× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

V čem to mám napsat?

[ http://programujte.com/profil/135-jakub-fiser/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       19. 8. 2005       14 842×

Vybíráte si editor pro tvorbu www stránek? Pak možná oceníte následující článek...

Velmi záludná otázka je, který editor si vlastně k tvoření stránek vybrat? Nutno podotknout, že si na začátku svého angažování ve tvorbě webu asi nástroj nevyberete. Respektive vyberete, ale ten postupem času budete měnit podle toho, jak vaše znalosti půjdou dopředu. Editor, který vyhovuje začátečníkovi nemusí vyhovovat profesionálovi. Teď budete namítat, že váš kamarád webkodér používá to samé co vy, jistě, jsou to ty samé programy, ale každému vyhovuje něco jiného, každý si musí projít svým obdobím hlavního vývoje. Začátečník většinou ocení když bude editor jednoduchý, možnost přímé grafické úpravy apod. Zatímco profesionál již tyto funkce většinou nepotřebuje, ale to neznamená, že by tyto editory nepoužíval, vždy to záleží na potřebách a cítění jednotlivého webkodéra. Editor pro tvorbu stránek, aby se dal trochu vzít jako editor, by měl obsahovat následující funkce. Jistým základem je zvýrazňování syntaxe dle předem určeného jazyka. Jedná se vlastně o barevné označení částí kódu podle předem určených pravidel, aby se v něm šlo lépe vyznat. Dále je třeba podpora námi vyžadovaného kódování, to bývá v našich zemích většinou windows-1250, iso-8859-2 nebo utf-8. Pro někoho je důležité dokončování tagů či nabídka tagů a vlastností podle možností nebo prvních písmen.

Představení některých editorů

PSPad

  • Jeden z nejpoužívanějších editorů u nás vůbec. Je z dílny českého programátora, který ho dává dál zadarmo. Editor nabízí poměrně slušné zázemí, ovšem pokud s ním nepracujete dlouho, vetšinou nevyužijete všech jeho funkcí. Dokončování tagů taky u něj nenajdete. Editor se ale dá doporučit.

  • jEdit

  • Někdo by mohl říci, že jEdit je geniální editor. Na tuto metu bohužel nemá, vlastně na ni nemá nikdo, jEdit je ještě trochu níž. Dobrou vlastností je to, že jede na Javě. Můžete namítat, že si vezme množství operační paměti, ale při dnešních velikostech to není nic závratného, platformní podpora to mnohonásobně vynahradí. Pomalejší start také není nic závažného. Dobrou věcí jsou plug-iny, kterých je na internetu velké množství. Lehko se do programu instalují a objevují se stále nové, proto by bylo zbytečné psát o vlastnostech programu, když jde velmi rychle, snadno a účinně rozšířit. V základním nastavení je to trochu lepší poznámkový blok.

  • Macromedia Dreamweaver MX 2004

  • Je silný nástroj na poli editorů, bohužel za to, abychom ho mohli používat zaplatíme nemalé peníze. Ovšem jeho možnosti jsou obsáhlé, obsahuje jak možnost vizuální úpravy, tak možnost úpravy kódu, kde nabízí paletku s možnými atributy. Pokud jej chcete vyzkoušet, máte na to 30 dní v trial verzi, pak si jej budete muset koupit. Někomu může vadit jeho pomalejší start.

  • Notepad++

  • Je nástupcem legendárního Notepadu, což je vlastně obyčejný textový editor. Notepad++ je ale vylepšený o základní funkce, jako je zvýraznění syntaxe. Je velmi jednoduchý, což bylo záměrem. Uplatnění může najít u lidí, kteří se (x)html učí, protože je nutí si vše dělat sami a tak lépe zapamatovat.

  • Rapid PHP 2005

  • Velmi silný nástroj, který bohužel není zadarmo. Nabízí škálu funkcí, jako je zvýraznění syntaxe, dokončování tagů, možnost výběru tagu a vlastností z paletky podle situace a mnohé další. Zase je jeho název zavádějící, jelikož nepodporuje jen PHP, ale i další jazyky. Na vyzkoušení máte 30 spuštění, pak si jej budete muset koupit. Nabízí ještě jednu dobrou vlastnost – zobrazení náhledu přímo v editoru s tím, že to vypadá stejně jako v prohlížeči.

  • Toto by stručný výčet kvalitních editorů, se kterými jsem se osobně setkal. Pochopitelně jich existuje daleko více, stačí jen do Gogole zadat html editor a vybírat. Sami si musíte určit, který editor vám sedí, základní funkce podporují všechny. Nejlépe je si na počítač nainstalovat více editorů a pak mezi nimi střídat do doby, než nalezneme svého favorita.


    Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005072101-v-cem-to-mam-napsat/ ].