× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Kalkulačky Texas Instruments

[ http://programujte.com/profil/223-ing-matej-pacha/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       26. 8. 2005       26 097×

Někdo by se mohl divit, že ve světě výpočetní techniky se ještě někdo zabývá programováním něčeho tak zdánlivě přežitého, jako je kalkulačka. Není ale kalkulačka jako kalkulačka. Firma Texas Instruments před deseti lety představila revoluční model, který odstartoval velice zajímavou kapitolu v historii kalkulaček....

..

Pokusím se vám v následujících řádcích představit řadu grafických programovatelných kalkulaček firmy Texas Instruments. Přestože na trhu existuje spousta jiných značek, získala si firma TI slušnou řadu příznivců a každý zasvěcený ví proč.

TI-92

Obecně lze říct, že kalkulačky Texas Instruments jsou jedny z nejlepších na našem trhu. Právě kalkulačka TI-92 byla průlomem v oblasti grafických programovatelných kalkulaček. Byla postavena na procesoru Motorola z řady 68k na taktovací frekvenci 10MHz (obecně se procesory Motorola objevily v kalkulačkách už dříve díky řadě procesorů s nízkou spotřebou). V paměti ROM se nachází operační systém využívající CAS (Computer Algebra System), dlouho vyvíjený na amerických univerzitách (Spolupráce s akademickou obcí se stala pro firmu Texas Instruments tradicí a díky ní se na trh dostávají další typy kalkulaček). K dispozici je i poměrně velký prostor na uživatelská data v paměti RAM. Využití kalkulačky je všestranné: kromě klasického numerického počtu lze počítat i symbolicky právě díky CAS; operační systém obsahuje celou řadu funkcí a utilit, které lze využít na kreslení grafů (dokáže i 3D), statistické výpočty, psaní textů a samozřejmě programování. Programovacím jazykem je TI-Basic vyvinutý právě pro grafické kalkulačky. Protože se ale jednalo o "první pokus", nebyl dostatečně ošetřen proti nepozornosti a nezkušenosti uživatele. Stejně tak nelze plně využít možnosti operačního systému a je třeba si dávat pozor na nastavení kalkulačky. I tak je ale první zástupce řady grafických kalkulaček výbornou pomůckou ve všech technických a matematických odvětvích. Poprvé se objevila myšlenka aplikací, kterými lze kalkulačku přizpůsobit. Jedná se o aplikaci Geometry, pomocí které lze poměrně jednoduše kreslit geometrické úlohy s možností odečítání vzdáleností a úhlů. Do budoucna bylo počítáno i s inovací hardware, takže kalkulačka obsahuje výměnný paměťový modul. Později byl s uvedením následujícího typu k dostání rozšiřující modul, který do kalkulačky vložil všechny možnosti kalkulačky TI-92Plus.

TI-92Plus

Po zkušenostech s kalkulačkami TI-92 se návrháři z Texas Instruments opět ve spolupráci s univerzitami pustila do vývoje lepší verze. S vývojem nových technologií přišly i nové možnosti. Při zachování pouzdra byla použita paměť typu Flash-ROM a větší prostor v paměti RAM. Operační systém byl značně vylepšen a doplněn o mnoho funkcí. Díky paměti Flash je možné kalkulačku přizpůsobit požadavkům a dokonce inovovat operační systém. Vývojové prostředí jazyka TI-Basic se trochu změnilo. Myšlenka je zachovaná, jen byla odstraněna většina chyb z předchozí verze. Dá se říct, že nástupce typu TI-92 se povedl.

TI-89

Nové technologie a trend miniaturizace "smrskly" kalkulačku TI-92Plus do praktického pouzdra použitého už na typech např. TI-82. Cenou za zmenšení je použití alternativních tlačítek, čímž se psaní textu (nebo programu) stalo otročinou. Výrobce na tuto bolístku přiložil obklad zvýšením položek v katalogu funkcí templates). Lze tedy příkazy vkládat pomocí menu a ušetřit si tak nervy s přepínáním alternujících kláves. Protože se jedná o jinou formu kalkulačky TI-92Plus, přejdu rovnou k dalšímu typu.

Voyage 200, TI-89 Titanum

Snahou o uvedení novinky na rostoucí "kalkulačkový" trh přišli návrháři s kalkulačkou s moderním designem a větší kapacitou paměti. Drobné inovace se dočkal i procesor, který byl s vyšší taktovací frekvencí později montován i do kalkulaček TI-89. Vývojem prošel i operační systém, který byl opět obohacen o několik funkcí, ze kterých nejzajímavější je funkce času (hodin). Výrobce se tady trošku vrátil k provedení s rozšířenou klávesnicí známou z TI-92. Pro dychtivé studenty, pro které je Voyage příliš nápadný, je určený TI-89 Titanum se stejnými funkcemi.

Firma Texas Instruments nevědomky vybudovala kult kalkulačkových "maniaků", kteří se začali zajímat o všestranné využití těchto malých "kapesních počítačů". Umožnilo to i zpřístupnění instrukčního souboru procesoru Motorola. Zájemci o informace o těchto kalkulačkách se tak při procházení internetem naskytne pohled na početné programy a funkce, na vlastní operační systémy, hry a další věci, které z těchto kalkulaček dělají fenomén na poli kalkulaček. Podpora programového vybavení, Flash aplikací, způsobů řešení vědeckých úkolů a jiných věcí je obrovská, díky čemuž, jak jsem již na začátku uvedl, se kalkulačky firmy Texas Instruments řadí k nejlepším kalkulačkám na trhu.

Zdroj: www.education.ti.com

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/1970010111-kalkulacky-texas-instruments/ ].