× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

mIRC

[ http://programujte.com/profil/20356-karel-pomkla/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       10. 6. 2005       10 850×

Chcete vědět co je to mIRC, jak a k čemu ho používat a jakým způsobem se dají nastavit jeho nejdůležitější vlastnosti? Čtěte dále.....

Program mIRC je poměrně rozšířený komunikátor sloužící též jako program pro sdílení dat. Českou verzi mIRC lze stáhnout na zde. [ http://www.mirc.cz/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownloaddetails&lid=51&ttitle=mIRC_6.15_CZ ] Poté, co si jej nainstalujete a spustíte, vás vyzve k vyplnění celého jména, e-mailu, přezdívky a alternativní přezdívky. Pak už jen dostanete velké okno, do kterého můžete psát. Jako 1. krok bude připojit se na nějaký server. Může to být například irc.efnet.net. Jak se k němu přiipojit? Úplně snadno. mIRC má zabudované určité aliasy (k něm však později) a můžete místo /server irc.efnet.net -j #kanal napsat jen /s irc.efnet.net -j #kanal. Já osobně chodím jen na irc2.glowfish.de a to asi z důvodů serveru na který jsem se připojoval při hraní Lineage ][. O tomto serveru také vím nejvíce - jak si zaregistrovat přezdívku a zaregistrovat kanál.

Začneme se seznámením s interfacem (uživatelským prostředím). Po pravé straně kanálu máte sloupeček kde máte napsané přezdívky v kanále. Všimněte si, že některé mají před jménem @, nekteří tam mají + a někteří tam nemaji nic. Ti, kdo tam maji @ jsou operátoři kanálu a mohou si s ním dělat co chtějí, mohou vykopnout lidi, nastavit +i (nikdo kromě těch co maj @ nebo + nemohou mluvit) mohou bannovat lidi.. proste cokoliv. Ti co maji + mají tzv. "právo hlasu" - pokud je +i mohou prostě mluvit :-) Když na některou přezdívku 2x poklepete otevře se další okno a v tu chvíli danému nicku posíláte PM nebo-li soukromé zprávy. Můžete mu také napsat pomocí kódu - /msg dany_nick zprava. Kdyz chcete vědět něco o dané přezdívce, stači napsat /whois přezdívka. Další příkazy které využijete jsou např. /quit duvod - opustí mIRC a v každém kanále, v kterém jste byli napíše důvod. Asi nejvíce využijete příkaz /join, který vás v daném serveru připojí na daný kanál. Takže pokud bude existovat kanál #programujte.com a vy budete na #chat a budete na stejném serveru stačí napsat /join #programujte.com a jste u nás i na #chat :-) Ještě je příkaz, který budete využívat opravdu hodně a to příkaz /nick. Napíšete-li /nick Programator, tak se vaše přezdívka změní na Programator.

Pokud máte @ nebo-li jste operátorem, zpřístupňují se Vám další příkazy a to /kick prezdivka - vykopne danou přezdívku na kanále. Využívá se třeba když daný uživatel otravuje, spamuje nebo mluví sprostě. Jednoduchý příkaz /op který předá operátorství další osobě. Pozor! Operátoři se mohou vykopávat navzájem, proto si dávejte pozor komu operátorství dáváte :-)

Aliasy jsou jedny z nejvyužitelnějších a nejlehčích věcí zárověň. Umožňují vám zkrátit si jakýkoliv, ať už jednoduchý či složitý, příkaz. Otevřete si tedy Aliasy - najeďte v mIRC na Nástroje -> Editor Scriptů -> Aliasy. Na první pohled to pro Vás bude chaotické ale lze se v tom lehce orientovat. Vezmeme si jednoduchý příkaz /join. Víme co dělá, připojuje nás do jiného kanálu na stejném serveru. Když ho budete v aliasech hledat, najdete ho na třetím řádku. Před sebou má ale /j. Potom je tam ten příkaz, tedy /join a potom $1. Takže to první nám udává zkratku, i kdybychom změnili /j na /ja_chci_tam tak to bude to samé jako /join. Tak tedy to první je zkratka a to druhé je funkce. A co je to třetí? V tomto případě je to proměná. Jak jistě víme, u příkazu /join nevyužíváme pouze tohoto slova ale ještě druhého slova a to je název kanálu. Takže ta proměná ukládá nějáké slovo. Tím dosadíme jméno kanálu. A zkratka nám dosadí funkci. Když tedy místo /join #programujte.com napíšeme /j #programujte.com bude to úplně stejné. Nyní si zkusíme utvořit takový alias sami - napíšeme na další řádek /jmeno /nick $1. První je zase zkratka, která nás odkazuje na funkci/příkaz. Třetí zase proměná. Když teď napíšeme /jmeno Programator náš nick se zmení na Programator. Základní funkce s aliasy máme tedy za sebou :-) Nyní si můžete zkoušet aliasy pozměnit dle svého. Např.: udělejte alias kde místo dlouhého vypisování /server irc2.glowfish.de -j #programator.com bude stačit napsat /programator :-)

Teď se budeme věnovat tomu, jak si zaregistrovat přezdívku na serveru irc2.glowfish.de - prvním krokem bude napsat nick serveru. Takže napíšeme /msg nickserv help. Najedou nám příkazy. Příkaz register nám registruje přezdívku - syntaxe je /msg nickserv register heslo e-mail. To je jediné, co nás nyní zajímá. Poté, co si tedy svůj nick zaregistrujete, se musíte identifikovat. To uděláme příkazem identify. Syntax je /msg nickserv identify heslo. Nyní jste identifikováni a můžete být operátory, můžete založit kanál a registrovat si ho a můžete se také přidat do autoop listu nebo autovoice listu. Co to znamená? To je, když máte identifikovanou přezdívku (musíte identifikovat každé zapnutí nebo změnění přezdívky) a jste přidáni do autoop listu v nějákém kanále, kdykoliv kdy tam přijdete, z vás program udělá operátora (máte @ před jménem). Co se autovoice listu týče, ten vám přidává pouze +.

Nyní, když už máme registrovanou přezdívku, bychom si mohli usnadnit stále psaní /msg nickserv identify heslo treba jen na napsáním /reg, tedy za pomocí aliasů. Najeďte si na aliasy (Nástroje->Editor skriptů->Aliasy) a přidejte další řádek. Tam tedy napiště /reg /msg nickserv identify heslo. Pokud používáte více přezdívek, můžete vymazat heslo a místo toho dosadit $1. Poté budete muset psát však /reg heslo ale můžete to používat u všech přezdívek ne jen u jedné a popř. si tak nastavovat /reg1, /reg2 atd... Prostě si s tím pořádně vyhrajte :-)

Jak si udělat na serveru irc2.glowfish.de kanál? Vlastně jednoduš. Stačí napsat /join #název_kanálu a pokud daný kanál ještě neexistuje, jste tam :-) Dostanete před jméno @ - budete tedy operátorem kanálu. Avšak pokud odejde poslední uživatel z kanálu, kanál se ruší, prostě zmizí. Založit ho můžete znovu avšak už ho může používat zase někdo jiný a vy už operátorem nebudete. Navíc pokud nebude nikdo operátorem tak máte smůlu a kanál bude do dalšího založení bez jediného operátora. Vyřešit to lze registrováním kanálu. Po registraci kanálu dostanete na kanál tzv. @Chanserv - je to program který udržuje místnost stálou. Můžete také nastavovat autoop, autokick nebo autovoice (viz. výše). Jak si ale na tomto serveru ten kanál registrovat? Je to naprosto jednoduché a prosté - na kanále který chcete registrovat napiště /msg chanserv help; uvidíte stejnou tabulku jako když napíšete /msg nickserv help. Nás budou však zatím zajímat jen první dva příkazy: register a identify. Jaká je syntax na registrování kanálu? Jednoduchá :-) /msg chanserv register kanál heslo popis. Poté máte kanál registrován. Nyní si ho identifikujte - /msg chanserv identify kanál heslo. Pak můžete skoro všechno :-)

Začněme jednoduchým přidáním svého nicku do autoopu. Pokud jste si zaregistrovali a identifikovali nick můžeme začít: napiště /msg chanserv identify kanál heslo pokud to vypíše toto -ChanServ- Password accepted - you now have founder-level access to kanál je to správně. Nyní se tedy přidáme do autoop listu, napíšeme /msg chanserv aop kanál add nick. Nyní byste měli být přidáni do aop listu. Nezapomeňte, že musíte být identifikováni, aby vás chanserver "opoval". Pokud chcete někoho přidat také do aop listu musí daná přezdívka :

1.) Být v kanále!

2.) Být registrovaná!

3.) Musí být identifikovaná!

Pokud přezdívka splňuje tyto podmínky, lze ji přidat do autoop listu příkazem který známe: /msg chanserv aop kanál add nick. Pokud chcete někomu přidělit právo hlasu (+ před jménem :-)) tak míso aop dejte vop. Musí však také splňovat stejné podmínky jako u aop!

Nyní nás bude zajímat, jak udělat, když nejsme operátoři kanálu a nejsme v aoplistu, abychom se operátory stali. Pokud máme -

1.) Jméno kanálu (nejsnadnější věc :-))

2.) Heslo kanálu

3.) Registrovanou a identifikovanou přezdívku

Ten kód je velice jednoduchý - /msg chanserv op kanál nick - a jste "opnutí" :-)

To by bylo zatím k mIRC a serveru irc2.glowfish.de vše. Zkoušejte, zkoušejte a zase zkoušejte :-)


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005052802-mirc/ ].