Tkinter - Toplevel - focus, winfo_height, unicode - zápis do souboru – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Tkinter - Toplevel - focus, winfo_height, unicode - zápis do souboru – Python – Fórum – Programujte.comTkinter - Toplevel - focus, winfo_height, unicode - zápis do souboru – Python – Fórum – Programujte.com

 

JumBo0
Newbie
4. 9. 2007   #1
-
0
-

Mám nějaké nejasnosti v Tkinter, které se mi nepodařilo nikde rozumně najít. Dělám program pro mámu, který bude zkoušet děti z poznávání živočichů a rostlin, ale ještě není hotový a je dost dlouhý, tak jsem sem dal jenom výtah toho, čemu nerozumím.

1. když vytvořím podokno "podoknoo", tak bych chtěl, aby se focus navrátil rootovi, ale funkce "focus ()" nefunguje?
2. zápis do souboru háže chybu UnicodeEncodeError, nevím proč, když by řetězec podle mě měl být unicode; zajímavé je, že poprvé nebyl problém zapisovat do souboru, když jsem v proměnné "text" nezadal "u" jako unicode před řetězec, druhý den jsem tam dodal to "u", aby to fungovalo a třetí den už mi to nefunguje ani s tím "u", text.encode ("utf-8) podle mě nic neudělá, protože to je unicode řetězec?
3. při tisknutí výšky a šířky okna se vytiskne 1,1 i když tomu tak není, pokud odkomentářuju "pdb" a debugguju to, tak se vypíšou správné hodnoty, tuším nějakých 27, 19?



# -*- coding: utf-8 -*-

from Tkinter import *

def podokno ():
podoknoo = Toplevel (root)
root.focus () # nefunguje navrácení focusu rootu


root = Tk ()

navesti = Label (root, text = "ahoj")
navesti.pack ()

button = Button (root, text = "push", command = podokno)
button.pack ()

text = u"Žluťoučký kůň pěl ďábelské ódy.š"
soubor = file ("zkouska.txt", "a")
text.encode ("utf-8") # tohle je asi zbytečné
soubor.write (text) # zde to háže chybu UnicodeEncodeError na pozici 0
soubor.close ()

# import pdb # debbugování
# pdb.set_trace ()

print root.winfo_height (), root.winfo_width () #informace o okně

mainloop ()


S pythonem jsem spíše začátečník, tak mně kdyžtak opravte, pokud něčemu rozumím špatně.
Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
4. 9. 2007   #2
-
0
-

tady jsou některé odpovědi:



# -*- coding: utf-8 -*-

from Tkinter import *

def podokno ():
podoknoo = Toplevel (root)
root.focus()

def velikost():
print root.winfo_height (), root.winfo_width ()
root = Tk ()

navesti = Label (root, text = "ahoj")
navesti.pack ()

button = Button (root, text = "push", command = podokno)
button.pack ()
Button(root, text="veliksot", command=velikost).pack()
text = u"Žluťoučký kůň pěl ďábelské ódy.š"
soubor = file ("zkouska.txt", "a")
text=text.encode ("utf-8")
soubor.write (text)
soubor.close ()
mainloop ()

1) u mě má po zmačknutí tlačítka "push" focus root
2)více zde: http://www.py.cz/PythonUnicodeCestina
3)pravděpodobně to bylo tím, že v době kdy jsi chtěl zjisit velikost okna nebylo voláno mainloop(), takže velikost skutečně byla 1,1. Přidal jsem to do funkce a už to šlo

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
geon0
Grafoman
4. 9. 2007   #3
-
0
-

text=text.encode ("utf-8")


ale jak udělat, aby okno root vyskočilo nad podokno, to ted nevím.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
JumBo0
Newbie
4. 9. 2007   #4
-
0
-

Díky,

1. To okno nad podoknem provizorně vyřeším tak, že je dám vedle sebe, aby to nevypadalo tak blbě jako když jsou nad sebou a zkusím najít, jak na to.
2. kódování funguje, py.cz jsem samozřejmě četl, ale pořád nechápu:
# -*- coding: utf-8 -*- je definice kódování souboru se zdrojovým kódem?
"u" před řetězceme znamená, že je to unicode řetězec? proč tedy potom musím řetězec znovu zakódovat do unicode (text=text.encode ("utf-8"))?
3. s těmi hodnotami jsem si myslel, že se "naplní" až po zavolání mainloop (), proto jsem nechápal, že když spustím pdb, tak jsou hodnoty nastavené ještě před zavoláním mainloop ()?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
5. 9. 2007   #5
-
0
-

2. utf-8 není unicode, to je kodovaní podobné, i když leopší, jako třeba cp1250. Tím se převádí unicode do utf-8.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý