× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Výměnné sítě

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       zatím neprovedena       8. 6. 2005       9 699×

Jak sdílet? Co sdílet? A co nesdílet? A co a jak? Co můžete sdílet legálně?..

Výměnné sítě typu peer-to-peer byly původně navrženy například pro sdílení dat mezi firmou a v menších sítích, ale vzniklo z nich to, co je z nich dnes. To znamená síť, na které se sdílí hudba, programy a filmy. A to nedělá radost ani softwarovým vývojářům ani hudebním společnostem, které tak přichází o miliardy a možná i víc. Filmový průmysl z toho taky nemá přílišnou radost, protože když někdo stáhne film, který ještě nebyl ani v kině (Ted to bylo Star Wars epizoda III a byl kolem toho celkem šrumec), tak to naštve. To je něco málo o původu výměnných sítí ale tím se zabývat nechci.

Co je nelegální a protizákonné? Nelegální je sdílet data, na která se vztahuje nějaké autorské právo - to znamená hudbu, kterou jste nevytvořily vy osobně, filmy a programy, které nejsou freeware - tedy ty, za které se musí platit.

Co je zakázané sdílet? Absolutně je zakázáno sdílení dětského porna nebo nacistických materiálů a podobného hnusu. Jinak dostanete BAN jak Brno.

Co tedy sdílet můžete, aniž by to bylo protizákonné? Nejvhodnější je sdílet vlastnoručně vytvořené dokumenty - jak textové, tak třeba i obrázky a fotky. Ne každému se ale chce vytvářet několik gigabajtů textových dokumentů. Není ale problém sdílet třeba domácí video - s tím už se dá dosáhnou datového objemu, který bohatě stačí na to, aby jste mohly stahovat. Můžete sdílet freewarové programy, u kterých to umožňují jejich obchodní podmínky. Bez problémů můžete sdílet skoro cokoliv, co jste vlastnoručně vytvořily. Ovšem tím, že sdílíte vlastnoručně vytvořené věci, které jsou pro ostatní naprosto bezcenné, asi nikomu radost neuděláte. Když oni riskují a vy si vesele a relativně legálně sosáte nelegálně nabízené věci. Pokud chcete najít třeba různé ročníkové práce, učební texty, tak si nevystačíte s tím, abyste nadíleli pár MB ale musíte nasdílet data. jejichž velikost je větší nebo rovna limitu dat požadovaných na hubu.

Co je Ban a KickKick je pokud vás kvůli porušení pravidel vyhodí z Hubu. Je to lepší řešení protože se na Hub můžete vrátit. Pokud ale pravidla porušujete hrubě, dostanete Ban, a to už tak příjemné není, protože se na určitou dobu na tento Hub nemůžete vrátit. Bany jsou dlouhodobé. To neznamená, že ne za hodinu ne za den ale za týdny, měsíce a roku se vám příslušný Hub otevře. Někdo má i to „štěstí“ že dostal doživotní Ban

V další části se budu zabývat klientem pro sítě „peer to peer“ a to DC++ , Kazzu nedoporučuji - je to podle mého (a nejen podle mého(i mého -poznatek korektora :)) názoru svinstvo, která vám počítač zahltí haldou spywaru a podobně.

DC++

Dost lidí má problémy s jeho nastavením a nejvíc lidí ho používá.

Proto se, pokud jste ho nainstalovali a zatuhli u jeho nastavení, tak vám poradím jak na to. Bude to seřazeno podle toho jak jsou položky seřazeny v nastavení první je:

Personal Inforamtion

Do položky nick doplňte svůj nick. Do položky email logicky doplníme emailovou adresu. Description - většinou se vpisuje pouze P nebo A podle toho jestli jste aktivní nebo pasivní. Aktivní může být ten, kdo má pevnou IP. Pasivní pak může být kdokoliv. (Pasivní může stahovat pouze od aktivních). Poslední je Connection Type, to je typ připojení - tak zvolíte ten, který je vám vlastní. V této záložce je to vše.

Connection Settings

Zde se nastavuje, zda jste pasivní nebo aktivní - pokud zvolíte že budete pasivní tak nemusíte nic vyplňovat. Pokud zvolíte aktivní tak vyplníte svoji IP a TCP a UDP port.

Downloads

V této záložce si zvolíme složku, do které se budou ukládat již stáhnuté soubory a složku, ve které budou přebývat ještě nestažené soubory. Potom můžeme omezit počet downloadů najednou. A maximální možnou rychlost kterou chceme stahovat. O zbytek se zajímat nebudeme a přejdeme do položky Sharing

Sharing

Zde si zvolíme co nabídneme ostatním uživatelům - čím víc jim nabídnete, tím líp, protože získáte přístup na více hubů [habů], některé jsou totiž omezeny tím, že musíte mít určité množství dat, aby jste se mohli připojit. Dále si zvolte počet volných slotů, ze kterých mohou uživatelé Uploadovat a to tím, že změníte položku Upload Slots. Zde použiji seznam z jednoho Hubu, kolik upload slotů nechat volných při jakém typu připojení.

modem 28,8 1 - 2
modem 33,6 1 - 3
modem 1 - 4
CDMA, ISDN 2 - 5
SAT, wireless 2 - 10
DSL, cable 3 - 15
LAN T1 5 - 30
LAN T3 10 - 60

Zbytek záložek již nemá velký vliv na funkčnost, takže je nechám plavat.

Ted se podíváme jak s DC++ pracovat.

Jakmile se dostaneme na hlavní obrazovku DC++, tak v panelu nástrojů vybereme položku PublicHub - je to ikonka počítače připojeného k síti - na ni klikneme a za několik okamžiků se nám zobrazí huby, ke kterém se můžeme připojit. Je vhodné si je seřadit podle státu, aby jste si mohly vybrat české huby. To provedete kliknutím na nápis country v hlavičce seznamu. Potom rolováním najděte Czech republic a vyberte hub, jehož parametry vám vyhovují. V prvé řadě se dívejte jaký je nutný sdílený datová objem (pokud sdílíte něco kolem 5Gb tak bych vám doporučil třeba hub STEPANSKA)(pozn.korektora - dobré huby jsou také ProShare(bývalá Žumpa),ANAFRA, Best of all, ale je na nich nutné mít na sdílení přibližně 40GB dat). Hub otevřete tím, že na něj poklepáte. Neotvírejte si víc hubů, než kolik máte nastavených upload slotů. Potom klikněte na obrázek lupy (myslím hned tu první bez čehokoliv jiného) v panelu nástrojů. Následně se vám objeví vyhledávací okno. Do první kolonky zadejte název hledané věci. A potom se ještě zaměřte na vyrolovávací seznam nad kterým je napsáno File Typ to znamená typ souboru, jaký chcete hledat (zda-li to má být hudba, video nebo něco jiného).Pokud máte zájem, není problém sehnat do DC++ češtinu. Další vysvětlování doufám netřeba. Protože program je velmi intuitivní a zvládne ho téměř každý. Ještě bych dodal, že přístup k frontě čekajících položek je pomocí stisku Ctrl+D. Nebo tlačítkem na Panelu nástrojů. Na vše ostatní by měl i průměrně inteligentní uživatel počítače příd.

Pokud vám cokoliv není jasné v souvisloti s DC++, koukněte na nejlepší stránku, která se zabývá touto problematikou : Prolamy.com, nebo napište do Poradny.

Alternativa

Pokud vám DC++ z nějakého důvodu nevyhovuje, je tu alternativní řešení WinMx. Jeho nastavení je ale velmi intuitivní, takže se jím nebudu zabývat. Každopádně na něm jen těžko najdete české záležitosti, jako jsou různé ročníkové práce nebo i česká hudba.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005060802-vymenne-site/ ].