× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Brothers in Arms

[ http://programujte.com/profil/20356-vit-matuska/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       9. 6. 2005       6 709×

Jak to vypadá s hrou Brothers in Arms? Překoná Call of Duty?..

 

Brothers in Arms



Brothers in Arms vs. Call of Duty

Když jsem poprvé spustil Brothers in Arms (dále jen BIA), byl jsem docela skeptický a uvažoval jsem, nakolik se hra přiblíží akci Call of Duty, která je pro mě osobně nejlepší atmosférickou singleplayer 3D FPS akcí z "druhé světové". Ale po několika hodinách hraní jsem zjistil, že BIA a Call of Duty nejsou ze stejného těsta a každá nabídne specifický zážitek z hraní, který nesedne každému. Zatímco Call of Duty vám poskytne maximálně zábavný, akcí nabitý zážitek s důrazem na hratelnost, BIA nabízí taktický, tuhý boj se závažíčkem na poli REALISTIČNO. Nekoná se zde žádné "vezmu BÁRu a jdu na zteč", protože tímto způsobem maximálně dosáhnete toho, že vaší matce přijde expresní parte :).

Na Nácky se musí takticky

Taktika vojáků spočívala v tom, že jedna skupina držela nepřítele v šachu krycí palbou a druhá ho mezitím oběhla z boku a sejmula ho. Toto platí i v BIA. Pochopitelně si odvodíte, že asi nebudete sami. Ono s jedním mužem se docela blbě flankuje :), a tak budete velet vždy maximálně dvou skupinkám, které se mohou skládat buď z útočného týmu (používá hlavně samopaly, takže se hodí na flankování), z "krycího" týmu (primárně určen na krytí útočného týmu) a do třetice tým může obsahovat tank, na který můžete vyšplhat a chopit se stacionárního kulometu. Skupiny přepínáte defaultně čísly 1 a 2. Povel k přesunu vyvoláte stisknutím pravého tlačítka myši, objeví se kolečko, které přesunete na cílovou lokaci a myšítko pustíte. Když kolečko nasměrujete na nepřítele, změní se na křížek a uvolněním dáte příkaz k palbě. Když u křížku stisknete současně levé tlačítko myši, dáte tím rozkaz k assaultu, tedy zteči, která se hodí jen ve chvíli, kdy je nepřítel zcela pod krycí palbou.

Supression a Tactical mode

Tím se dostáváme k zajímavé inovaci, kterou tvůrci vymysleli. Je to takový indikátor "potlačenosti". Nepřátelské jednotky mají nad sebou červené kolečko, které značí, že jsou zcela nepokryty. Když na ně vy nebo nějaký váš tým začne střílet, červená pomalu ubývá stylem "krájíme sýr" a nahrazuje ji šedá. Jakmile je ukazatel šedý, jednotka je donucena se krýt a neopětovat palbu a tehdy nastává okamžik, kdy ji musíte pomocí druhého týmu "flanknout". Stisknutím tlačítka V aktivujete taktický mód. Pohled se oddálí, hra se zapauzne a vy můžete přemýšlet a taktizovat. Musím přiznat, že toto jsem ve hře moc nepoužíval a myslím, že najde využití hlavně na vyšší obtížnosti.

Dobrá AI nebo "stojím a čekám na kulku"?

Umělá inteligence vašich spolubojovníků je na poměrně na vysoké úrovni. Kryjí se za různými překážkami a nestojí jako kůly v plotě. A Náckové nezůstávají pozadu. Docela mě naštvalo, když jsem na konci mise útočil na skupinku Němců a jeden můj voják po nich vrhnul (teď se logicky nabízí šavle :P) granát. Milý Němec si přečetl vzkaz a hodil ho zpátky, načež granát explodoval 10cm před obličejem svého autora... A mohl jsem opakovat, protože i když vás hra nepenalizuje za vlastní ztráty, já jsem se snažil dohrát každou misi s plným počtem vojáků. Ukládat hru nemůžete, každá mise je jen rozdělena několika checkpointy, což při obtížnosti BIA není zrovna ku prospěchu věci. BIA je totiž poměrně obtížnou hrou a v praxi platí, že Easy znamená Hard a Authentic bych přirovnal k Flashpointu. Defaultně navíc hrajete bez zaměřovacího kříže (v menu se dá nastavit), takže musíte používat mířidla, ale to se dá udýchat jen na nižší obtížnosti. Pokud chcete BIA dohrát, tak si musíte pamatovat, že sami nic nezmůžete! Hra vás opravdu donutí efektivně využívat vlastních týmů a různých krytů na mapě nebo stacionárních kulometů.

Grafika a spol.

Graficky hra nijak nevyniká, je spíš takovým průměrem, přitom ale působí velmi realisticky. Efekty jsou místy docela drsné, takže když někoho zasáhne tank, poletuje kolem torzo a na každém třetím kroku leží koňská/kravská zdechlina s perforací dutiny břišní nebo vidíte vojáky ležet na stole s dýkou v hrudi a pramínky krve stékajícími po tváři. Inu, válka není žádný med. Level design je uzpůsoben k taktice flankování a všude naleznete velké množství krytů. Hudbu jsem při hraní nevnímal, což znamená, že je dobrá ;). Vaši vojáci nazývají Němce "Krauts", což znamená zelí nebo hlávka :). A to jsem myslel, že už všechny am. výrazy pro Nácky znám.

Stručně o ději a závěr

Ocitnete s v kůži Matta Bakera ze 101. vzdušné divize, jehož jednotka byla sestřelena nad Normandií ve dni D. Prožijete tak sedmidenní "vycházku" po francouzském venkově a budete plnit různorodé mise, kterým ovšem chybí nějaké větší pojítko. Mezi jednotlivými misemi vždy vyslechnete depresivní Mattovy komentáře, které pěkně navozují děsivou atmosféru války. Po splnění mise dostanete různé bonusy fotkami počínaje, cheaty konče.
Brothers in Arms jsou sice poměrně krátkou, ne bezchybnou, ale zábavnou hrou, která nabízí diametrálně odlišný zážitek než Call of Duty. Pokud máte rádi důraz na realitu a taktiku, zvolte BIA. Pokud upřednostňujete akci a atmosféru, vaše voba je Call of Duty. Procentuálně bych dal BIA 85%, takže neváhejte a utíkejte do obchodů. Ale pozor. Watch your six, there are Krauts everywhere!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005060904-brothers-in-arms/ ].