× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Linux - jemný úvod

[ http://programujte.com/profil/20356-paja/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/11280-michal-kobelka/ ]Google [ ?rel=author ]       16. 6. 2005       9 937×

Operační systém Linux a jiné příbuzné systémy založené na normě Posix [ http://en.wikipedia.org/wiki/POSIX ].

Vítejte u nového seriálu, který si klade za cíl Vás seznámit s historií (to jen krátce), filozofií a hlavně praktickým používáním tohoto operačního systému.

Za prvé si trochu vyjasníme pojem Linux. Co to znamená ? Je to nějaká značka, firma, výrobce nebo co tím označujeme ?

Krátce se dá říct, že Linux znamená jádro systému, který vznikl na základech Unixu a inspirací pro Linuse Torvaldse [ http://cs.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds ] (finský programátor) přitom byl Minix (operační systém unixového typu). Inspirací byl nejen tím, že šlo o Unix ale i tím, že byl takzvaně zadarmo. Tedy šlo filozofii GNU (GNU je rekurzivní zkratka pro GNU's Not Unix) a stále vylepšovanou licenci GPL.

Jádro není žádný Linuxový vynález, mají ho i Windows. Zprvu šlo o monolitické jádro, které obsahovalo vše k fungování operačního systému. Nyní se stále více využívají moduly, ale o o tom až později a podrobně.

Neexistuje tedy žádná firma Linux jako Microsoft, ale tisíce programátorů po světě, které pojí nadšení a solidarita, kteří vyvíjejí jádro a obslužné programy, stejně jako aplikační programy. Bylo tomu tak v počátcích a nyní se to dost mění. Veliké firmy vycítily svoji šanci a začali do Linuxu investovat

(IBM, Novell, SUSE, Mandrake, Red Hat).Je to pro ně výhodné a je to výhodné i pro komunitu. Musely totiž přijmout Linuxovou filozofii, jak vydělávat peníze a též přispívají komunitě, ať už uvolněnými patenty, tak i občas penězi. Copak je to za filozofii? No, vyjadřuje to GPL (čeká se verze 3, řešící softwarové patenty)

Tvorba zisku a linuxová filozofie se totiž nevylučují, jak se nás snaží přesvědčit nepřátelé Open Source, nadávajíce Linuxákům do komunistů.

Jen se nesnaží budovat monopol nebo kartel.

I když, ne všichni jsou tak poctiví. Slyšel jsem kupříkladu o řetězci Lidl, který prodává notebook s Linuxem a GPL vesele porušuje. Nezveřejňujíce totiž zdrojový kód jejich distribuce, klidně využívá práce mnoha před nimi a jsou i další, kteří chtějí urvat co se dá a komunitě nic nevrátit. Už bylo několik právních sporů, které, díky bohu, linuxoví právníci vždy vyhráli.

Na jádře staví všichni ostatní, kteří sestavují tzv. Distribuce a to komerční i čistě free. Mezi komerční patří: Mandrake, Suse, Novell, Red Hat, Linspire, mezi nekomerční: např Slackware, Debian, Knoppix, Aurox.... viz. distribuce [ http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_distribucí_Linuxu ] Jsou to sesbírané programy pro Linux doplněné o instalátor, které umožňují okamžité využití počítače, bez dalších investic. Kromě distribucí na disk existují i tzv. Live Distribuce, které běží přímo z CD-ROMu, DVD nebo flashdisku. Existují i speciální vědecké, multimediální nebo herní Live Distribuce.

Linux to je prostě svoboda, pojďte si ji užít. Doufám,že Vám seriál pomůže





Příště: historie Linuxu v Kostce

Použitá Literatura:

Dokumentační projekt (pdf zdarma)

Linux v kostce (Computer Press)

Linux příručka českého uživatele (Computer Press)




Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005061604-linux-jemny-uvod/ ].