VBA a ukazatele – Visual Basic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

VBA a ukazatele – Visual Basic – Fórum – Programujte.comVBA a ukazatele – Visual Basic – Fórum – Programujte.com

 

Spuštěný nový filmový web Filmožrouti.cz — vše o Avengers, Pacific Rim, Thor, Star Wars…
Kartik
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
19. 9. 2017   #1
-
0
-

Ahoj, potřeboval bych, aby měla funkce parametr, který bude ukazatel. Ve funkci se do nějakého datového typu zapíše co má a já chci, aby se šlo přes tento ukazatel na data dostat. Problém je, že samotná proměnná je deklarovaná ve funkci, takže jakmile kód funkci opustí, tak všechny privátní proměnné zruší. Existuje nějaký trik jak se tomu zrušení vyhnout, ale zároveň mít možnost proměnnou zrušit mimo proceduru, kde vznikla?

public sub XXX()

dim tData as data

fceA VarPtr(tData)

end sub

private function fceA (ptr as long)

dim tDataFce as data

...
...
...
'a teď bych potřeboval, aby ptr ukazoval na tDataFce a pokud VBA něco musí zrušit, 'tak aby zrušil tData

end function
Nahlásit jako SPAM
IP: 90.182.189.–
gna
~ Anonymní uživatel
456 příspěvků
20. 9. 2017   #2
-
0
-

Ne, takový trik není a standardní prostředky, jak dostat z funkce data, stačí na úplně všechno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Kartik
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
20. 9. 2017   #3
-
0
-

To jo, ale musíš mít předem daný typ (nebo možná používat Variant), ten ukazatel dává mnohem větší volnost, takže funkce může vracet různá data na základě nějaké podmínky ve funkci. Pak je problém s předáváním typů, kdy se každý pomocný typ musí nastavit jako Public, pokud ho chci dostat mimo modul nebo třídu, takže se rychle vytvoří ohromné množství typů, které nemají skoro žádné globální využití, proto taky radši používam ukazatele k jejich skrytí a tam kde typ potřebuju si ho dam jen jako Private.

Třeba pokud je vstupní parametr ukazatel VarPtrArray(pole()) což je ukazatel na typ SAFEARRAY_VECTOR přes který VBA ukládá pole, tak to co píšu jde prohozením ukazatele na data pvData. Po tom prohození ze ve volané funkci zruší pole vstupní, ale zachová se ve funkci vytvořené i po jejím opuštění. Tak jestli nejde nějak podobně "oklamat" VBA i u běžných proměnných.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.182.189.–
MilanL+1
Super člen
20. 9. 2017   #4
-
0
-

#1 Kartik
ahoj, jak to vidím já tak u funkce bys měl mít definovaný návratový typ

private function fceA (ptr as long) as Data

a poté při návratu z funkce odesílat hodnotu funkce

fceA = tDataFce

volání funkce pak 

outData = fceA(tData)    popř. outData = fceA(varptr(tData))

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Kartik
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
22. 9. 2017   #5
-
0
-

Pak ale bude pevně daný návratový typ a kompilátor bude hlídat jestli je tento privátní typ viditelný i v aktuálním místě čemuž se snažím vyhnout. Další věc je že jednou může funkce vracet typ data, jindy data1 atd.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.182.189.–
MilanL+1
Super člen
20. 10. 2017   #6
-
0
-

#5 Kartik

Ahoj, no další možnosti:

1) více Globálních proměných outData..outDataN a ve funkci podle podmínek naplnit danou proměnnou a vracet bud index nebo Ukazatel. Stejně bys měl dál v programu (za tou funkcí) mít rozlišení podle toho typu dat.

2) řešit přes Třídy/Objekty a polymorfismus 
           - návratový typ z funkce bude Předek a ve funkci určíš podle podmínek potomka
           - v případě že se jedná o struktury případně celé tabulky udělal bych si nějakou dynamickou datovou třídu, pak podle podmínek funkce vytvořit kostru a naplnit daty.

 

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Podobná vlákna

Ukazatele — založil Šimon

C++ Ukazatele — založil pointer

Ukazatele — založil demo

Ukazatele — založil IBTR

Ukazatele v C? — založil Zakruta

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032017 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý