× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Celestia - vesmír v počítači

[ http://programujte.com/profil/20356-vaclav-milata/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       13. 10. 2005       11 350×

Program je zdarma ke stažení na www.shatters.net/celestia/ [ http://www.shatters.net/celestia/ ]. Ačkoliv se to možná zdá neuvěřitelné, kromě sluneční soustavy zde najdete přes 100 000 dalších hvězd, planet, měsíců, asteroidů a komet. Přitom instalační soubor nemá ani 12 MB. Můžete si stáhnout verzi pro Windows, Linux a Mac OS X.

Vše se odehrává v reálném čase. Planety se otáčí kolem své osy a podle toho je osvětlena ta polovina, která je natočena ke Slunci. Avšak pokud se chcete podívat i na druhou polokouli, nemusíte čekat půl dne, ale můžete proces otáčení urychlit. Vše je samozřejmě reálně otexturováno, ikdyž možnost většího přiblížení jako u Google Earth není žádná. (To by byl přeci jen moc velký luxus .))

Ovládání aplikace je celkem jednoduché, stačí pouze zadat jméno vesmírného objektu (v angličtině) a pokud existuje, tak vám jej program sám vyhledá a přiblíží. Další výhodou Celestie je, že si do ní můžete stáhnout spoustu addonů ze stránky www.celestiamotherlode.net [ http://www.celestiamotherlode.net/ ]. Patří mezi ně další hvězdy a planety, družice, raketoplány, vesmírné stanice, popř. fiktivní lodě a planety z některých filmů (Star Wars, Star Trek...) a spousta dalších. Celkově zde najdete okolo 10 GB addonů.

Kdybyste nevěděli, tak názvy planet sluneční soustavy v angličtině jsou: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune a Pluto.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/1970010173-celestia-vesmir-v-pocitaci/ ].