× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

HTML - Úvod

[ http://programujte.com/profil/20356-vit-matuska/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       18. 4. 2005       21 902×

 

HTML od základu, part 01



Co je html?

HTML je v podstatě jednoduchý druh programovacího jazyka. Je to základ tvoření webových stránek a ač jsou spousty dalších jazyků (php, asp, javascript...), html je vždycky základ. Kvůli tomu je taky nejjednodušší.

V čem psát kód?

Jelikož je html programovací jazyk, je logické, že se musí nějakým způsobem psát jeho zdrojový kód – nejjednodušším pomocníkem v tomto ohledu je třeba notepad (poznámkový blok z MS Win). Ale ten nemá žádnou nadstandardní funkci, takže bych se ho vyvaroval. Ruzne WYSIWYG editory
(wysiwyg = What You See Is What You Get, anglicky „co vidíš, to dostaneš“)
jsou sice poměrne jednoduché, ale obecně bych je moc nedoporučoval, poněvadž zaprve dokážou pěkně zprasit výsledny HTML kód a vy se v tom potom nevyznáte a dělat byť jen drobné úpravy se může stát noční můrou a zadruhé, je lepší si většinu kódu psát hezky ručně, aby ve všem byl přehled a pořádek. Ano, např. pro praci s tabulkami nebo obrazky jsou wysiwyg editory docela v pohode, ale ruční psaní je ruční psaní ;)
Takže, v čem tedy psát ? Vhodné jsou ruzne prográmky s vyjímečnými funkcemi, internet je jich plný, ale abych jmenoval nějaký konkretní, tak PSPad [ http://www.pspad.com/cz/ ] ;) Je to univerzální editor, napíšete v něm desítky druhů kódů (html, java, c++, php, perl…) a pro html je navíc přímo „k sežrání“ – doplňuje načaté závorky, zdvojuje uvozovky, barevně vyznačuje syntaxi atd. a vůbec, jistě poznáte, že je výborným pomocníkem… "Ruku v ruce" s ním jde FrontPage od Mrkvosoftu, ten již není tak dobrý na psaní ručního kódu (ruční psaní se v něm stává spíše utrpením…), ale dobře se v jeho wysiwyg části upravuji obrázky, tabulky, seznamy a jiné podobné prkotiny ;).
Editorů pochopitelně existují hromady a hromady, některé jsou lepší, jiné horší, ale kombinace těchto 2 mi přijde jako vhodná :o)

Literatura?

No, knížky jsou sice hezké a obsáhlé atd., ale většinu praktických příkladů najdete hlavně na internetu. Stránky jako http://www.jakpsatweb.cz [ http://www.jakpsatweb.cz ] a spousty dalších jsou výborným zdrojem již hotových kódů nebo aspoň inspirace ;)
Nějakou přímo nedoporučenou literaturu neznám, imho se na HTML nedá moc věcí zkazit a když, tak vás na to příslušný editor upozorní, popřípadě špatně napsaná stránka nemusí vůbec fungovat, což značí nějakou chybu ;). Těch se s naší pomocí snad vyvarujete.

No a úkol?

Váš úkol v první lekci je stáhnout si PSPad (či jiný váš vybraný non-wysiwyg editor) a naučit se s ním decentně zacházet, tj. pohrát si s nastavením, aby vám vyhovovalo atd...

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005041805-html-uvod/ ].