Náhled článků - jak udělat? – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama

Náhled článků - jak udělat? – PHP – Fórum – Programujte.comNáhled článků - jak udělat? – PHP – Fórum – Programujte.com

 
Hledat
Moderní platforma pro vytvoření vašeho nového webu – Wix.com.
Nyní už můžete mít web zdarma.
Vybavení pro Laser Game
Spuštěn Filmový magazín
Laser Game Brno

Spuštěný nový filmový web Filmožrouti.cz — vše o Avengers, Pacific Rim, Thor, Star Wars…
Anonym
~ Anonymní uživatel
446 příspěvků
25. 5. 2018   #1
-
0
-

Připojen obrázek.
Ahoj, potřebuju poradit. Určitě všichni znáte z nejrůznějších stránek různé náhledy článků (např. tn.cz). Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se tyhle náhledy dělají? Jsou tyhle článku uloženy v databázi a pak se nějak vyvolávají? Jaká je na to funkce? Nebo prostě jak na to? Děkuji za rady :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.105.40.–
peter
~ Anonymní uživatel
3326 příspěvků
25. 5. 2018   #2
-
0
-

Tusim se to oznacuje jako Prerex.

Redakcni systemy pouzivaji 2 verze.
- perex + foto + nadpis + text clanku
- nadpis + text clanku; z toho generuji perex + foto

Ano, clanky jsou v databazi. Ano, obvykle i perex.

Zkus upresnit, jakym zpusobem to chce pouzit, co mas hotove.

http://www.slu.cz/fpf/cz/
Tady mam specialni policko pro obrazek. Text vybiram z clanku jako prvni odstavec P. Puvodne tam bylo omezeni 500 znaku nebo slov, ale tusim mi rekl nekdo, ze to mam zrusit. Resim to tak proto, ze tento cms nema sablonu pro vkladani clanku, policka pro perex.
To jen jako priklad, ze nekdy to neni jednoduche resit u zavedeneho cms.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:38...–
peter
~ Anonymní uživatel
3326 příspěvků
25. 5. 2018   #3
-
0
-

Pokud chces ziskavat informace z ciziho webu, bylo by dobre se domluvit se spravci, adminy, majiteli webu. Bez domluvy je to oznacovane za kradez a v pokud bude pro majitele tvuj web hrozbou, pouzije soudni moc k zakazu a odskodneni. Jedna se o to, ze bud plati licencni poplatky autorum nebo praci vlastnim redaktorum. A ty by ses prizivoval/a na jeho praci.

Z cicich webu se daji perexy ziskat ve forme xml, rss. Rss umi cist nekteru mail klienti. Kdyz mas rss pro sebe, je to legalni. Kdybys to publikoval/a na webu, je to nelegalni.

V pripada toho tn.cz je takove rss zde
http://tn.nova.cz/rss
Firefox - prave tlacitko na strance - zobraz zdrojovy kod stranky/
XML je vlastne html, takovy strukturovany format, vypis z db. Neni problem to z neho vytahnout jako tabulku a preformatovat do html sablony.

Spousta chytrejsich lidi ma prave v mailu nebo specialnim rss klientovi pridane rss adresy a nemusi chodit na web. Az kdyz je neco zaujme, tuknou si a rozklikne se clanek.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:38...–
peter
~ Anonymní uživatel
3326 příspěvků
25. 5. 2018   #4
-
0
-

To publikovani z RSS je nelegalni samozrejme jen bez domluvy. Kdyz se domluvis, tak te spravce webu odkaze nejspis prave na verejne rss. A ze si mas s tim poradit.

Verejne dostupne jsou napriklad penezni kurzy CNB. To je zase csv format, ktery si muzes v pripade CNB legalne dat na web. A samozrejme zformatovat do nejake rozumne html tabulky
https://www.cnb.cz/…nni_kurz.txt

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:38...–
Kit+14
Guru
25. 5. 2018   #5
-
0
-

#3 peter
XML nemá s HTML společného skoro nic. Jsou to zcela odlišné pojmy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:74e2:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Anonym
~ Anonymní uživatel
446 příspěvků
27. 5. 2018   #6
-
0
-

Nebylo myšlené že data chci stahovat z TN.cz chci si udělat vlastní databázi a vytvořit něco podobného svého :) 

Pokud jsou články vkládány do databáze, jak na ně mám odkazovat (jak napsat odkaz na článek z databáze) a jak formátovat tyto články? Vkládá se přímo text do databáze, nebo se vkládá soubor, typu txt a ten se zobrazuje?

Díky za rady :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.105.39.–
peter
~ Anonymní uživatel
3326 příspěvků
27. 5. 2018   #7
-
0
-

Tve posledni otazky nedavaji smysl.
Sql je program, ktery pracuje se soubory a uklada do nich data. Databaze je jen neco jako slozka. Tabulka zase neco jako excelova tabulka. Mas zahlavi sloupcu a pak data. A jeste urcujes typ sloupce. cislo, text, binarni data, ...
Clanky muzes davat do tabulky jako text. Cili klidne html. Ale u html by sis mel pohlidat, aby neobsahovalo parazitni php kod, js kod, html a pod a podobne nez to zobrazis pres echo v php souboru. Je snadne do clanku podstrcit </div></div></div></div> a tim ti nabourat celou strukturu stranky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.204.–
Kit+14
Guru
27. 5. 2018   #8
-
0
-

#7 peter
HTML se do databáze pokud možno neukládá, i když se vstup dá ošetřit poměrně snadno. Prednost se dnes dává spíš formátu Markdown, se kterým se pracuje jednodušeji a je použitelný pro více výstupních formátů.

Poslední dobou se pro ukládání hodně používá JSON. Hlavně proto, že s ním umí pracovat Javascript na klientovi. Některé databáze používají JSON místo SQL.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:c104:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Anonym
~ Anonymní uživatel
446 příspěvků
28. 5. 2018   #9
-
0
-

   

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Upřesním dotaz. Některé weby (např. http://action.nova.cz/ - POUZE PŘÍKLAD), mají články uložené v databázi (tedy pokud to dobře chápu). U náhledu článku mají uvedený odkaz: Celý článek (viz obrázek). Po kliknutí na tento odkaz, se načte článek z databáze (viz. další obrázek). Otázka tedy zní: Jak se tvoří tento druh odkazu = odkaz na článek z databáze?

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.105.40.–
peter
~ Anonymní uživatel
3326 příspěvků
28. 5. 2018   #10
-
0
-

Opet tva otazka nedava moc smysl :) Teda, jako pro nas, se znalosti, jak to funguje.

V databazi je tabulka se sloupci:

id, autor, perex-html, clanek-nadpis, clanek-html, datum vlozeni, (datum vystaveni) od, do

SQL prikazem ziskas seznam clanku (neco takoveho, pise se to trochu jinak):  

SELECT id, autor, clanek-nadpis, clanek-perex FROM tabulka WHERE od<NOW()-tyden AND do<NOW()

Vyber z tabulky 'tabulka' radky, kde je cas od-do, sloupce id, autor, clanek-nadpis, clanek-perex. Jeste by tam mohlo byt LIMIT 10, jako 10 radku, a ORDER BY datum od, seradit podle datumu. SQL dotaz ti z te tabulky v SQL udeja jinou tabulku a posle to jako data, ktera pak prebiras php funkci a formatujes dal.
V php programu, zobraz_clanky.php mas pak, ze ma tabulku preformatovat na html, clanek-perex + odkaz
<a rel="nofollow" href=zobraz_clanek.php?id=123>cely clanek</a>

Slo by hned vytahnout vsechny sloupce, ale ty chces na stranku nahledy clanku. A nepotrebujes stahovat i cele clanky. Coz je treba dalsich 20k textu navic a k tomu by tahal ze slozky z obrazky treba 2MB obrazku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:38...–
Kit+14
Guru
28. 5. 2018   #11
-
0
-

#1 Anonym
Asi bych ti doporučil, aby sis nainstalovala Wordpress, ve kterém už tyto věci jsou vyřešeny a jenom si to naklikáš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:c104:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3326 příspěvků
29. 5. 2018   #12
-
0
-

Ten clanek neresi vse, ale mozna by ti to priblizilo problem.
https://www.itnetwork.cz/…php-tutorial
Nadpis 'Výpis seznamu článků' (nadpis + popisek) - kousek php kodu, ktery vytvori vypis clanku, pokud je v $clanky pole (tabulka s clanky, daty). A hned pod tim je i php/sql prikaz, ktery vybere z databaze tabulku clanku. Dobre je, php kod davat nad html, cili to meli dat do jednoho souboru s tim predchozim. Ostatne, je tam poznamka 'Nad HTML dodejme náš poslední PHP blok'.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:ad49:77...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 24 hostů

Podobná vlákna

Jak to udělat — založil Dave

Jak udělat Textcolor? — založil Mircosoft

Jak udělat materiál — založil Danny

Jak udělat podmenu — založil PoklickaPan

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032018 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý