× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

VB - 22. lekce

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-kubec-milan-a-vera/ ]Google [ ?rel=author ]       4. 8. 2005       12 062×

22.1 Úvod do lekce
22.2 Cyklus While Wend
22.3 Otypování proměnné pomocí speciálních znaků
22.4 Použití různých kurzorů pro různé situace
22.5 Domácí úkol
22.6 V další lekci

22.1 Úvod do lekce

Ještě než se pustíme do nějaké pořádné práce, tak nás bude čekat pár odpočinkových lekcí, ve kterých si sice povíme mnoho nových věcí, ale také shrneme ty staré pěkně do kupy. A některé si doplníme. Za zmínku stojí třeba seznam funkcí pro VB či seznam příkazů a klíčových slov. To jsou ale jen některé věci, které nás čekají v několika následujících lekcích, jež nám chybí překonat, abychom mohli tvořit ještě dokonalejší aplikace.


22.2 Cyklus While Wend

Nevím, jak se mi to stalo, ale nejspíš selháním lidského faktoru, nebyl tento základní cyklus zařazen do lekcí již v době, kdy jsme začínali s cykly. Tuto chybu tedy nyní odčiním - sice pozdě, ale přece.

Tento cyklus má neurčitý počet vykonání a závisí na splnění podmínky. Pokud je podmínka pravdivá, cyklus se provede, pokud je nepravdivá, kód pokračuje dále za Wend. V praxi to může vypadat takto:


While (citac <> 5)
  Print citac
  citac = citac + 1
Wend

Samozřejmě můžete použít i logických operací a celé si to převrátit:


While Not (citac = 5)
  Print citac
  citac = citac + 1
Wend

Ve využívání logických funkcí se můžete vyřádit dosyta například takto:


While Not (citac = 5) And (sort = 1)
  Print citac
  citac = citac + 1
Wend

To by bylo vše k cyklu While Wend. Na to, jak ho použít, snad přijdete sami.


22.3 Otypování proměnné pomocí speciálních znaků

Některé proměnné můžeme otypovat pomocí speciálních znaků. Toho se využívá především, pokud chcete využít dočasnou proměnnou, kterou nechcete deklarovat, ale přesto chcete nebo potřebujete určit její typ. Celé to pak může vypadat takto:


c% = 4 'Integer
d& = 4 'Long
e! = 4 'Single
f# = 4 'Double
g@ = 4 'Currency
i$ = "4" 'String

Nic víc nic míň to není. Já osobně této možnosti využívám jen zřídka, jelikož je vhodné raději všechny proměnné na začátku deklarovat.

Této možnosti se využívá například u čítačů cyklů:


For i& = 1 To Fin
  Print i&
  '...
  '...
Next i&

22.4 Použití různých kurzorů pro různé situace

Určitě už víte, jak si změnit kurzor na formuláři. Jenže kdy toho využít? No především na začátku připomenu, že k tomu slouží tento příkaz:


Form1.MousePointer = 11

Číslo pak udává, který typ kurzoru bude zobrazen. Této možnosti využijeme, například když zpracováváme větší množství dat, které bude trvat víc než vteřinu. Pokud se do takové situace dostaneme, a věřte, že se tam dostaneme, pak zobrazíme kurzor ve tvaru přesýpacích hodin. A nezapomeňte ho po provedení práce vrátit do původního stavu. Mezi takové aplikace, jež této možnosti využijí, může patřit například některá aplikace se složitým cyklem, například náš šifrovač.


22.5 Domácí úkol

Za domácí úkol bude aplikace, jež využívá cyklu While Wend. Použijte v ní proměnnou tak jako v části 22.3 a nezapomeňte na ukazatele myši.


22.6 V další lekci

V další lekci se podíváme vesměs na to, jak slušně psát kód a podobně, ale nejen to.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005081404-vb-22-lekce/ ].