× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

VB - 21. lekce

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       28. 7. 2005       12 250×

21.1 Úvod do třetí desítky
21.2 Komentáře
21.3 Oddělování příkazů dvojtečkou
21.4 Deklarování více proměnných
21.5 Co jsou podprogramy
21.6 Option Explicit
21.7 Domácí úkol
21.8 V další lekci
..

21.1 Úvod do třetí desítky

Začínáme třetí desítku lekcí, to už je celkem vysoké číslo a vy už byste měli zvládnout vytvořit i nějaké složitější aplikace než jen Hello World. Ale přesto máte od toho být opravdovým programátorem hodně daleko, ale základy jazyka jste zvládli do té míry, abyste mohli tvořit malé projekty pro vlastní užitek či drobné nenáročné aplikace, které vám umožňují zvýšit produktivitu vaší práce či vám jinak pomáhají. A aby to bylo čím dál lepší, tak se v této a nejspíš i v následující lekci budu věnovat některým věcem, které jsem přešel či vynechal, buď záměrně, protože nebyla potřeba nebo z jiného důvodu a nebo jsem je prostě z nepozornosti přeskočil. Některé jsem možná napsal, a tak je připomenu a nebo jsem je jen okrajově uvedla a teď se pokusím je uvést na prvou míru. A ukážu vám některé postupy, principy a metody, jak kód psát ještě lépe.


21.2 Komentáře

V jedné z prvních lekcí jsem psal o komentářích, řekl jsem jak se vytváří a nejspíš jsem udělal chybu, že jsem neřekl něco víc. Protože každý kód by měl být řádně okomentován nejlépe v anglickém jazyce. Pokud se ke svému projektu vrátíte po několika letech, jen těžko budete poznávat, co je co a komentáře vám to usnadní, stejně tak pokud budete svůj program šířit ve formě zdrojového kódu do světa, tak se v něm lidé sice vyznají, ale dá jim to mnohem více práce, než kdybyste kód řádně okomentovali. Proto KOMENTOVAT a KOMENTOVAT.

Na začátku všeho jsem vám doporučil psaní komentářů pomocí jednoduchého apostrofu a u toho zůstanu, ale ve Visual Basicu se dá použít ještě jeden způsob pomocí klíčového slova REM, to se píše před komentáře. Komentáře pak vypadají takto:


Dim returner As String: Rem toto je komentář endrem
Rem toto je komentář

V prvním případě je komentář oddělen dvojtečkou, ve druhém nikoliv, protože není od čeho jej oddělovat. O tom jak se používají dvojtečky bude řeč v další kapitole. Ale přesto doporučuji apostrofy, vypadá to mnohem elegantněji.


21.3 Oddělování příkazů dvojtečkou

Ve VB je možné psát několik výrazů za sebou, na jejich oddělování se používá dvojtečka. Výsledný kód pak může vypadat třeba takto:


a = x + 3: b = x + 5: Form1.BackColor = &H0
Me.Command1.Caption = "xxx": c = s * 5 + a: Rem nějaké funkce

Tento styl zápisu ale doporučuji jen ve záštích případech, pokud je to vhodné a nebo když by to významným způsobem přispělo k čitelnosti kódu. Jinak se mu radši vyhněte a berte to tak, že až to potkáte, tak budete vědět "vo co gou".


21.4 Deklarování více proměnných

Na jeden řádek vtěsnat deklaraci více proměnných není taky problém. Tento způsob je dokonce hojně využívaný, ovšem nevidím k tomu žádný důvod, spíše bych ho také nedoporučoval. Vypadá to ale následovně:


Dim a, b As Long
Dim c As Long, d As Long

Proměnné b, c, d budou typu Long zatímco a bude typu Variant. Proto v tomto kódu není nic zvláštního. Pokud by ale pracoval jako v novém VB.NET kde je jeho použití ospravedlněno tím že by při tomto zápise:


Dim a, b As Long

Jsou obě proměnné typu Long. I při zápisu tohoto typu:


Dim a, b, c, d As Long

By byly ve VB.NET všechny Long , zatím co ve VB6 by byla Long pouze proměnná „d“ zatím co ostatní by byly implicitního typu Variant. Proto myslím je lepší psát místo tohoto:


Dim a As Long, b As Long, c As Long, d As Long

toto:


Dim a As Long
Dim b As Long
Dim c As Long
Dim d As Long

Hlavně z toho důvodu, že to zjednodušuje čitelnost kódu a vypadá to upraveněji. Protože pěkný stejně jako zprasený kód + i váš pravopis je vaší vizitkou.


21.5 Co jsou podprogramy ?

Podprogram je úsek kódu, který se specializuje na něco určitého. Bývá v programech volán zpravidla několikrát nebo třeba vůbec. VB užívá jako podprogramy Procedury a Funkce. Tímto bychom si osvětlily další pojem, který by nám neměl zůstat zatajený.


21.6 Option Explicit

O tom jsem se již nejspíš zmínil, je to kouzelná fráze, která se zadává na úplný začátek modulů či zdrojových kódů formulářů a nutí nás deklarovat všechny proměnné a tím nám pomáhá udržet si pořádek v kódu a usnadní nám hledání chyb.


21.7 Domácí úkol

Za úkol máte vyzkoušeti, co jest v této lekci psáno. Toť vše.


21.8 V další lekci

Příště pokračujeme v krasojízdě, stejně jako teď si budeme povídat o různých drobnostech, které zlepšují kvalitu kódu a v mnohých ohledech nám pomáhají.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005080502-vb-21-lekce/ ].