× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Trojrozměrný obraz či video - 3. část

[ http://programujte.com/profil/20356-michal-vinduska/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       5. 10. 2005       19 139×

Ptáte se, jak lze vytvořit trojrozměrný obrázek nebo video? Odpovědi naleznete zde...

Návod na vytvoření trojrozměrného obrázku a videa bude rozdělen do těchto tří částí:
1. Úvod + co bude zapotřebí a jak to funguje
2. Tvoříme trojrozměrný obrázek
3. Tvoříme trojrozměrný video

Zdravím vás u posledního dílu "Trojrozměrný obraz či video". V této části si ukážeme, jak vytvořit naše vlastní trojrozměrné video.
Potřebné věci:
Stereoskopické brýle.
2× digitální foťák s možností nahrávat nebo 2× kameru.
Program 3D combine, který naleznete na těchto stránkách [ http://www.3dcombine.com/download.htm ].
Dále přehrávač stereoskopic player, který naleznete na těchto stránkách [ http://www.3dtv.at/Downloads/Index_en.shtml ]. (Stereoscopic Player 0.9.4)

A to bylo asi vše. Takže se na to vrhnem:

Vyberte si vhodnou scénu a foťáky nebo kamery umístěte vedle sebe tak, aby se nehýbaly a aby jejich pohledy byly navzájem rovnoběžně. Začněte nahrávat na obou současně. Při nahrávání se klidně projděte v prostředí, které nahráváte. Zkuste jít do dálky a zase blíž.

Až něco tedy natočíte, tak přetáhněte filmečky do počítače.

Máme tedy levé a pravé video. Nainstalujte si 3dcombine. Instalace by měla být jednoduchá. Při spuštění se vás asi zeptá, jaké brýle chcete použít. Vyberte ty, které máte... Potvrďte. Pak vám naběhne ješte jedna tabulka se čtyřmi možnostmi. Nevybírejte žádnou a vykřížkujte. Pak nahoře v lištičce zvolte 2D->3D. Spustí se vám tabulka. Zde naleznete Input Video File Left a pod tím Right. Takže nahrajte levé a pravé video. Pak o něco níž najdete Output Video file. Zde zadejte, kam se má video uložit a pod jakým názvem. A nahoře v pravo je položka na zatrhnutí Display Frames. Ta musí být odtrhnutá! A pak stačí jen dát tlačítko GO. Zeptá se vás to, jaký kodek chcete použít a potvrdíte. Program začne dávat video dohromady. A nebude to zrovna chvilka.
Pokud vše proběhlo úspěšně, tak by vám program měl oznámit, že operace dopadla úspěšně. Pak program 3dcombine můžete vypnout.

Pak zbývá nainstalovat stereoskopic player, který by neměl též činit žádné problémy. Po spuštění tohoto programu by neměla naběhnout žádná tabulka. Pokud ano, tak jenom jaké brýle chcete použít. Pokud se vás tedy nezeptá, tak dejte: View->Viwing method a zde si zatrhněte brýle, které používáte. Určitě jste si všimli, že jich je velké množství. Pokud užíváte klasické červeno modré (modrozelené), tak zatrhněte možnost color anagliph Red-Cayn. Takže jsme si vybrali brýle, teď jen stačí dát File -> Open file a najděte si film, který jsme zpracovali v 3dcombine.
Kdyby jste ten film pustili v normálním přehrávači tak to vlastně budou ty dvě videa vedle sebe, a proto jsme jej pustili ve stereoskopic player.

Teď by mělo být vše správně nastavené a tak byste měli vidět trojrozměrné video. Pokud se vám bude zdát, že to není až tak kvalitní trojrozměrnost, tak můžete změnit toto nastavení: File -> Layout -> a zde máte dvě několik možností nás bude zajímat jen dvě položky a to: Over/Under Right Image Top a Over/Under Left Image Top.
Zkuste jednu možnost a pak případně druhou.....

Déle máte možnost využít program na 3d grafiku (3ds max, ...). Jednosuše vytvoříte scenu s animací. Aplikujete kameru, tu pak zkopírujete, aby byly dvě a vyrenderujete z jedné a pak z druhé. Postup je dále stejný.

Snad se vám video povedlo. Pokud ne, tak si vychutnejte alespoň nějaká z těchto odkazů:

www.wbloos.de [ http://www.wbloos.de/hobbys/stereoskopie/3d-video_eng.html ] (videa jsou ke stažení úplně dole).
www.gali-3d.com [ http://www.gali-3d.com/gallery/video-gallery-cz.php ]
www.3dcombine [ http://www.3dcombine.com/download.htm ](trošku dole)
a zde dalsi možnosti:
www.ringsurtf.com [ http://www.ringsurf.com/netring?ring=2eyes;action=list;sd=50 ]


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005101201-trojrozmerny-obraz-ci-video-3-cast/ ].