× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Kontrola české gramatiky v sadě Office

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       zatím neprovedena       7. 7. 2005       21 268×

Sny se staly skutečností, nyní můžeme psát vše bez chyb a překlepů... Tak ostré to zase nebude, podíváme se na zub nové utilitě, která nám přidá do sady Office 2003 kontrolu české gramatiky...

Pravopis nám sada Office kontrolovala již dávno. Při psaní se červeně podtrhují slova, která nejsou naleznuta v obsáhlém slovníku daného jazyka, s možností nabídnutí nejpodobnějšího slova, či dokonce synonyma k danému slovu nebo slova, která se nám v dokumentu často opakují.

Složitost české gramatiky

Česká gramatika je složitá, proto tu dlouho nic podobného nebylo - kromě komerčního software Grammaticon od společnosti Lingea. Ale díky Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky se podařilo vyvinout produkt opravdu vynikající kvality, který nám v praktickém životě při psaní textu určitě bude dobrým pomocníkem.

Co program umí

Program kontroluje například shodu přísudku s podmětem, tedy slovní spojení typu "Naši přijely domů" vám již neprojde. Chyby se podtrhují specifickou zelenou barvou, odlišnou od pravopisných chyb. Program byl vyvýjen pět let a za tu dobu se z něj stal vyspělý program, který opravuje i styl psaného dokumentu. Jsou tedy sledovány chybějicí, či přebývající čárky ve vetě, zájmena, překlepy, spřežky, tvary slov, slovosled věty, předložky, nadbytečné či stlylové chyby, hromadění interpunkce, chybějící mezery či mezery přebývající kolem interpunkce, přípony u čísel nebo i příliš dlouhé věty. Dále vám bude automaticky správně dělit slova - velmi užitečné.

Co je špatně

Žádný program není bez chyb. I když chyby jako takové program neobsahuje, existují věci, které tato utilita přehlíží. Zaprvé je nutno říci, že někdy vyhledávání (a následné podtržení) trvá déle nebo že je nutno vynutit opravu textu (F7). Dále si program velmi obtížně poradí s předložkami typu s/z nebo zájmeny mě/mně. Problémy jsou v penězích - M$ nedovolí zatím produkt někomu poskytnout, aby na něm nadále pracoval (resp. smlouva s M$).

Kde ho sehnat

Program je ZDARMA, lze ho stáhnout na webu společnosti Microsoft [7,2 MB]. Instalace je velmi jednoduchá a není potřeba nic zapínat, či restartovat PC. Jediné dělení slov je nutné si zapnout. (Nástroje -> jazyk -> dělení slov). Program najdete zde [ http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=EFC44527-5223-42D4-83CF-86F0C6E3C2EB&displaylang=cs#overview ]

Budu rád, když napíšete vaše zkušenosti s tímto programem.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005071501-kontrola-ceske-gramatiky-v-sade-office/ ].