× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Windows 95 - deset let na světě

[ http://programujte.com/profil/20356-david-budai/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       25. 8. 2005       9 967×

Windows 95 slaví významné jubileum. Stručný pohled na teto historický systém přináší tento článek...

Příchod operačního systému Windows 95 znamenal zlom. Uživatelé měli najednou v rukou nástroj, pomocí kterého mohli jednoduše ovládat počítač. Byla to revoluce v grafickém rozhraní a hlavně začátek dosud neohroženého monopolu Microsoftu. V těchto dnech slaví tento systém své desáté narozeniny.

Prodej byl zahájen 24. srpna 1995 a zájem byl neuvěřitelný, protože se za první týden prodaly 4 milióny kopií. Vše se také těšilo vysoké mediální pozornosti. Systém umožňoval multitasking a měl dobrou podporu multimédií. Vše bylo v následující verzi doplněno webovým prohlížečem, který byl součástí systému a kvůli kterému se Microsoft soudil s americkou vládou. Verze, které následovaly, už jen potvrdily to, co si někteří stále nechtějí připustit: bez tohoto systému si zatím nedokáže většina uživatelů práci s počítačem představit. Jen v naší republice jsou Windows na 98% všech počítačů.

Alternativní operační systémy, zejména tedy Linux, mají ve světě své silné zastoupení, nicméně v porovnání s produktem Microsoftu je toto procento mizivé. Samozřejmě krátce po uvedení se zvedla i vlna nevole některých uživatelů, protože systém byl nestabilní a měl v sobě chyby. Tato situace trvá dodnes. Osoby, které neustále na různých diskusích a fórech prohlašují, jak jsou Windows špatná, jak je Microsoft neschopný, by se měli někdy zamyslet. Místo toho, aby raději měli ostatní systémy propagovat a šířit je. Valná většina takto se projevujících se uživatelů však sami Windows používají. Není snad nutné zdůrazňovat nesporný fakt, že kdyby měl třeba Linux dominantní postavení, hackeři i viry by napadaly zejména tento systém.

Pokud se podíváme na Windows 95, ale také na další verze jádra 9x, z hlediska bezpečnosti, nezbývá než konstatovat, že byla prakticky nulová. Je to z důvodu, že ty nebyly navrženy jako bezpečný operační systém (na rozdíl od Windows NT/2000/XP), protože Microsoft v mnoha případech slevil na bezpečnosti v zájmu větší uživatelské přívětivosti. Naštěstí výskyt těchto verzí ubývá – XPéčka mají 70% podíl.

Kam se bude vývoj dalších Windows ubírat je více než zřejmé. Je to zejména podpora 64 bitových a dvoujádrových procesorů a nekompromisní zaměření na bezpečnost – měl by přinést bezpečnější práci s informacemi i údajně dosud nevídanou ochranu proti napadení. Také grafické rozhraní by mělo být výrazně přepracováno. Jaký bude výsledek se přesvědčíme už v blízké budoucnosti a to u Windows s přídomkem Vista.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/1970010117-windows-95-deset-let-na-svete/ ].