× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Trojrozměrný obraz či video - 1. část

[ http://programujte.com/profil/20356-michal-vinduska/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       21. 9. 2005       20 623×

Ptáte se jak lze vytvořit trojrozměrný obrázek nebo video? Odpovědi naleznete zde v tomto článku.....

Návod na vytvoření trojrozměrného obrázku a videa bude rozdělen do těchto tří částí:


  1. úvod + co bude zapotřebí a jak to funguje
  2. tvoření trojrozměrného obrázku
  3. tvoření trojrozměrného videa

Úvod

K tomuto návodu budete potřebovat nějaké trojrozměrné brýle. Mohou být jakéhokoli druhu. Na výběr máte obrovské množství. Ty, které bych vám doporučil, jsou jednoduché stereoskopické červeno-modré (zeleno-modré) brýle. Měly by být k sehnání v papírnictví nebo jednoduše zajdete do trafiky a koupíte si časopis se stereoskopickými obrázky, kde jsou již brýle přiložené.

Potřebné programy budou pak uvedeny v jednotlivých dílech

A teď si vysvětlíme, jak to vůbec funguje.

Zkuste si vzít tužku do ruky. A dřežte ji před sebou v nějaké akorátní vzdálenosti od očí. Teď tužku přibližte k očím a soustřeťte se na ni očima. S tužkou se zastavte až před nosem. Sami jste asi pochopili, že jste začali takzvaně šilhat (nářečím - švidrat ;)). A teď zkuste dát tu tužku co nejdál. Takže bylo vidět, že když dáte tužku k sobě, vaše oči půjdou směrem k sobě a pokud dál, půjdou oči od sebe.
A tohoto musíme dosáhnout i při obrázcích. Musíme prostě oči donutit šilhat a naopak, aby vznikla trojrozměrnost.

A toho se dá právě docílit oněmi brýlemi. A to tak, že musíme do obrázku nebo videa zasadit dva pohledy. Proč dva, protože my máme též dvě oči. Takže první foto či video jako levé oko a druhé foto či video jako pravé oko. Pokud bychom tedy zasadily dvě videa dohromady, tak nám schází ta nejdůležitější věc. Naše levé oko a pravé oko musí nějak rozlišit, které foto nebo video má vnímat. A zde práve využijeme červeno-modrých brýlí. Takže levý obrázek nebo video bude mít modrou barvu a pravý foto nebo video červenou. A jestliže bychom je měli nasazené, tak naše levé oko by mělo vidět červeně a pravé modře. Červená barva pak bude fungovat jako filtr a naše levé oko se bude soustředit jen na červenou barvu v obrázku. A pravé jen na modrou. Tím pádem nás to začne nutit šilhat nebo naopak. Tím obrázek vystoupne nebo zapadne.
Jak se toho docílí? Pokud bude na obrázku červená barva na pravé straně a modrá na levé straně a barvy na brýlích budou opačne, tak se pohled budou křížit a my zažneme šilhat. Tím obrázek vystoupne. Pokud budou barvy na obrázku na stejných pozicí jako na brýlích, nemělo by nás to nutit šilhat, ale naopak, dívat se do dálky. Tím se obrázek propadne.

Pokud byste se ptali, jak to funguje třeba v pražském Imaxu, tak úplně stejně. Akorát, že brýle jsou jiné ... levá strana má filtr, která zachycuje jen obraz, který je vysílán ve vodorovných čarách a druhá strana brýlí filtruje jen obraz se svislými čarami.

Takže jsme si funkci popsali a přiště se vrhnem na vlastní vytváření trojrozměrných obrázků.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005100401-trojrozmerny-obraz-ci-video-1-cast/ ].