zdravím, ja mám takú otázku z fyzyky, čo je vlastne blesk, guľový blesk a eliášov oheň? o tom treťom som sa až včera dopočul, to by ma hlavne zauimalo ak viete
Fórum › Offtopic
Blesky
To samo: http://cs.wikipedia.org/wiki/Blesk atd.
Blesk je silný prírodný elektrostatický výboj produkovaný počas búrky. Bleskový elektrický výboj je sprevádzaný emisiou svetla. Elektrický prúd výboja rýchlo zahrieva okolitý vzduch, ktorý expanduje a produkuje zvuk, hrom. Vzniká trením molekúl vody v mrakoch. ;)
inak o tomto som robil projekt na fyziku
To Architekt: kde si dosiel k takej serioznej fotke ? ;)
Když už jsme u toho ... http://udalosti.astronomy.cz/obraz/foto/misc/blesk-quinnell.jpg tohle bych chtěl někdy vidět ... nevim jestli bych to přežil ale vidět to ....
To Jacob:to by si asi neprezil :)
To jacob: iiiiha, to je huste :)
FufurR píše:#
# To Architekt: kde si dosiel k takej serioznej fotke ? ;)
Zas ta Wikipedia :-) http://en.wikipedia.org/wiki/Architect_(The_Matrix)
To Architekt: sikovny si ked som to prvy krat videl som sa smial asi 10 minut :D
To FufurR:no ty si mal predtym lepsiu...alebo to bola taka kresba??
To ps2console: myslis tu iron maiden?
Bydlíte někdo v Brně? Pančto tady byly včera alespoň blesky!
To FufurR: no, tu smrtku alebo co to bolo
To Garret Raziel:nie, v Nitre :) ale to iste bolo u nas...a bolo to dost zaujimave
a v praze zase nic....
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
mno ked obycajny paralizer ma 500 000V a nezabije cloveka, tak ani blesk by nemusel byt nutne smrtelny ak by nemal taku vysoku hodnotu prudu co je na skodu.Predstavte si ze by ste chceli aby vas trafil blesk z cisteho extremu, nezabil by vas ale asiby ste nepohli dlhu dobu ziadnym svalom :)
To Marecek: Jo, dokonce existují případy, kdy člověk přežil ránu bleskem... ale myslím, že pokud se dostanete takhle blízko, nemáte téměř žádnou šanci...
To ps2console: no hej to bol Iron Maiden :) btw kde chodis v Nitre do skoly ja som z golianka
To FufurR: hej??? mozno ta poznam...to vazne je svet taky maly??? ja tiez som z golianka :)
To Garret Raziel: Ak dakedy pozeravate kanal Discovery tak tam chodia Nicitelia mytou(mythbusters) a tam testuju myty. Aj ked niektore ich experimenty su take nedotiahnute, alebo nerealne. Skusali tam raz experiment s teslovou cievkou na kus gumy v tvare ludkej hlavy s piercingom aj bez neho , sanca ze cloveka trafi blesk kvoli pirsingu je velmi mala... a v zastavanej oblasti snad 0.
K tomu ze clovek prezil priamy zasah blesku, to sa mi moc nezda, skorej je pravdepodobne ze dostal nejaky vedlajsi zasah uz od tresnuteho blesku.Ked ma blesk niekolko milionou voltou a tiez niekolko milionou amperou, tak to by toho cloveka nielenze zabilo ale aj spalilo... Cloveka moze zabit daco pod 1A, ale treba k tomu aj napatie... My na praxi mame 24V/2A trafo a ono je tak silne ze pri merani jeho prudu v obvode mi zhorela na plosnom spoji med (odpalila sa).
To ps2console: WAW z akej triedy? Dufam, ze si neni moj spoluziak :D
no, ja som este mlady ;) TA
Marecek píše:#
# To Garret Raziel: Ak dakedy pozeravate kanal Discovery tak tam chodia Nicitelia mytou(mythbusters) a tam testuju myty. Aj ked niektore ich experimenty su take nedotiahnute, alebo nerealne. Skusali tam raz experiment s teslovou cievkou na kus gumy v tvare ludkej hlavy s piercingom aj bez neho , sanca ze cloveka trafi blesk kvoli pirsingu je velmi mala... a v zastavanej oblasti snad 0.#
#K tomu ze clovek prezil priamy zasah blesku, to sa mi moc nezda, skorej je pravdepodobne ze dostal nejaky vedlajsi zasah uz od tresnuteho blesku.Ked ma blesk niekolko milionou voltou a tiez niekolko milionou amperou, tak to by toho cloveka nielenze zabilo ale aj spalilo... Cloveka moze zabit daco pod 1A, ale treba k tomu aj napatie... My na praxi mame 24V/2A trafo a ono je tak silne ze pri merani jeho prudu v obvode mi zhorela na plosnom spoji med (odpalila sa).
Pravdepodobnost, ze te zabiji takhle velke hodnoty, je afaik pomerne mala!
To ps2console: SXB :)
To Marecek: Myslim, ze je to celkom realne ...
To je vždycky o náhodě. Jsou zdokumentovány případy, kdy blesk uhodil do člověka uprostřed zástavby, stejně tak kdy člověk přímý zásah blesku bez zranění přežil. Můj kámoš, když byl mladší (okolo 18ti), lozil na nádraží po vlacích. Jednou si to neuvědomil, stoupl si a dotkl se hlavou přímo trolejí. Krom toho že spadl a byl v šoku mu nic nebylo. Jiný lidi stejná příhoda usmažila.
Marecek : Zabít může jak 10mA tak 10A ... záleží na napětí. V paralyzérech je třeba 60k voltů a třeba 1mA (jen tak příklad - správné hodnotý neznám). Ale kdyby tam bylo třeba 15mA, tak to člověka usmaží...
ad fotka s bleskem: Myslím, že vidět takhle blesk by člověku vůbec nic neudělalo. Pokud to udeřilo do bleskosvodu, nebo do nějakého stromu, tak se proud svede do země a jestli by u toho člověk nestál kousek (do dvaceti metrů ?) a přímo na na zemi (dobře uzemněný), tak je docela vpohodě ...
Když žije člověk v městě, tak může někdy i vidět, jak blesk udeří do domu a sjede bleskosvodem do země :-)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Moderátoři diskuze