Redakční systémy II. - UNITED-NUKE
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Redakční systémy II. - UNITED-NUKERedakční systémy II. - UNITED-NUKE

 

Redakční systémy II. - UNITED-NUKE

Google       Google       16. 11. 2005       15 238×

Druhé pokračování seriálu o redakčních systémech se věnuje odvozenému českému projektu UNITED-NUKE...

Když Jiří Stavinoha hledal v roce 2000 redakční systém pro své stránky, nejvhodnější pro svou robustnost mu přišel PHP-NUKE. Impulsem pro přepisování kódů byla myšlenka, že by to šlo udělat lépe. Šlo zejména o nízkou úroveň zabezpečení, nedostatečnou autorizaci správců a nedostupnost aktualizací verzí. Dnes jsou všechny skripty již kompletně přepsané a autor se také netají tím, že některé jeho skripty přebral oficiální PHP-NUKE. K rodičovskému systému se hlásí i názvem, který vznikl ponecháním slova NUKE a záměnou PHP za UNITED. Slovo UNITED vyjadřuje spojení několika velkých systémů do jednoho celku. Jak jste již pochopili, vše je napsáno pomocí technologie PHP, data jsou ukládána do databází. Jistě nemalým kladem je podpora skoro všech rozšířených databází. UNITED-NUKE je šířen pod GNU GPL licencí, jeho vývoj se snaží autor zaplatit z vývoje modulů na míru a poskytováním některých nadstandardních služeb.

Co je zač?

Svou robustností systém pokrývá snad všechny aspekty kladené na informační portál. Pro svou složitost se ale už moc nehodí pro využití na blog, opravdu velcí hračičkové s ním budou spokojeni. Složitost a robustnost může být na obtíž. Asi nikdo nevyužije všech funkcí, které systém nabízí již v „základním balení“.

Proto ještě rád skryje či odinstaluje některé moduly. Vše se nedá pochopit za den, ale díky přehlednému administračnímu rozhraní je pochopení snadnější.

Systém je tak robustní, že málokdo využije všechny jeho funkce. Někomu může tato komplexnost i vadit.

Navíc nic nebrání používat pouze potřebné části rozhraní. Samozřejmostí je registrace uživatelů, kdy čtenář získá vyšší práva, které určuje administrátor. Například možnost komentovat články, účastnit se diskusí nebo také přistupovat do částí stránek, určených pouze pro registrované uživatele. Zajímavou možností je také zasílání soukromých zpráv, což prakticky zajišťuje phpBB fórum. Lze vytvářet také různé V.I.P. části portálů s placeným obsahem. Uživatele tedy lze řadit do skupin s různými právy, jako je přidělení statutu moderátora apod. Články nemusí psát pouze administrátoři, ale také samotní uživatelé pomocí speciálního formuláře, samozřejmě, že následně musí schválit text administrátor, který ho nakonec publikuje.

Je vidět, že si dali autoři hodně záležet na vzhledu. Přestože si hlavní (viditelnou) část naskinuje většina majitelů stránek pomocí volně stažitelných šablon nebo si sami jednu vyrobí svépomocí, u administračního panelu to bude dělat málokdo.

Možná i proto je designérsky velmi dobře zpracován a lahodí oku. Ale nejenom díky hezky vypadajícím designu je administrace jednoduchá k pochopení a užívání, je to také díky přehlednosti. Té je docíleno rozdělením jednotlivých panelů služeb do skupin a podskupin, navíc je pomocí JavaScriptu každé ikonce představující jednotlivé služby vytvořeno okno nápovědy se základním popisem služby.

Téměř neomezený?

Díky různým plug-inům lze systém doplnit opravdu o vše, pokud to tedy bude potřeba. Jako jeden z nejzajímavějších modulů lze považovat připravovaný Magic SEO URL, který pomocí mod_rewrite bude „překládat“ adresy na lépe zapamatovatelné, takzvané SEO URL.

Dokončení je naplánováno na přelom listopadu a prosince, tedy někdy v této době.

Druhý velmi zajímavý modul je WYSIWYG Editor pro psaní textů. Autoři jej dodávají ve dvojí variantě rozdílné schopnostmi. První je zdarma, už její název, Lite, uvozuje její omezenost. Nutno však podotknout, že na základní práci plně postačuje. Naopak verze Professional poskytuje vše, co můžete využít. Již nic nebudete psát bez editoru. Zaplatíte ale 1250 Kč, což jistě není málo. Dále existuje hromada dalších plug-inů, které můžete využít. Lze aplikovat i ty, které byly původně napsány pro PHP-NUKE, autor systému však výrazně varuje, aby si administrátoři dávali pozor na jejich bezpečnost.

Je pro mě?

Pokud potřebujete kvalitní redakční systém pro provoz internetového časopisu, můžete být s UNITED-NUKE spokojeni. Bohužel se nevyhnete značným úpravám, což je daň za to, že systém je velmi robustní, někdo by řekl dokonce přeplácaný. Komunita, která vám může pomoci, je k nezaplacení.

oficiální stránky projektu
zdroj screenshotů

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

2 názory  —  2 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor testuje novinky v oblasti SW.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý