× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

VB - 27. lekce

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-kubec-milan-a-vera/ ]Google [ ?rel=author ]       8. 9. 2005       16 095×

27.1 Členění do podprogramů
27.2 Předávání parametrů pomocí ByRef a ByVal
27.3 Nepovinné parametry
27.4 Volání nepovinných parametrů pomocí názvů
27.5 Funkce IsMissing pro nepovinné parametry
27.6 Předdefinovaná hodnota nepovinného parametru
27.7 Pole parametrů ParamArray
27.8 Domácí úkol
27.9 V další lekci

27.1 Členění do podprogramů

Proč vlastně soft členit do podprogramů? No především je to úspora práce. Také to způsobuje přehlednější kód. Urychluje to práci a to je také důležité. Dnes, kdy se vývoj žene kupředu až neuvěřitelnou rychlostí, je potřeba rychlost, ale nesmí to být na úkor kvality. Ne všichni se ale řídí tím, že by rychlost vývoje neměla být na úkor kvality. Podprogramy se většinou vytváří jako funkce nebo procedury. A ty potřebují (ne vždy, ale většinou) parametry a my je poskytujeme za názvem funkce či procedury. V parametrech se přenášejí údaje o tom, jak se má ona funkce vykonat nebo s jakými hodnotami se funkce bude zpracovávat. Tak si o oněch parametrech řekneme něco víc.

27.2 Předávání parametrů pomocí ByRef a ByVal

Parametr můžeme funkci předat dvojím způsobem, a to pomocí reference nebo pomocí hodnoty. Rozdíl v nich si ukážeme na následujícím zdrojovém kódu:


Dim a As Long
Dim b As Long

Private Sub Form_Click()
  a = 4
  b = 5
  Call N (a, b)
  Print a
  Print b
End Sub

Private Function N(ByVal x As Long, ByRef y As Long)
  x = 3
  y = 3
End Function

Proměnnou a v parametru x předáváme jako hodnotu, a i když se ve funkci změní, její hodnota v programu bude taková, jaká se vložila do funkce. Na rozdíl od proměnné b v parametru y, která je předaná pomocí reference. Pokud se tedy parametr y v těle funkce změní, změní se i hodnota proměnné b.

27.3 Nepovinné parametry

Převážná většina funkci používá parametr(y). Může ale existovat funkce, kde některý z parametrů někdy nebude používán, jindy ano. Proto musejí být ve funkci definovány všechny parametry, i když nemusí být při volání funkce zadány všechny. V kódu nepovinný parametr vypadá takto:


Private Function Info(Optional ByVal Meno As String _
                      Optional ByVal Primeni As String _
                      Optional ByVal cislo As Long)
  'tělo funkce
End Function

Značí se slovíčkem optional. Pokud funkce obsahuje povinné i nepovinné parametry, musí být uvedeny první ty povinné a až pak mohou následovat nepovinné parametry.


Nepovinné parametry se používají spíše výjimečně a musí se při práci s nimi dávat pozor a funkce musí být řádně ošetřená. Nešikovným použitím způsobíte pád programů.

27.4 Volání nepovinných parametrů pomocí názvů

Pokud chceme zadat některý z několik nepovinných parametrů, máme několik možností. První je standardně se dostat na místo pomocí čárek. A pak to druhé je zadání jména parametru.


Private Sub Form_Click()
  Info ,strPrimeni
  'nebo
  Info Primeni: strPrimeni
End Sub

Nic v tom není, jen se obávám, že to u vás nenajde mnoho použití. Ani já toho nevyužívám, ale je dobré vědět, že ta možnost tu je.

27.5 Funkce IsMissing pro nepovinné parametry

Je tu také funkce, která vám zjistí, zda byl parametr zadán nebo zda zůstal prázdný. Zdrojový kód pak může vypadat třeba takto:


Private Function x(a As Long, b As Long, Optional c As Variant)
  If IsMissing(c) Then
    Print a, b
  Else
    Print a, b, c
  End If
End Function

Někdy se to může hodit, ale výhodnější je použití následující možnosti…

27.6 Předefinovaná hodnota nepovinného parametru

Spíše než funkce IsMissing se používá definování defaultní hodnoty parametru, pokud není zadán, je tedy do parametru uložena tato hodnota.


Private Function x(a As Long, b As Long, Optional c As Long = 3)
  'Tělo funkce
End Function

Pokud tedy hodnotu vy nezadáte, je nahrazena hodnotou zadanou.

Tato možnost je mírně elegantnější, a když vezmu v potaz Visual Basic.NET, tak tam funkce IsMissing vůbec není. Tam se musí defaultní hodnota parametru definovat vždy.

27.7 Pole parametrů ParamArray

Za nejvhodnější příklad, jak použít pole parametrů, bych viděl asi funkci SUMA. Sečte nám prakticky libovolný počet čísel.


Private Sub Form_Click()
  Print Suma(4, 4, 5, 9, 3, 11, 569, 1, 2, 2)
End Sub

Private Function Suma(ParamArray Cisla() As Variant)
  For Each Var In Cisla
    Sum = Sum + Var
  Next Var
  Suma = Sum
End Function

Využíváme zde klíčového slova ParamArray. A potom pro práci s polem parametrů používáme cyklus ForEach. Ve kterém to vše sečteme.

27.8 Domácí úkol

Co třeba vytvořit si trochu lepší kalkulačku? Ne? Ale jo. Grafické zpracování by taky nebylo na škodu. A pokud znáte trochu lepší kalkulačky, mají třeba tlačítko shift nebo 2ndF. Případně když si troufnete na jednoduchou dvouřádkovou kalkulačku, tak by to nebylo špatné.

27.9 V další lekci

Příště si budeme povídat něco o proměnných.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/1970010132-vb-27-lekce/ ].