× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

PHP (II) - 3. lekcia

[ http://programujte.com/profil/684-peter-halmo/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       11. 9. 2005       19 685×

V tejto lekcii:

  • Shromažďovanie dát a odosielanie požiadaviek na server
  • Spracovanie dát z formulára
  • Komentáre v kóde
  • Úloha

3.1.1 Zhromažďovanie dát a odosielanie požiadaviek na server

Prvým krokom webovej aplikácie je zvyčajne zhromažďovanie dát o užívateľovi. Väčšinou sa táto akcia prevádza cez HTML formulár. Užívateľ zadá požadované informácie a odošle ich. Prehliadač zformátuje dáta a odošle ich webovému serveru. Poznáme 3 najčastejšie používané metódy. Môžete ich určiť atribútom METHOD v značke FORM napr.:

Takže tie tri metódy sú HEAD, GET a POST.

3.1.2 Metóda HEAD

Metóda HEAD jednoducho získava informácie o dokumente.

3.1.3 Metóda GET

Hlavným rozdielom medzi metódou GET a POST je v tom, že GET pridáva všetky zadané dáta k reťazcu napr. http://www.phdes.net/c.php?uzivatel=Peto. Toto bol príklad, skript prebehol v súbore c.php, server www.phdes.net, premenná $uzivatel, hodnota "Peto"

http://www.phdes.net
server, na ktorom je umiestnení skript
c.php
názov súboru
?
oddeluje umiestnenie od dát
uzivatel=Peto
názov pola a priradená hodnota
&
oddelenie dvojíc pole=hodnota
+
namiesto medzery
Metóda GET sa používa ako predvolená metóda všetkých webových požiadavkov. Jedniným problémom GET je obmedzenie množstva dát, pretože sa pripoja vždy za URL..

3.1.4 Metóda POST

Požiadavky, ktoré používajú metódu POST zhŕňajú data formulára ako súčasť tela požiadavku. Metoda POST umožnuje dať väčšie množstvo dát a stále odošle požiadavok na server (namiesto hľadania v medzipamäti)...

3.2 Spracovanie dát z formulára

V predchádzajúcej lekcii sme sa venovali odosielaniu dát na server pomocou HTML formulára a teraz si k tomuto kódu pridáme...





www.programujte.com

Chcete sa naučiť programovať?

Zadajte svoje meno:
Atribut ACTION určuje URL skriptu, ktorý bude tento celý zázrak spracovávať. Pretože nie je zadaná cesta, musí byť súbor umiestnení na tom istom mieste, kde bude umiestnený aj ten druhý. Zvyšok by ste už mali ovládať z predchádzajúcej lekcie. Tak a teraz chceme, aby sa výsledok formulára objavil v druhom okne po stlačení "Zadat":




Programátorom dňa sa stal !

PHP automaticky dekóduje data, ktoré boli zakódované v URL a uloží ich ako premenné napr. $meno, $zadat. Kvôli tejto skutočnosti nie je potrebné v našom skripte tieto premenné vytvárať, jednoducho už stačí len používať.

3.3 Komentáre v kóde

Komentáre sú užitočným spôsobom ako urobiť pre ostatných kód lahšie pochopiteľný. Počítač komentáre ignoruje, to znamená, že slúži iba pre nás - programátorov. Teraz si uvedieme pár príkladov na ich použitie:





Komentáre môžete pridávať aj do HTML, CSS, čiže mimo PHP pomocou <!- text text text ->

3.4 Úloha

Zatiaľ ešte nič zložité: Vytvorte script, v ktorom bude stránka čerpať premenné z URL.

V ďalšej lekcii:

  • Escape
  • Dátové typy
  • Konstanty
  • Práca s premennými

  • Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/1970010135-php-ii-3-lekcia/ ].