× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Pamäťové karty

[ http://programujte.com/profil/684-peter-halmo/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       16. 9. 2005       13 392×

Pamäťové karty sa nelíšia iba svojím tvarom a veľkosťou, ale aj spôsobom, ako spolupracujú so zariadením. Kým niektoré z nich obsahujú inteligentný čip, prostredníctvom ktorého dokážu ponúknuť doplnkové služby, iné sú iba schránkou pre samotnú pamäť. Vo všeobecnosti platí, že inteligentný čip pamäťovej karty odbremeňuje od úloh zariadenie, ktoré takéto karty používa. Znakom inteligencie je malý počet kontaktov.

Niektoré karty sú pomocou mechanických alebo elektronických redukcií vzájomne zameniteľné. Formáty kariet s označením RS (reduced size) sú určené pre mobilnú techniku, a po elektronickej stránke sú identické s ich plnoformátovými verziami, napríklad MMC - rsMMC, SD, MemoryStick. To umožňuje použiť rovnakú kartu nielen v mobile, ale aj v inej technike. Pri kúpe mobilnej techniky na túto skutočnosť nezabúdajte. Dostupná je aj redukcia xD Picture-CompactFlash.

Niektoré druhy pamäťových kariet proti nerovnomernému opotrebovaniu aktívne bojujú. Pri zápise menia označenie blokov v pamäti tak, aby sa všetky využívali rovnomerne. Vo väčšine prípadov majú v zálohe i malý zlomok kapacity navyše, aby dokázali zdevastované bloky nahradiť novými.

Odlišná cena dvoch pamäťových kariet rovnakého formátu s rovnakou kapacitou zväčša naznačuje, že medzi kartami sú rozdiely. Tie sa prejavujú hlavne v rýchlosti, akou karta umožňuje čítať dáta a zapisovať ich, ako aj v spotrebe energie. Rýchlosti sú väčšinou označované v násobkoch 150 kb/s vo formáte 40x, 80x a podobne.

Ak vašu pamäťovú kartu nevie načítať digitálny fotoaparát, neznamená to, že patrí do koša. Typickým problémom pri Compact Flash kartách je chyba posledného sektoru. Práve jeho dostupnosť kontroluje väčšina digitálnych fotoaparátov. I keď fotoaparát kartu odmietne, v čítačke, zrkadlovke alebo PDA bude pracovať bez problému. Pamäťová karta zasunutá do USB čítačky môže takto pohodlne nahradiť USB kľúč, a s dostatočnou kapacitou vám umožní nainštalovať operačný systém na notebook alebo tabletový počítač, ktorý nie je vybavený optickou mechanikou.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005092901-pamatove-karty/ ].