× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Správa serverů na dálku

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       19. 10. 2005       14 234×

Ve světě UNIXu najdeme odpověď snadno – použijeme protokol SSH. U systému Windows to však není tak lehké. A co teprve s ochranou serverů a přenášených dat? Pokud nestačí zabezpečení pomocí síťového protokolu, můžeme použít šifrované VPN připojení (wlan..) nebo pomocí komunikačního kanálu IPSec.

Přístup k serveru (fyzický) je velmi nebezpečný, jelikož kdo jej má, má nekontrolovatelnou vládu nad chodem serverů a daty. Proto se nabízí nástroje, které zpřístupní vzdálenou plochu, jako například Microsoft Management Console (MMC) či vzdálená příkazová řádka. Popisy jednotlivých nástrojů je možno nalézt v Connect!u.

Můžeme využít služeb Terminal serveru, díky němuž získáme na straně klienta virtuální desktop připojeného serveru (vestavěná součást Windows serverů). Toto řešení výborně řeší i zabezpečení takového připojení. Pokud nemáme tuto možnost, budeme muset použít program pro převzetí obrazovky – což vyžaduje instalaci na příslušném serveru, se kterým bude klient komunikovat. Mezi nejrozšířenější patří VNC či Altiric Carbon Copy. Tyto nástroje řeší zabezpečení, ale nešifrují data a i kdyby ano, tak velmi primitivně.

Chcete-li se dozvědět více o správě serverů na dálku, čtěte v zářijovém čísle časopisu Connect!.

Zdroj: connect!

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005110102-sprava-serveru-na-dalku/ ].