Linie programatora – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Linie programatora – Vzdělání – Fórum – Programujte.comLinie programatora – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

 

SimonFx0
Duch
6. 3. 2018   #1
-
0
-

Ahoj prosim Vas resim jednu zaludnost. aktualne mame mnoho neuvertilne mnoho moznosti v com programovat, jak weby aplikace... ostatne.

Aky jazyk je ten od ktoreho sa pak moze student pak pohodlne prejst na iny jazyk. Ma sa zacat pre priklad v C aby som mohol prejst na C++ nebo C#, alebo radsej v PHP a pak prejst na Javu a potom mozem skusat ine a nebudem mat stym problem? Pretoze ked preberam danu problematiku s clovekom co robi Java - obhajuje ju, to je iste u PHPckara ci Cckara, ci sa najde clovek co robi vsetko vo VisualBasic. Dale pak vznikaju nove programovacie jazyky od Google nebo Switft od Apple.

Snad som bol zrozumitelny a dozviem sa od Vas lepsi pohlad, cim zacat cim pokracovat co ma cenu sa ucit ci na nieco sa zamerat co ma buducnost.

dakujem

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.173.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
6. 3. 2018   #2
-
0
-

#1 SimonFx
Takovych dotazu je na netu strasne moc, vzdy to zalezi co v tom chces delat.

Pokud chces programovat weby, nezvolis C++ nebo jeste hur C. Tedy do doby, nez potrebujes neco s obrovskou propustnosti, nizkymi latencemi a minimem vypadku.

Pokud nemas k dispozici vlastni server, tak vlastne nezvolis ani Javu, C#, CGI (tj. libovolny programovaci jazyk). Ale zato ma vetsina webhostingu PHP.

Ve zkratce:

  • PHP je dostupne snad u vsech webhostingu. Je ale pomale, pokud pouzijes nejaky framework, tak vygenerovani stranky muze zabrat i sekundy.
  • Java neni dostupna jen tak. Bud nejaky specializovany webhosting, nebo vlastni server. U vlastniho serveru je pak dulezite mit sakra moc ramky a aspon 4jadra. Jakmile zacne cistka Garbage Collectoru, tak to defaultne zablokuje jedno jadro jak nic. Klidne i na dlouhe sekundy. Mozna na nejaky okynka a uzivatelske rozhrani (ale opet, jak zasahne GC, tak to hodne zprijemni uzivatelsky komfort, kdyz se program najednou na kdo vi jak dlouho zasekne.
  • C je spis na nizkourovnove programovani, jednocipy, ovladace, ... Je v tom uplnej horor osetrovat veskery mozny chybovy stavy a udrzet prehled, co se ma ci nema kdy zrusit ci uvolnit. Urcite nema smysl ucit se C, abys presel pak na C++. Kdyz se ho naucis predem, tak pak budes v C++ psat sileny paskvily (takzvany ceckoviny).
  • C++ je take velice nizkourovnovy, napriklad Arduina se programuji v C++. Je to taky casta volba pro programovani her, aplikaci, simulace, vedecke vypocty a spousty dalsich. Objektove programovani dovoluje daleko logictejsi cleneni kodu - abstrakci (no zalezi na tom, kdo v tom pise). A jedna z naprosto nejdulezitejsich vychytavek je tam RAII paradigma. Ve zkratce, kdyz vytvoris nejaky lokalni objekt, tak kdyz program opusti scope (mimo rozsah platnosti toho objektu - kdyz uz se k nemu neda dostat), tak se zarucene zavola destruktor. V konstruktoru se tedy nejaky zdroj (pamet, soubor, socket, .......) zabere a v destruktoru uvolni. To je vec, ktera mi v C neuveritelne chybi. Ani moc dalsich jazyku to nema. Java ve verzi 7 zavadela neco podobneho (try with resources), ale na C++ to furt nema.
  • python je zase divnej. Zadnej jazyk se mu moc nepodoba, tezko se prejde na neco jineho. Nicmene se na muj vkus pouziva az prilis casto :D
  • Perl je taky docela vrazednej, ale da se naucit. Jen jak s nim clovek par let nedelal, tak uz se vzpomina strasne tezko. A delat v nem s UTF8, to je teprve spravnej horor - alespon par let nazpet (jako CGI nebo FastCGI web aplikace). Ale na commandline scripty ho pouzivam nejvice. Delat podobny veci v shellu a podobne, to by me asi odvezli s prasklou cevkou.
  • no a s VB sem se napriklad nikde nesetkal (pokud jsem zrovna neco nekutil s excelem nebo podobne).

S cim zacit je taky tezke rici, ja osobne uz poslednich 8 let delam vesmes jen v C++. A sem tam odskocim k nekteremu jinemu (zasadne podle toho, co chci delat). S C++ se vetsinou strasne blbe zacina, jelikoz naprosta vetsina materialu zacina temer v prvni lekci s pointery, ceckove pole (coz jsou vlastne taky pointery) a tak. Coz jsou obvykle zrovna jedny z narocnejsich veci na pochopeni (a hlavne uhlidani). Pritom se tomu da v zacatcich pohode vyhnout.

Ale casem zjistis, ze pokud se naucis programovat, tak pak uz na jazyku tolik nezalezi. Jen ti pokazdy budou chybet vychytavky z toho predchoziho. A pak ma clovek samozrejme tendence resit veci tak, jak by to resil v predchozim jazyce. Proto, kdyz nejakej Java programator zkusi napsat neco v C++, tak to podle toho dopada.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.230.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
SimonFX
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
6. 3. 2018   #3
-
0
-

#2 KIIV
Ahoj tak toto bola pre mna najlepsia odpoved co som kedy dostal na toto tema. Mam v tom jasnejsie a este raz dakujem za perfektne vysvetlenie. Este raz moc krat diky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
7. 3. 2018   #4
-
0
-

Ještě doplním:

C/C++ zasahují širokou škálu platforem. Navzdory tomu je přenositelnost kódu problematická.

Ppro vědecké výpočty stále se používá Fortran. Naši "výpočtáři" mi tvrdí, že je rychlejší než C++ např. při práci s vícerozměrnými poli. Má smysl se ho učit pokud se chceš zabývat touto problematikou.

Assembler je vyloženě low level, dá se s ním hodně vyhrát. Při tom se dá pochopit co je "pod kůží". V assembleru se dá napsat velice efektivní kód, ale je to pracný. Pak při práci ve vyšších jazycích je to trochu svazující - pořád myslíš v assembleru (vlastní zkušenost, začínal jsem na 8051 v assembleru). Naučit se ho má smysl jen v případě zájmu o jednočipy a "jak se to vlastně dělá"  z těch pár instrukcí.

C# a VB jsou specialita pro Windows. Dají použít jak pro desktop, tak (překvapivě) i webové aplikace s frameworkem ASP .NET. C# je dost podobný C++, dobře se na něj z C++ přechází. Výhodou je garbage collector, hromada hotových věcí, bohatá dokumentace. Pokud chceš dělat pro Windows, C# mohu doporučit. VB jsem nikoho používat neviděl.

Pascal a Delphi se dodnes používají. Mě se Pascal nelíbil, připadal mi hrozně ukecaný. U Delphi pravděpodobně narazíš na bordel v dokumentaci, který jsem Embarcaderu často vytýkal.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
SimonFx0
Duch
18. 3. 2018   #5
-
0
-

#4 hlucheucho

Asembler to je uz hodne hlboko. Ako si napisal v prvych riadkoch tak to bolo super a este rozpracovanie. Este raz diky. Takto clovek trosku vidi lepsie pohlad na danu temu ked o nej velmi nepracuje. Je fakt neuveritelne v kolkych programoch mas prehlad a aky je tam rozdiel v com sa ti dobre a naopak v com spatne pracuje a preco. Este raz diky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.100.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Hledám programátora — založil Pavel Hronček

Sháním programátora v C++ — založil TomasVanik

Sháním programátora — založil nadamc

Práce programátora — založil Andriel

Hledám programátora, C++ — založil Three server

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý