× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Bill Gates míří na české televize

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       8. 10. 2005       11 609×

Pětadvacátého října vstoupí na české televizní obrazovky Bill Gates a začne vysílat. Programů bude mít zatím jen pár, ale to je jen začátek. Pokud se mu bude dařit, už za pár let může v drtivé většině českých obýváků zářit v rohu obrazovky místo „zavináče“ televize Nova logo Gatesových Windows. Pětadvacátého října začne Gatesova firma Microsoft prodávat českou verzi nových Windows, která jsou označovaná jako Media Center. Různé starší verze tohoto programu běží v Česku na osmadevadesáti procentech počítačů. „Pro začátek počítáme, že nová Windows obsadí asi dvacet procent počítačů,“ říká Tomáš Koška, který má tento program v českém Microsoftu na starosti.


Co se změní?

Nová Windows se instalují a poběží dál na počítači. Jejich hlavní smysl je však v tom, že jdou jednoduše propojit s televizí a ostatními „inteligentními“ přístroji v domácnosti. Počítač potom funguje jako „sklad“ pro fotografie, hudbu, filmy, které se dají prohlížet na televizní obrazovce. „Media Center budeme nabízet jako náhradu za domácí kino,“ říká Vahé Torossian, který šéfuje Microsoftu ve střední a východní Evropě. Aby byla iluze téměř dokonalá, jdou nová Windows ovládat univerzálním dálkovým ovladačem. V praxi tak může zůstat počítač v pracovně a televizor v obýváku. „Podle zkušeností z ciziny odhadujeme, že si polovina lidí přesune počítač do obýváků,“ říká Tomáš Koška. Výrobci osobních počítačů už připravují na říjen a listopad počítače, které jsou pro nováWindows připravené - jsou menší, designem silně připomínají hi-fisoupravu nebo DVD přehrávače. Cena počítače se podle výbavy bude pohybovat nejčastěji mezi dvaceti a třiceti tisíci korun, vlastní Windows Media Center vyjdou na částku mezi třemi a čtyřmi tisíci. Hlavní síla nového systému však bude na internetu. Pokud bude počítač pevně připojený k internetu, bude například možné na televizoru a s ovladačem v ruce surfovat po nejnovějších zprávách, objednávat nové filmy či stahovat hudbu. Jednou ze služeb, která bude od počátku k dispozici, je „vysílání“ iDNES, sesterského serveru MF DNES. „Stane-li se nějaká významná událost, divák nebude muset čekat na nejbližší zpravodajský pořad, ale může si to přečíst nebo se podívat na fotografie rovnou na televizní obrazovce,“ říká Jaroslav Kábele, ředitel iDNES.cz. Do budoucna počítá i s vysíláním hudební stanice Óčko pro diváky, kteří nemají satelit či kabelovou televizi.


V základní verzi bude například i kanál zpravodajské agentury Reuters či předpověď počasí ze serveru Atlas. Kam se mohou a budou podobné služby ubírat, naznačuje i společnost Fotostar, která se zabývá zpracováním fotografií. Pomocí dálkového ovladače bude možné si na obrazovce prohlédnou digitální fotky uložené v počítači a stiskem tlačítka je odeslat do fotosběrny.

Na Xbox se bude čekat

Další službou, která však přijde až v budoucnosti, bude on-line hraní videoher. Nová herní konzole od Microsoftu, Xbox 360, která se začne v Evropě prodávat začátkem listopadu, nebude v Česku ještě plně podporovaná. „Musíme najít prodejce, zorganizovat podporu a doufám, že příští rok budeme v lepší situaci,“ říká Vahé Torossian. Podle Tomáše Košky se sice bude Xbox „neoficiálně“ v Česku prodávat, plná podpora - tedy více her, nebo třeba on-line hraní přes internet - přijde do Česka nejdříve v únoru či v březnu příštího roku. Úplně nová Windows Vista, jež Microsoft připravuje už několik let, by měla do střední Evropy dorazit přibližně v listopadu 2006.

Zdroj: mfdnes - JIŘÍ ŠTICKÝ

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005102202-bill-gates-miri-na-ceske-televize/ ].