× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Trojrozměrný obraz či video - 2. část

[ http://programujte.com/profil/20356-michal-vinduska/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       29. 9. 2005       21 927×

Ptáte se jak lze vytvořit trojrozměrný obrázek nebo video? Odpovědi naleznete zde.
..

Návod na vytvoření trojrozměrného obrázku a videa bude rozdělen do těchto tří částí:
1. Úvod + co bude zapotřebí a jak to funguje
2. Tvoříme trojrozměrný obrázek
3. Tvoříme trojrozměrný video

Tvoříme trojrozměrný obrázek
Budeme potřebovat minimálně jeden digitální fotoaparát. A program 3Djournal. Najdete ho na stránkách www.3djournal.com [ http://www.3djournal.com ]

Takže si připravte fotoaparát. Vyberte si scénu, kterou chcete převést do trojrozměrnosti. Foťák umístěte tak, aby se vám nehnul. Vyfotografujte tedy první foto. Pak foťák opatrně posuňte do prava (z pohledu fotografa). Vzdálenost je volitelná. Asi kolem 5 cm. Vyfotografujte podruhé.

Vyfocené fotky si přetáhněte do PC. Pokud máte program 3djournal stažený, tak ho nainstalujte. Instalace by měla být bez problémů. Poté program zpusťte. Přivítá vás jednoduché a přátelské rozhraní. Vpravo nahoře najdete náhled a pod ním tlačítko nahrát pravý obrázek. Klikněte a najděte obrázek, který jste vyfotili jako první. Odsouhlaste a obrázek se vám nahraje. Pak pod tím je nahrát levý obrázek. Též klikněte a nahrajte druhý obrázek který jste vyfotili. A poslední tlačítko, vytvoř 3D obrázek. Klikněte a obrázek by se měl vytvořit. Pokud si nasadíte brýle měly byste vidět trojrozměrný prostor, který jste vyfotili. Určitě stojí za povšimnutí tlačítka jako: < << >> > a podobně. Vyzkoušejte je. Slouží k tomu, že si můžete posunout obrazek více přes druhý a opačně. Tím vám výsledný trojrozměrný obrázek více zapadne nebo vystoupne.
Pokud by se vám to nezdálo, zkuste případně zaměnit pravý obrázek za levý. Jednoduše místo pravého nahrajete levý a naopak.

Samozřejmě je lepší, když budete mít dva foťáky vedle sebe. Pokud fotíte jedním je velká šace že se pohnete nepatrně jinam a obrázek bude v čudu.
Trojrozměrný obrázek lze vytvořit i v jakémkoli softwaru na 3D grafiku. Jednoduše vytvoříte scénu, pak aplikujete kameru tu pak zkopírujete aby byla rovnoběžná s tou první. A akorátní vzdálenost mezi sebou. Pak vyrenderovat z jedné kamery a pak zdruhé. No a postup dál už je stejný.
Už profesionální hotové obrázky najdete třeba na www.3djournal.com .
Na ukázku jsem sem dal jeden trojrozměrný obrázek z foťáku a 1 z 3D grafiky.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005100901-trojrozmerny-obraz-ci-video-2-cast/ ].