdrželi pouze vyexportované slidy prezentací přednášek, jsem se na několika věcech zablokoval a ohromný čas věnuji na hledání podkladů. Tolik k jakési omluvě a nyní co potřebuji.

Čas každého je velice drahý, zvlášť když má vědomosti na takové úrovni, že by je uměl i předávat. Nemá smysl zakládat jednotlivé vlákna ke každé nejasné věci, protože je toho více a zaspamoval bych fórum. Nenajde se zde někdo, kdo by rád v této věci pomohl a umožnil by spojit se pomocí internetového komunikátoru (ICQ, Messenger a podobně) a pokusil by se mi pár drobností vysvětlit?

Částečně tápu v:

  • Databáze
  • Programování
  • Logika

Děkuji, G

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.72.244.–
Kit+15
Guru
23. 7. 2016   #2
-
0
-

#1 Gooo
Můj čas je drahý a proto ICQ, Skype ani další messengery nepoužívám.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:4507:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
24. 7. 2016   #3
-
+2
-
Zajímavé

#1 Gooo
Spis sem nahod konkretni dotazy, bude pak pravdepodobnejsi, ze dostanes i odpovedi. Na moc obecne dotazy dostanes spis odpoved ve stylu "najdi si to na google".

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
ondrej39+1
Věrný člen
24. 7. 2016   #4
-
-1
-
Mimo téma
ing -

#2 Kit
Lol. To je asi nejstupidnější věc, co jsem tady zatím četl. :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.39.172.–
Inject all the dependencies!
Gooo0
Newbie
24. 7. 2016   #5
-
0
-

Zdravím a děkuji za reakce. Chápu že je to tak trochu zvláštní dotaz, ale tonoucí se stébla chytá. Já uvedu alespoň příklad, o co jde:

Já mám nyní 48 otázek, kde je vždy název otázky a k ní několik podotázek, například:

2) Proměnné
Definice, Základní typy proměnných a jejich reprezentace v paměti, Deklarace a inicializace, Základní operace s proměnnými jednotlivých typů, Jednoduché a strukturované typy, Ordinální datové typy

Tohle je pro mě otázka z jednodušších, ale dělám to tak, že si rozpoložkuji ty podotázky a ke každé si píšu nějaké data. U téhle otázky mám všechno, až na:

Základní typy proměnných a jejich reprezentace v paměti

Základní typy znám, nebo si je dohledám, ale například netuším, jak jsou reperezentována proměnné v paměti. Ve stuijních podkladech jsem takovou informaci nenalezl. No a takhle to mám prakticky u každé otázky. Někdy mám otázku komplet vyhotovenou a chápu, někdy neumím dohledat třeba více podotázek (to je problém třeba u logiky, kdy jedu jen dle slidů z přednášky, tedy je tam pár záchytných bodů, o kterých asi někdo někde mluvil.

Jak jsem psal, taky mi tohle řešení nepřipadá úplně vhodné, asi se skutečně pokusím vložit ty dotazy do fóra jednotlivě, ale budu vypadat jako hlupák, který spamuje diskuze několika desítkami dotazů.

Znáte to, když jsem se připravoval na první pokus, tak jsem ty informace také nemél a z fóra kde jsem se zeptal jsem dostal většinou odpovědi "googluj", nebo ve smyslu "měl ses učit", takže jsem to zkusil postavit tak, že u každé otázky vím alespoň část a bude to OK. Bohužel, ono to nebylo o zjištění co vím, ale o hledání toho, co nevím, takže jsem na těch "nedodělcích" ztroskotal.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.72.244.–
Kit+15
Guru
24. 7. 2016   #6
-
0
-

#5 Gooo
Neuvedl jsi jazyk, kterého se to má týkat. Reprezentace proměnných v paměti se občas liší.

U jednoduchých typů se však dá obecně tvrdit, že jsou v paměti uloženy jako posloupnost bajtů, obvykle 8, 16, 32 nebo 64 bitů. U složených typů (např. polí) to obvykle bývají jejich násobky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Gooo0
Newbie
24. 7. 2016   #7
-
0
-

#6 Kit
No, my se učili jen v Pascalu, ale v tomto případě se jednalo o příklad, o co mi jde. Ale asi to bude lepší řešení, napsat jednotlivé thready k jednotlivým věcem, které mi nejsou jasné. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.72.244.–
Kit+15
Guru
24. 7. 2016   #8
-
0
-

#7 Gooo
Jistě. Jde také o to, že toto fórum čte spousta začátečníků i pokročilých. Diskuzí a praktickým zkoušením se toho všichni naučíme nejvíc.

Odkazování na Google moc problémy neřeší, protože často je problém najít vhodnou frázi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
25. 7. 2016   #9
-
0
-

Gooo
2) To zalezi na jazyku, tech je kolem 1000. Pascal je uz 20 let pase. Povazuji za chybu, ze se uci :) To je jako by ses ucil latinu jen proto, ze ma podobnou stavbu vet jako anglictina.
http://en.cppreference.com/…nguage/types
To je sice pro cpp, ale je tam zhruba prehled, jake cisla lze zapsat do pameti a kolik bitu zabiraji. Pak mas jeste typy string, array, pointer, object.
A ted pozor, chytak. Kdyz potrebujes rychle pracovat s cislem a mas 64 bitovy procesor, tak on umi pracovat s 64 bity naraz. Takze je vyhodnejsi mit cislo ulozene ve velikosti procesoru. O prepis pro procesor se obvykle postara prekladac. Ve zdrojovem kodu programu je lepsi pouzit co nejuspornejsi variantu.

google = pascal datove typy
http://home.pf.jcu.cz/…m/kap02.html

Vyhoda forka je, ze polozis otazku a ten kdo ma prave cas, tak ti na ni odpovi. Rozepisovat cele datove typy by bylo na dlouho. Navic, ja pascal neuznavam! Posledni ma vira se zamerila na podobnost zapisovani datovych typu jako to delaji databaze pro strukturu tabulky. Vsechny ostatni zpusoby jsou zastarale a neprehledne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:6d46:55...–
Kit+15
Guru
25. 7. 2016   #10
-
0
-

#9 peter
Ty neuznáváš Pascal, já neuznávám C. Zastaralé jsou oba dva. Každý z nás je nějak postižený.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
25. 7. 2016   #11
-
0
-

C taky neuznavam :) Minule jsem se tam drbal s typama a zjistoval, co ktery znamena v cizim programu, protoze mi tam chybelo jakesi define nahore :) Coz jako samouk prvni kod jsem nemohl vedet. Zkopirujes ze stranky zarucene funkcni kod a nejede... :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:6d46:55...–
petrph0
Newbie
27. 7. 2016   #12
-
0
-

Potiž je v tom že to co označuješ úplně nahoře jako otázka, je vlastně téma o kterém by jsi měl mluvit u zkoušky no řekněme 10-15 minut. A ještě mít přehled kdyby zkoušející kladl doprovodné dotazy. Takže, asi numero uno rada zní, zjistit si zda ten profesor někde uvedl doporučenou studijní  literaturu ze které - a podle které by jste se to měli učit. (Což můžou být třeba skripta, nebo nějaká konkrétní odborná publikace).

Bud jí uvedl na přednášce a někdo ze spolustudentů si jí zapsal, nebo jí má uvedenou někde na webu školy.  To ti  ani tady na foru nikdo nenahradí a nebude ti buď přepisovat,kopírovat nebo dokonce diktovat? přes messenger řádově stovky stran odborného textu (tak obvyklé penzum ke zkoušce na VS). Takže zkus si to najít, nebo se pozeptat u spolustudentů, nebo přímo v knihovně vaší VS  A pak si sednout a šprtat.

My ti tady na fóru můžeme pomoct až v některých zcela konkrétních otázkách, kdyby jsi z těch z té předepsané literatury třeba něco nepochopil.

Mimochodem, proč ti to radím, protože z té doporučené literatury taky poznáš do jaké hloubky profesor chce aby jste se to naučili. Aby zaše nešel zbytečně do hloubky, protože pak to skutečně nezvládneš. Abych dal praktický příklad, ta otázka "..
Základní typy proměnných a jejich reprezentace v paměti
Jak už tady kolegové naznačili, tak různé programovací jazyky mají různé základní typy proměnných. Ovšem druhá zrada je v požadavku znalosti "a jejich reprezentace v paměti".. Protože to se lze snadno naučit a demonstrovat na příkladech pro malá celá čísla (0-255) (binární obsah 1B), Ovšem pro záporná čísla, destinná čísla, čísla s exponentem, už je to darda pro profíky znát jí zpaměti. Jen na tom by jsi strávil zbytek prázdnin. Takže bud na Vás chce pan profesor něco jiného a mnohem mín -nějakou okecávačku která je v těch skriptech. A nebo vyznává prastarou teorii "Na výbornou u mě udělá zkoušku Kevin Mitnick, na chvalitebnou Bill Gates..

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:9193:38da:14b:e...–
Kit+15
Guru
27. 7. 2016   #13
-
0
-

#12 petrph
No tak záporná čísla ve dvojkovém doplňku se dají vysvětlit ještě docela lehce, ale čísla s pohyblivou řádovou čárkou se už vysvětlují podstatně hůř (něco je dvojkový doplněk, něco kód posunuté nuly a ještě je to trochu přeházené). K tomu nějaký big endian a little endian a hlava se zamotá dokonale.

Totéž se znaky. Dokud se bavíme o ASCII je to pohodička (mimochodem by ji měl každý dobrý programátor znát). Když nastoupí Latin2, je to o něco horší. Pochopit Unicode a všechna jeho kódování je však už docela slušný level.

Důležitá budou ta skripta, ze kterých by mělo být patrné, do jaké hloubky je nutné zajít.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Pomoc u zkousky Java — založil Dom

Databaze Pomoc — založil Marek

Pomoc s PHP/DATABAZE - vkladani — založil Jakub Hencl

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý