Anonymní profil peter – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil peter – Programujte.comAnonymní profil peter – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 2001:718:2601:258:ac48:66a8:e8dc:6e60...–

peter
Visual Basic › převod obrázků formátu webp…
20. 9. 2023   #391579

Dam ti jiny priklad. Tiff pouziva deflate kompresi pro cernobile obrazky. Ktera je top nejlepsi. V podstate se jedna o huffmanovi-RLE kody. Priklad:

https://peter.mlich.cz/hobby/index.htm#tab1
zalozka obrazky, tady mam ve vystrihovankach odkazy na tif obrazky.  Zkus si to z toho formatu prevest na jakykoliv jiny. Zjistis, mozna, ze tak uplne to tiff je nejmensi. Ale, mozna, kdybys prenastavil kompresor jpegu nebo jinych formatu, treba myslim i png to umi, na Deflate, mozna bys docilil stejnou velikost.
Tiff format take obsahuje i jpegove kompresory a aritmeticka kodovani. Ale, vetsina koderu a dekoderu ty formaty nema implementovane :) Cili, mozna se ti muj TIF obrazek nepodari zobrazit. MS prohlizec obrazku to umi.

peter
Visual Basic › převod obrázků formátu webp…
20. 9. 2023   #391578

A, zapomnel jsem zminit, ze jpeg jeste obsahuje i aritmericke kodovani, mozna si vybavis ARJ archivatory. Proste, spoustu kompresnich algoritmu.

Ja jen, ze srovnavat jpeg jen tak, bez udani, jakou kompresi jsi pouzil je dost obtizne. Obvykle se srovnava ta nastavena jako default. Cili, to srovnani s webp, co jsem linkoval prvne, ty google stranky, muze byt znacne nepresne, pokud porovnavas jen kompresni pomer a ne jine faktory. Ale, rekneme, ze, zhruba tak nejak to je, tech 30% rozdil.
 

peter
Visual Basic › převod obrázků formátu webp…
20. 9. 2023   #391577

takhle, s tim lwf se to ma tak, ze format zanikly, ale komprese zustava. jedna se o vlnovou kompresi vyuzivajici jiny matematicky vzorec nez dct-jpeg. Existuje tech vzorcu asi 50. Nektere z nich byli take pridane do jpegu. Nevim, zda zrovna ten, co pouzivalo lwf. Nicmene, prakticky se nevyuzivaji, pac programovaci jazyky tu kompresi nepodporuji nebo uzivatele nepouzivaji.
Cili, ve webp doufam, ze se prosadi. Ale ma teda divnou zkratku, tak nevim :)
Kazdopadne, kdyz hra pri instalaci nebo updatu stahuje 10G nebo 7G, tak je to rozdil dost zasadni, aby stalo za to to implementovat.
 

peter
Visual Basic › převod obrázků formátu webp…
20. 9. 2023   #391576

Se priste neptej, ze te to zajima, kdyz pak pises, ze ne :) Ja se zajimam o grafiku 30 let a ruzne komprese, takze mne to zajima a sleduji kazdou zajimavou zminku.Nevi, zda se ten format prosadi, nebo jiny z tech asi 10. Ale, je pro mne zajimave vedet, jakym zpusobem to resi. Proti Os je to vec, ktera nezestarne,
Kdysi existoval format LWF. Postupne vsak zanikl, pac jeho prinos byl asi 5-10% a mel divnou zkratku. WebP ma take divnou zkratku. Mozna, ze webp kompresi pridaji zkratka do jpegu, ktery se vzil jako format pro obrazky. Ale, pac je licencovany, tak nevim.
Nevim, kolik toho vis o jpegu, ale nejnovejsi format podporuje animace jako gif, ma beztratovou kompresi, kompresi tiff, kompresi pres nahledy v ruznych rozlisenich, ... Proste, vcucnul kde co, ale stale je licencovany. Proto velke spolecnosti chteji usetrit a tim mit levnejsi sw nebo vetsi marze.
Ja se necham prekvapit. Nicmene, google uz nove formaty pouziva, i na youtube a prohlizece webp podporuji. Na YT je to vyraznejsi, tam se jedna o stream, tam klidne muze jit o usporu 70%. Coz je trojnasobny pocet uzivatelu na stejnem hw.
 

peter
Visual Basic › převod obrázků formátu webp…
20. 9. 2023   #391571

#3 remmidemmi
Moc nesledujes zpravicky na zive a root, ze? Existuje rada formatu lepsich nez jpg. Jeden z nich je webp. Hlavni vyhodou je free licence a asi o 30% mensi velikost a rychlejsi dekoder. Jpeg je zatizen licencnim poplatkem, ktery plati kazdy vetsi vyrobce. a vyvoji se tedy podili vsichni vetsi vyrobci sw.
https://developers.google.com/speed/webp
https://developers.google.com/…webp/gallery
Samozrejme, v tech examplech to maji jiste sikovne podchycene, aby to vypadalo, jak dobre to komprimuje.
Nicmene, delal jsem nejake testy a neni to vubec spatne. Jiste detaily to za jistych okolnosti odbourava. Ale, rekneme, ze to treba pro webove stranky nevadi. A kdyby jo, da se nastavit mensi komprese nebo zadna.
Nevyhodou je, ze zatim neni moc podporovany a rozsireny a vzniklo dalsich 10 formatu. Takze, kdo vi, co se prosadi? A treba u enginu pc her a textury se myslim stale pouziva jpeg.

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý