Poradit s projektom – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Poradit s projektom – Delphi – Fórum – Programujte.comPoradit s projektom – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

newo0
Newbie
11. 1. 2008   #1
-
0
-

zdravim, mam robit do skoly projekt a chcel by som s nim len poradit, zadanie znie:
Informačný systém DVD požičovne
a funkcie v tom:
• Zaradenie DVD filmu do a vyradenie DVD z evidencie:
o DVD sa evidujú údaje pôvodný názov, preložený názov, žáner, krajina, ktora DVD vydala, dĺžka v min., dátum vydania, kde sa nachádza – poradové cislo/clen klubu (číslo preukazu)
• Vyhľadávanie DVD podla pôvodneho nazvu, prelozeneho nazvu, roku, žánru
• Zaradenie a vyradenie členov do a z evidencie :
o členovi sa evidujú meno a priezvisko, adresa, číslo preukazu, straty
• Požičanie DVD členom, vrátenie DVD
• Strata (zničenie, poškodenie) DVD členom
• Zoznam DVD, ktoré ma určitý člen požičané
• História výpožičiek DVD
• História výpožičiek člena

a moja otazka je, ze ci by mi niekto neporadil ako to spravit, aby to bolo objektovo orientovane, cize aby tam bola pouzita ohranicenost, dedicnost, polymorfizmus, abstraktna trieda alebo aspom cast z toho.
dik

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.199.–
LiborBes
~ Anonymní uživatel
47 příspěvků
12. 1. 2008   #2
-
0
-

No,

V prvom rade by som urcite pouzil nejaku databazu. Tento projekt je trivialny, takze len dufam, ze uz ste sa stretli s DB systemami v skole (popripade ty sam doma). Odporucam napr. Firebird, sadnut a navrhnut datovy model. Zvysok je uz len prkotina.

Samozrejme, ze pedagog chce OOP - hoci by som vedel o tisic projektoch, kde sa da v OOP vyblaznit, tu s nim mozes len vybabrat. Najlepsie ukazat pracu s objektami je v odvozdovani formularov. Napr. si vytvoris TBaseDialog formular, ktory moze mat napr. staticku metodu Zobraz (public) a zopar dynamickych (kontrola pristupu). Na form umiestnis napr. Panel s alignom bottom, na nom dve tlacidla. Jedno ma akciu OK druhe zrusit (z TActionListu). Akcie odkazuju na dynamicku metodu "DoOK" a "DoCancel" (protected). V tele OK je napr. odkaz na abstraktnu triedu Kontroluj, ktoru si v konkretnych formularoch overridnes a obsah zadas podla potreby.

Potom by si mohol vytvorit v kazdom forme parametrovy system, ktory by sa ukladal do DB (pamatanie posledneho zvoleneho adresara, chcekov v konfiguracii apod.). Existovala by teda napr. jedna trieda TParameterAbs, ktory by mal odprogramovane zakladne veci ako ukladanie do db, nacitanie (najlepsie dynamicky z TypInfo published property). Kazdy form by mohol potom vytvarat "vlastnu" triedu TParameterDialogNastavenia. V TBaseDialogu by si mal odprogramovanu pracu s TParameterAbs, no property by obsahovala abstraktny getter. Ten by sice vracial TParameterAbs, ale dialog by vytvaral Result := TParameterDialogNastavenia.Create; V dialogu by si samozrejme musel pristupovat ku datam tak, zeby si tu property precastoval na zvoleny typ, o ktorom vies, ze vlastne existuje.

Je to len na tebe, moznosti je, ale ziadna slava :(

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.20.–
newo0
Newbie
12. 1. 2008   #3
-
0
-

dik, ale na mna je to trochu zlozite. napadla ma taka vec, ze to zadanie trochu pretransformujem a to takym sposobom, ze nespravim ako pozicovnu len filmov, ale aj hier alebo aj inych dvd, proste nosicov. tie budu mat spolocne potom atributy ako nazov, krajina povodu, rok vzniku a tak, ktore sa mozu dedit, a rozdielne potom napr. pre hry platformu a pre filmy napr. zvukovu stopu, prelozeny nazov a tak. myslim, ze takto by sa to robilo trochu jednoduchsie. co myslis?

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.199.–
LiborBes
~ Anonymní uživatel
47 příspěvků
13. 1. 2008   #4
-
0
-

To chces databazu drzat v objektoch?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.20.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Potrebujem poradiť C++ — založil toso992

Pořebuju poradit — založil Luděk Navrátil

Potrebujem poradit... — založil SVKSuli

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý