× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Technologie tisku - 1. díl

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       15. 6. 2005       12 588×

Tiskové technologie od znakových tiskáren kolem jehliček přes inkoust po LED. A nebude to vše. Nezapomenu ani na laserové tiskárny a další méně často používané technologie...

Znakové tiskárny

Kdepak, nezačneme u jehličkových tiskáren jak by si někteří mohli myslet, ale začneme u tiskáren znakových. Ty do jisté míry připomínají psací stroj, takže vy už určitě tušíte, jak asi budou fungovat. Ano, na papír se budou tisknout pouze znaky, které jsou na tiskové hlavě. To znamená, že pokud by se nám zachtělo změnit font, tak musíme vyměnit celou hlavu. Jako médium se používá, stejně jako v jehličkových tiskárnách, traktorový papír. Nevýhodou je hlavně nemožnost tisknout grafiku a vysoká hlučnost.

Tyto tiskárny dělíme na tiskárny s kotoučovým tvarem tiskové hlavy - ta rychle rotuje a jak se na pozici dostane správný znak, dostane zásah od kladívka a už je na papíře. Tím je dána proměnlivá rychlost tisku. Používá se barvicí páska stejně jako v psacím stroji. Podobně je na tom i další druh znakových tiskáren a to jsou tiskárny řádkové. Jejich rychlost je výrazně vyšší, opravdu výrazně. Zde místo kotouče rotuje řetězec se znaky. Mnohé znaky se na něm opakují. Tento řetězec je přes celou šířku stránky a na jeho druhé straně jsou kladívka, která hned jak dostanou příležitost, tak udeří. První druh se používá v některých pokladnách, druhé při tisku s obrovskou spoustou výtisků.


Jehličkové (maticové) tiskárny

Tiskovou hlavu zde tvoří jehlička. Jehliček je v hlavě obsaženo 9, 18, 24, 32, někdy i 48. Ty jsou magneticky vystřelovány a přes pásku tisknou na papír. Tyto tiskárny jsou velmi hlučné a jejich rychlost není závratná, dokonce ani kvalita není valná, ale její výhodou jsou minimální tiskové nároky a možnost používání traktorového papíru a tisknout kopie. Tyto tiskárny se tedy využijí především tam, kde nejsou speciální nároky na kvalitu. Na rozdíl od znakových tiskáren umožňují tisknout grafiku a různé fonty bez nutnosti cokoliv měnit. Tyto tiskárny umožňují nastavení několika kvalit tisku. Umožňují také barevný tisk. K tomu se využívají 4 barevné pásky. Rychlost je až 500 znaků/s.

Dalším typem jsou řádkové jehličkové tiskárny. Ty tisknou najednou celé řádky rychlostí přes 1000 řádků za minutu. Využití mají obdobné jako řádkové tiskárny znakové.

Na některé z jehličkových tiskáren se podíváme podrobněji, ať vidíte, jak tam ty jehličky jsou, jak pracují apod. Na ukázku zde mám rozdělanou jehličkovou tiskárnu Philips a hlavu jehličkové tiskárny Epson. Bohužel se mi nikde nepodařilo sehnat starou znakovou tiskárnu, kterou jsem vám chtěl taktéž nafotit.

Epson:

Na prvním obrázku vidíme základnu tiskové hlavy, na ní je konektor pro přívod el. proudu, k elektromagnetům to jsou ty cívečky s kovovým jádrem. Na další fotce je přidána kovová podložka a na další potom podložka plastová. Nyní se dostáváme k poslední fotce první řady. Tam už jsou na hlavu osazeny úderníky. Ty jsou pomocí magnetů vtahovány dovnitř. Tím udeří na jehličku a ta se odrazí na papíře. Na další fotografii je již tato část hlavy zakrytovaná. A my se dostáváme k části, ve které si můžete prohlédnout uložení jehliček které jsou na straně údělníků složeny do kruhu, zatímco na straně u papíru tvoří rovnou úsečku. Na první fotce jsou obě části složené dohromady. Dále pak následuje přidaní několika dalších součástí a na poslední fotce je celá hlava opatřená i pasivním chladičem protože při delším tisku se poměrně hodně zahřívá. Vynechal bych poslední hlavu ve středním řádku. Tam je ukázáno, jak vypadá jehlička. Její délka jsou necelé tři centimetry.

Philips:

Toto je taktéž devítijehličková hlava, ovšem asi polovičních rozměrů. Zde je na první fotce vnitřek tiskárny Philips NMS1433 Plus. Druhá nám ukazuje mechanismus na posun papíru. Na třetí a čtvrté již detailně vidíme tiskovou hlavu z různých uhlů. První z těchto dvou nám má ukázat, jak je v tiskárně uložena ona barevná páska. Další fotky nám ukazují vnitřní stavbu hlavy, ta je o poznání jednodušší než hlava předchozí.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005061402-technologie-tisku-1-dil/ ].