× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Teorie programování - Verze softwaru

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       30. 6. 2005       27 146×

Jak se číslují verze softwaru a proč a podle čeho…

íslování verzí se skládá většinou ze tří čísel, např.: 1.0.2 nebo 7.5.1. První číslo je hlavní, druhému se říká vedlejší a třetímu se číslo revize.

0.95 A všechny verze nižší než nula jsou programy, které mohou být plně funkční, ale autor se ještě necítí na to, aby tento program nezval verzí 1.0. Před tímto krokem ho chce ještě zdokonalit, ale zároveň už ho nabídnout uživatelům.

1.0.0 Je to verze softwaru, která vyšla na trh jako první. Prostě začátek všeho.

1.0.1 Je to první revize programu, může obsahovat nějaké dodatky, přídavné součástky, doplňky. Nejčastěji ovšem obsahuje opravy nějakých chyb či chybiček, které se vloudily do první verze.

1.0.x Již několikátá revize může obsahovat zase opravy chyb či další vylepšení.

1.1.0 Pokud už je velké množství revizí, tj. zásahů, při kterých se pouze opravuje kód, přijde doba, kdy je kód potřeba celý přepsat, zpřehlednit a něco málo upravit a tím je právě verze 1.1.0.

1.1.1 Samozřejmě, že i ve verzi 1.1.0 se najdou chyby či nedostatky a opraví se a tak se pokračuje dále a dále a opravuje se a přidává. Protože jak se říká, nedá se napsat program bez chyby a když jednu chybu opravíte, minimálně jednu další do kódu zanesete. A ještě přidám pro rýpaly – ať to neberou příliš doslovně – že výjimka potvrzuje pravidlo.

1.6.5 Tak a tohle už je mnohokrát přepsaný, upravený, opravený a předělaný kód a v hlavách programátorů vznikají myšlenky na další věci navíc a další drobnosti, které budou uživatelům zpříjemňovat život. Proto přichází verze…

2.0.0 Je to kompletně přepracovaný program, ve kterém prakticky nezůstal kámen na kameni.

2.0.1 Koloběh pokračuje.

Trochu jinak je na tom firma Nero se svým vynikajícím vypalovacím softem, ta používá čísla čtyři. První dvě čísla zleva si svou funkci zachovávají. Třetí číslo potom značí verze pro nové vypalovačky a poslední číslo značí opravy chyb. Čtyřčíslí využívají i některé jiné firmy. V tuto dobu je aktuální třeba verze 6.6.0.14, ale už zítra to tak být nemusí.

Některé společnosti označují verze svého softwaru podle roku vydání, zde nám jako příklad poslouží společnost Microsoft se svými Windows 95, 98, 2000.

Někdo používá ke značení verzí slova, zde zase využiji Microsoft, ať nemusím chodit daleko a uvedu například XP, nebo chystané Longhorny.

Alfa Znamená, že je software ve fázi vývoje a je určen především pro testery.

Beta Je další testovací verze po alfa verzi, program je stále ve fázi vývoje, ovšem často už si ho stahují i běžní uživatelé, především fanouškové tohoto programu, aby co nejdřív viděli novinky. Nedokonalosti tohoto softwaru, stejně jako alfa verze, mohou způsobit nestabilitu systému nebo jiné nepříjemnosti. Riziko ovšem většinou není nijak velké.

Gamma Někomu dvě testovací období nestačí, tak ještě vysílají na odzkoušení Gamma verzi.

pre Jsou verze softwaru, které nejsou plně odzkoušeny a jejich používáním hrozí zhroucení systému, nebo dokonce ztráta dat. Jsou vhodné k prohlédnutí testování, ale pro běžné uživatele nemají žádnou hodnotu.

RC (Release Candidate) Skoro finální verze, která se ale stále upravuje a testuje, může způsobit neočekávané události.

Toť pro dnes vše. A přeji mnoho nových verzí a revizí vašich programů.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005070702-teorie-programovani-verze-softwaru/ ].