× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

RSS

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       26. 6. 2005       12 367×

Koukneme se na zoubek této zkratky. Vídáme ji na mnoha zpravodajských serverech, internetových obchodech či e-zinů. Co tedy tato zkratka znamená a k čemu slouží?

RSS nebo-li RDF Site Summary, v překladu RDF znamená normovaný formát obsahu, tedy obsahu webu. Tento formát vyvinula firma Netscape, ale už jej nadále nevyvíjela. To za ni udělali jiní a díky nim máme nyní RSS v takové podobě, jako ji vydíte na mnoha milionech stránkách.

K čemu tedy slouží RSS?

RSS slouží k tomu, aby pomocí čtečky (softwaru) bylo možno stahovat názvy článků a jejich obsahy bez toho, aby jste si museli prolézt dotyčné stránky, co je tam vše nového apod. Tedy budete mít vždy aktuální přehled o nových článcích.
Další využití, tedy argument, pro RSS je rychlost. Uživatelé zpoplatňovaného GPRS na cestách či pomalého připojení budou mít za pár sekund seznam všech článků, aniž by museli stránky procházet a tedy čekat, než se jim stránky načtou a tím zaplatí nemalé peníze. Otevřete si jen ty články, které vás zaujmou.

K používání RSS tedy potřebujete 2 věci: RSS čtečku a adresu, odkud se má stahovat seznam článků. Do čtečky poté jen zadáte adresu tohoto serveru a nastavíte interval, po jaké době má kontrolovat nové články. Na ně vás potom čtečka upozorní vámi nastaveným zvukem či grafickým upozorněním.

Čtečku tedy seženete opravdu snadno, je jich hodně, například na www.feedreader.com [ http://www.feedreader.com/ ]. Pokud používáte Firefox, můžete si například programujte.com také vložit do záložek jako RSS záznam. Vpravo dole klilknete na RSS a dáte Přihlásit k odebírání 'Programujte.com'. Při použití výše zmíněné čtečky, po instalaci kliknete na Přidat (Add new feed) [F2] a vložíte adresu serveru. (např.: http://programujte.com/rss.php) Poté vyberete umístnění (vytvořte si nejlépe vlastní složku, ty stávající můžete smazat). Další českou RSS čtečkou je www.forcom.cz [ http://www.forcom.cz ], ale je nepříliš vhodná pro začátečníky.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005071002-rss/ ].