× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

PHP (II) - 1. lekcia

[ http://programujte.com/profil/684-peter-halmo/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       27. 8. 2005       21 776×

V tejto lekcii:

  • Konfigurácia servera

V prvom rade si vyberte, čo budete mať vo vašom PC nainštalované, odporúčam vám tieto programy. Medzi nimi sú aj s jednoduchou konfiguráciou.

Napr.:

  • Abyss Web Server - (nainštalujte, spustite a riadte sa inštukciami v mauály)
  • AppServ - balíček programov Apache + PHP + MySQL (samo sa nakonfigurujú)
  • UniServer - odporúčam pre tých, čo práve začínajú s PHP a nechce sa im nastavovať...
  • S trošku zložitejšou konfiguráciou je:

  • Apache + PHP + MySQL – vlastná konfigurácia servera - tejto možnosti sa budem venovať ďalej. Odporúčam pre užívateľov PC, ktorí vedia, kde majú nahraný Windows a podobne.
  • 1.1. Inštalácia Apache

    Ako prvé pustíte inštaláciu APACHE , preklikajte sa na Server information, do prvej kolonky napíšte localhost, do druhej tiež a do tretej admin@localhost, po kontrole cesty, ktorá by mala byť C:/ sa preklikáme k spusteniu inštalácie. Tak a teraz máme nainštalovaného Apache.

    1.2 Inštalácia PHP

    Celý obsah ZIPka rozbaľte do C:/apache tak, aby bola výsledná cesta k súborom C:/apache/php/, keď nie je, zmeňte ju, aby bola. Potom v tomto priečinku premenujte súbor php.ini-recommended na php.ini a spolu zo súborom php4ts.dll zkopírujte do adresára, kde máte Windows (C:/Windows), teraz je nastavené PHP, už len zmeniť nastavenia Apache. Otvorte priečinok C:/apache/apache/conf/ a otvorte súbor httpd.conf, otvorte ho v poznámkovom bloku, v ňom nájdite (pomocou Ctrl + F) DocumentRoot "C:/apache/apache/htdocs" a namiesto tejto defaultnej adresy vložte svoju adresu, kde máte uložené htdocs, toto isté spravte s <Directory "C:/apache/apache/htdocs"> (nezabudnite úvodzovky) a do tretice vyhľadajte <IfModule mod_negotiation.c> - malo by to vyzerať takto:

    <IfModule mod_negotiation.c>
    LanguagePriority en da nl et fr de el it ja kr no pl pt pt-br ru ltz ca es sv tw
    </IfModule>

    a celý súbor uložte. Spustite si Apache (C:/apache/apache/apache.exe), keď vám vypíše, že…running, je všetko v poriadku, ak nie, čítajte ďalej – odstáňte z cesty ku knihovni pre php sapi, takže to bude vyzerať takto:

    C:/apache/php/php4apache.dll
    AddType application/x-httpd-php .php .php3 .php4 .wml .phtml .inc .ihtml

    Uložte a choďte spať do priečinka C:/apache/php/sapi, odtialto prekopírujte php4apache.dll do zložky C:/apache/php. Spustite Apache a teraz by už malo všetko fungovať ;)

    1.3 Inštalácia MySQL

    A teraz sa pustíme do MySQL, RARko, ktoré ste si stiahli rozbaľte do dákeho priečinka a potom spustite setup.exe. Všetky nastavenia nechajte ako sú, len priečinok zmeňte na C:/apache/mysql. Keď nainštalujete, spustite winmysqladmin (C:/apache/mysql/bin/winmysqladmin.exe), otvorte záložku my.ini, keď je všetko v poriadku, svieti na semafóre vpravo hore zelená. Keď svieti červená, nastal problém, ktorý ideme vyriešiť.
    V my.ini musíte mať v textovom poli len:

    [WinMySQLAdmin]
    Server=C:/apache/mysql/bin/mysqld-nt.exe
    [mysqld]

    basedir=C:/apache/mysql
    datadir=C:/apache/mysql/data

    potom všetko uložte vľavo dole, reštartujte MySQL (pre istotu pozrite aj Ctrl+Alt+Del, či náhodou v procesoch nebeží) a reštartuje aj Apache. Ak to ešte stále nefunguje nastáva plán B, ale pozor, plán C už nemám ;). Odinštalujte MySQL a znovu ho naištalujte do priečinka C:/mysql. Po inštalácii otvorte C:/windows/ a súbor my.ini. Vložte do ňho:

    WinMySQLAdmin]
    Server=C:/mysql/bin/mysqld-nt.exe
    [mysqld]

    basedir=C:/mysql
    datadir=C:/mysql/data

    Otvorte C:/ a priečinok mysql vystrihnite a vložte do priečinka Apache. Windows sa spýta, že či chcete túto operáciu spraviť, dáte áno a teraz posledný krok, otvorte winmysqladmin (C:/apache/mysql/bin/winmysqladmin.exe). Keď svieti zelená vyhrali ste, ak nesvieti, preformatujte HDD a nainštalujte win znovu (to bol vtip :-]), ak vám vážne nesvieti na semafóre zelená, tak mi napište mail a spolu to vyriešíme :)

    Potrebné programy k lekcii:

    AppServ [ http://www.appservnetwork.com/ ]
    Abyss Web Server: [ http://www.aprelium.com/abyssws/ ]

    Ostatné programy nájdete tu, na Programujte.com, v Download sekcii (hľadajte hore)

    2. lekcia: písanie stránok v PHP, premenné v PHP, interakcia s užívateľom


    Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005090901-php-ii-1-lekcia/ ].