× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

CD a DVD mechaniky - problémy s PIO a DMA

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       23. 5. 2005       13 621×

Máte problém s vaší optickou mechanikou? Čte pomalu, nebo chrlí spoustu zničených disků? Prostě nešlape tak jak byste chtěli? Pak čtěte následující tip.

CD a DVD mechaniky – problémy s PIO a DMA

První možností je zkusit aktualizovat firmware. Pokud to nepomůže, je tu tato možnost: vlezte do Ovládacích panelů a následně klikněte na Systém. V okně vyberte záložku Hardware. Kliknutím na tlačítko Správce zařízení se vám otevře okno, v něm vyberete Řadiče ATA/ATAPI, potom si vyberte kanál, na kterém je připojená vypalovačka. Vyberte ji a poklepte. Otevře se okno, vyberte kartu Upřesnit nastavení a režim přenosu, pokud je na PIO přepněte na DMA (je-li možné). Optimální by bylo mechaniku připojit jako Master. Pokud je to palírna, zkuste aktualizovat Nero nebo jiný vypalovací software. Teď by měla šlapat jak hodinky. Jestli i po těchto krocích mechanika zlobí a vy máte záruční list i záruku, není nic jednoduššího než jít reklamovat.

PIO – Je to metoda přenosu dat, zde konkrétně mezi optickou mechanikou a diskem. Tento proces vyžaduje instrukce procesoru a je také procesorem řízen. Navíc vyžaduje hardwarové přerušení. Je tedy pomalý, ale mnohem méně nákladný, protože nevyžaduje další čip pro přenos dat.

DMA – Přímý přístup do paměti, čili přenos dat, který není řízený procesorem, ale pouze čipem ADMA. Tato technologie je mnohem rychlejší, protože se nemusí čekat na procesor.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005052004-cd-a-dvd-mechaniky-problemy-s-pio-a-dma/ ].