Viac návratových hodnôt triedy. – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Viac návratových hodnôt triedy. – C / C++ – Fórum – Programujte.comViac návratových hodnôt triedy. – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

bruenor0
Newbie
27. 1. 2008   #1
-
0
-

Caute,

chcel by vas poprosit o radu. Mam nasledovne definovanu triedu CCislo.
Pretazil som operatory "=" a "==" tak aby bolo mozne triedu porovnat a priradit jej celociselnu hodnotu.
Tieto 2 veci funguju spravne. Mam vsak nasledovny problem, s ktorym neviem pohnut.
Ako mam nadefinovat, prepisat tuto triedu, aby sa spravala podobne ako trieda string, alebo QString :
to znamena dalo sa snou urobit toto : printf("%d", c); kde c je premenna danej triedy. A ma sa vypisat
cele cislo iCis.

Nechcem to vsak urobit nadefinovanim ziadnej funkcie do CCislo, ktora mi to vypise, alebo
vrati hodnotu privatnej premennej iCis.

Chcem to urobit nasledovne :

CCislo c(100);

printf("Hodnota = %d", c); a vypise sa Hodnota = 100.

Da sa to urobit pretazenim nejakeho operatora alebo nejak inak?

class CCislo
{
private:
int iCis;
string a, b, c;
public:
CCislo (int cislo)
{
iCis = cislo;
}
CCislo operator=(int cislo)
{
iCis = cislo;
}
bool operator==(int cislo) const
{
return (iCis == cislo);
}
~CCislo() {
}
};

int main(int argc, char *argv[])
{
CCislo c(100); //funguje

c = 100; //funguje

/*funguje*/
if (c == 100)
{
printf("Rovna sa\n");
}
else
{
printf("Nerovna sa\n");
}

/*nefunguje*/
// printf("Hodnota = %d", c);

system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}


Edit: DÁVEJTE ZDROJOVÉ KÓDY DO INTERNÍHO TAGU CODE!

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.73.23.–
Matrix17
~ Anonymní uživatel
300 příspěvků
27. 1. 2008   #2
-
0
-

Ano lze přetížit operátor výstupu << a pomocí něj tuto nebo jakoukoli jinou proměnou vypsat ale musíš pužít objekt cout. U printf nevím o způsobu který by splňoval to co chceš ale jestli je to možné tak mě jistě někdo doplní. Mimo to píšeš v C++ a používáš funkci pro výpis z C nechápu proč.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.17.–
bruenor0
Newbie
27. 1. 2008   #3
-
0
-

To Matrix17 :

To si nevsimaj, to naco sa pytam je kvoly ovela zlozitejsej triede a na vypis sluzi uplne nieco ine. Ten printf je len kvoly jednoduchosti. Dakujem hned skusim ten operator.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.73.23.–
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
27. 1. 2008   #4
-
0
-

To bruenor :
Co se týče toho druhého, čili printf("%d\n",c); tak zkus přetížit operator int, nebo případně obecněji přes šablonu(ale opatrně mohlo by se stát, že pak někdo bude chtít tvou hosnotu přetypovat na třídu, to půde jen pokud daná třída bude mít akceptovatelný kosntruktor).



class CCislo
{
public:
....
operator int() {return iCis;}
// nebo - pro obecny typ
template<typename T>
operator T() { return static_cast<T> (iCis);}
};

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
bruenor0
Newbie
27. 1. 2008   #5
-
0
-

To Jura :

dakujem, za odpoved, vyskusal, ale este to nefunguje uplne ako chcem.

operator int() {return iCis;}


funguje spravne ak priradujem premennu typu CCislo do int.
Ak vsak iCis nebude v CCislo definovane ako int ale ako nejaka trieda : napriklad QString
teda :

class CCislo

{
private:
QString iCis;
public:

....

operator QString()
{
QMessageBox::information(NULL, "Message", QString("Zbieham touto vetvou"));
return iCis;
}
};

a nasledne
CCislo c("10");

QString prem = c;

QMessageBox::information(NULL, "Message", prem);


mi nechce zbehnut. Vlastne zbehnut zbehne ale nic nepriradi. Hodnota prem je prazdny
retazec. Dokonca mi ani nevypise ze zbieha danou vetvou. Pri iCis definovanom
ako int, zbieha tou vetvou bez problemou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.73.23.–
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
27. 1. 2008   #6
-
0
-

To bruenor :
Tohle už bude zaléžet na třídě QString. Konkrétně na tom, jak má definovan copy konstruktor. Kdyžtak napis:



operator const QString& () const
{
QMessageBox::information(NULL, "Message", QString("Zbieham touto vetvou"));
return iCis;
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
bruenor0
Newbie
27. 1. 2008   #7
-
0
-

To Jura : Ospravedlnujem sa za ten spam, problemy s netom :(, uz som to napravil.
Dakujem hned to vyskusam.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.73.23.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 17 hostů

Podobná vlákna

Select s join a viac hodnôt — založil Michal

C++ dedenie triedy — založil Marbulinek

Triedy a metódy — založil WhatsThiSs

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý