× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Zabezpečení PC

[ http://programujte.com/profil/20356-david/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       4. 11. 2005       13 294×

Co můžete udělat pro bezpečnost svého počítače a dat v něm uložených? V první řadě bych chtěl upozornit, že v "absolutním bezpečí" nebude váš počítač asi nikdy, díky vynalézavosti různých hackerů, crackerů a bůhví koho ještě. Samozřejmě i antiviry jsou stále dokonalejší, takže je nebezpečí relativní. Riziko, že se váš počítač "nakazí", existuje vždy, když surfujete po Netu, spouštíte CD či jiný disk, čtete e-mail, kecáte po ICQ.

Internet:
Pokud surfujete po Netu, hrozí nebezpečí, že se vám do počítače natáhne vir či jiný škodlivý program. Tomu se dá předejít. Doporučuji se vyhýbat různým "pochybným" stránkám (např. s porno či warez tématikou), anglickým stránkám (také jen těch pochybným, samozřejmě ne například Microsoftu) a také internetovým televizím (z těch se vám do počítače něco dostane téměř vždy)

CD či jiný disk:
Do CD (popřípadě DVD) mechaniky jistě někdy vkládáte CD (DVD) disky. I na nich může být uložen nějaký záškodník, převážně to bývá trojský kůň. Dá se tomu předejít tak, že příliš "nečtete" disky, o nichž bezpečně nevíte, co na nich je. Není to však příliš dobrá strategie, zejména proto, že téměř nikdy to nevíte jistě :).

E-mail:
Trojský kůň či jiný vir se k vám může dostat též přes mail. Proto si dávejte dobrý pozor na příchozí maily. Může vám přijít také takzvaný spam, ale to se našeho tématu příliš netýká. Lepší poskytovatelé poštu kontrolují antivirovým systémem - zejména NOD32, o kterém bude v tomto článku ještě řeč.

ICQ:
Určitě jste již někdy někde slyšeli, že po ICQ se šíří nejvíce virů, může se vám vymazat HDD či něco podobného. To všechno jsou zejména nepodložené pomluvy (tzv. flame), kterým není třeba přikládat velký význam. Jedno nebezpečí však při používání ICQ hrozí a není třeba ho podceňovat. Někdo vám může chtít poslat nějaký soubor. Program se vás zeptá, zda chcete soubor přijmout. Pokud ho přijmete, uloží se vám do počítače. Tento soubor může být zcela neškodný. Může ale obsahovat vir. A to není příliš dobrá vyhlídka. Proto si dávejte pozor na příchozí soubory.

Nejlepší prevence:
Nejlepší prevence je dávat si pozor. Ještě lepší je ale pořídit si vhodný software, který vám v tom pomůže. Začneme s antiviry:

NOD32 NOD32 je jeden z nejlepších antivirů u nás, je to dokonce jeden z nejlepších antivirů na světě. Jak již bylo zmíněno, používají ho lepší poskytovatelé (např. Seznam, Centrum) pro kontrolu e-mailů. NOD32 vyrábí firma ESET. Nemám bohužel čas na podrobnou recenzi, snad ji potom napíšu samostatně - pokud budete chtít. Každopádně je to jeden z nejlepších antivirů. Používá se ještě AVG, který byl kdysi také špička, ale mnoho virů již nenajde. Avast antivirus - další používaný antivir. Je také vcelku dobrý a najde kdejakou neplechu. Hodně ale zpomaluje počítač, proto se hodí spíše pro rychlejší počítače. Antivirů je mnoho a nemáme prostor na to, abychom vyjmenovali všechny. NOD32 je tedy dobrá volba.

Firewally:
Další možností zabezpečení jsou firewally. Microsoft dodává standardně firewall ke každým Windows, není to však příliš kvalitní firewall. Z lepších firewallů připomenu například Kerio Personall Firewall, který vyrabí česko-americká firma Kerio. Nechrání počítač pouze proti nebepečí z Internetu, upozorňuje ale i když aplikace spouští jinou aplikaci (lze nastavit, aby neupozorňoval), v případě, že byla aplikace od posledního spuštění změněna atd. Vše lze nastavit k vašemu obrazu. Absolutně nejlepší jsou hardwarové firewally. Jsou trochu složitější, ale zato kvalitnější. Bývají zabudovány v modemech atd.

Jiná ochrana:
Do počítače se vám mohou dostat mimo virů i škodlivé prográmky. Nejsou tak škodlivé jako viry, ale stále jsou nežádoucí a zpomalují vám počítač. Takovéto "potvůrky" se do počítače dostanou zejména z Internetu a běžný antivir vám je nenajde. Na to slouží jiné programy. Doporučuje se používat kombinaci Spybot Search & Destroy a AdAware. Ty vám tyto škůdce najdou a zneškodní. Je také dobré používat nějaký prohlížeč, který je bezpečný. Internet Explorer příliš bezpečný není. Je sice podstatně bezpečnější než dříve, ale já osobně mu příliš nevěřím. Volba prohlížeče je samzřejmě jen na vás, toto je jen doporučení. Více o prohlížečích se dozvíte z jiného článku [ http://programujte.com/clanek/2005110106 ].

To je asi tak vše o bezpečnosti. Tímto článkem jsem vás (snad) upozornil na možnosti nákazy vašeho počítače a na příslušnou obranu. Když si to shrneme, je dobré kombinovat opatrnost (opatrnosti není nikdy dost) s dobrým softwarem, ten jsme si také připomenuli, zejména to hlavní bylo třeba. Jak moc si počítač zabezpečíte je jen na vás, někomu stačí jen antivir, někdo má rád počítač v úplném bezpečí. Rada na závěr: Buďte opatrní a chytří, v době počítačového zločinu se vám to vyplatí. To je pro dnešek vše.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005110202-zabezpeceni-pc/ ].