× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Otázky a odpovědi I.

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-lucie-z/ ]Google [ ?rel=author ]       18. 11. 2005       29 541×

V úvodním dílu seriálu se zaměříme na obecnější problémy, které mohou nastat a ukážeme si, jak je řešit.

Předem bych chtěl říci, že tento seriál bude o konkrétních problémech vždy s návodem, jak je řešit. Nebude se jednat o obecné informace, proto bude seriál užitečný spiše pro příležitostné uživatele, které postihl daný problém. Pokud ale budete číst seriál i bez oněch problémů, můžete se lecčemu přiučit a vyvarovat se tak pozdějším komplikacím.

Deaktivovaný Správce úloh

Problém: Nechce sevám spustit správce úloh. Pokud kliknete pravým tlačítkem na spodní lištu, Správce úloh je zašedlý. Pokud stisknete Ctrl + Alt + Del, vyskočí vám hláška "Správce tohoto systému zakázal Správce úloh" - i když jste správcem.
Řešení:
1.Start - Spustit
2.Do okna napište gpedit.msc
3.V okně Zásady skupiny se překlikejte do:
Konfigurace uživatele - Šablony pro správu - System - Možnosti klávesové zkratky CTRL+ALT+DEL 4.Dvakrát klikněte na zásadu Odebrat správce úloh
-pokud je zásada nastavena na Povoleno, zvolte Není nakonfigurováno a klikněte na OK
-pokud je zásada nastavena na Není nakonfigurováno, zvolte Zakázáno a klikněte na OK.
5.Zavřete okno Zásady skupiny.

Řazení čísel (seřazení) ve Windows (XP)

Problém: Možná vás trápí vlastnost řazení, kterou používá Windows, a to 1,10,11,12,2,3,4... a chtěli byste klasické lidské řazení 1,2,3,4,10,11,12....
Řešení:
Změnit tento klíč v registrech : (pro spuštění Start->Spustit a napsat 'regedit' bez uvozovek)

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer]
"NoStrCmpLogical"=dword:00000001

S jedničkou by to mělo být 1,10,11,2,3,4.. a s nulou 1,2,3,10,12...
Pozor, po změně nutno restartovat, aby se to projevilo.

Možnost mazání složek ServisPacku

Problém: Možná vás napadlo smazat soubory ve složce Windows/ServicePackFiles. Můžete je smazat, když vám nový SP nedělá problémy?
Řešení:
V žiadnom prípade! Na to pozor. Tento adresár sa používa, keď sa pridáva Windows komponent alebo nové zariadenie do systému.
Avšak miesto neho jeho možné zmazať skrytý adresár \Windows\$NtServicePackUninstall$ len v tom prípade, ak sme si istý, že Windows nebudeme potrebovať vrátiť do predchádzajúceho Service Packu. Sú tam len súbory, ktoré boli zmenené inštaláciou nového SP (okolo 250-300MB). Ak naozaj potrebuješ ušetriť miesto, odstráň ho, ale ja smrteľne odporúčam si ho aspoň napáliť na CD.
Človek nikdy nevie, kedy sa môže stretnúť s aplikáciou, ktorá bola vyvíjaná pre predchádzajúci SP a pod novým nepracuje. Bez tohto adresára už pomoci nie je.

Nemožnost mazání souborů

Problém: Nelze odstranit nějaký soubor na disku a windows hlásí, že to není možné (například proto, že je používan jinými programy).
Řešení:
Zkuste Nouzový režim (Safe mode) a tam ho smazat (F8 mačkat při startu) nebo následující utilitu, která zjistí, co daný soubor používá: http://www.sysinternals.com/Utilities/Filemon.html
Poslední šancí je Recovery Console.

Náhodné restartování - ACPI

Problém: V systémovém logu je chyba podobné této: ACPI Událost 5 (i 4) - AMLI: Systém ACPI BIOS se pokouší o zápis na nesprávnou adresu V/V portu (0xcf8), která se nachází v chráněném rozsahu adres 0xcf8 - 0xcff. Následkem toho může dojít k nestabilitě systému. Poté dojde k restartu.
Řešení:
Updatujte BIOS. Pokud jste provedli flash BIOSu, vraťte jej do původního stavu. Další možnost je vypnout v BIOSu podporu ACPI.

Samovolný tisk při startu

Problém: Po zapnutí PC se vytiskne poslední dokument, který byl úspěšně vytisknut v minulé relaci.
Řešení:
Zkontrolujte, zda ve vlastnostech tiskárny je v záložce Upřesnit odznačeno 'Nemazat vytištěné dokumenty'. Dále se doporučuje používat co nejkratší možný USB kabel s dobrým stíněním

Digitální podpis

Problém: Potřebujete digitální podpis pro odesílané zprávy.
Řešení:
Musíte získat digitální identifikaci. Kontakujte tedy některou certifikační autoritu, např. ICA (http://www.ica.cz) nebo Českou poštu (http://www.cpost.cz, resp. http://qca.postsignum.cz/). Zpravidla budete vyzván k ověření totožnosti (osobní návštěva kontaktního místa a prokázání se platným identifikačním dokladem, např. občanský průkaz) a dále k úhradě poplatku za tuto službu. Jakmile odešlete svoji první digitálně podepsanou zprávu, program Microsoft Outlook Express automaticky přidá digitální identifikaci do e-mailového klienta.

Store.exe

Problém: Proces Store.exe vám zabírá cca 500 MB systémových zdrojů nebo i více.
Řešení:
Jedná se o klasické chování Exchange (a jakékoliv jiné databáze). Databáze jsou známé tím, že si vezmou co nejvíce paměti mohou a v případě potřeby ji pružně uvolňují jiným procesům. Pokud by tedy paměť chtěla využít jiná aplikace, měla by se uvolnit. V případě nouze ale její "žravost" lze limitovat. V případě dalších problémů: http://support.microsoft.com/?kbid=814651

Automatické přihlašování

Problém: Chcete nastavit, aby se PC automaticky přihlašoval zadaným uživatelským jménem a heslem a nemuseli jste vyplňovat dialog.
Řešení:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"AutoAdminLogon"="1"
"DefaultUserName"="user"
"DefaultPassword"="password"

Oddíly - 8MB vždy volných

Problém: Při instalaci Windows systém nepřiřadí maximální kapacitu oddílu, nechává vždy 8MB volných.
Řešení:
Protože při přechodu na dynamický disk je potřeba určité místo na konci disku pro popis struktury a typu oddílu, instalační proces na to pamatuje a nechá si rezervu, aby bylo možné později na dynamický disk přejít.

Poškozené CD Windows - možnost výměny

Problém: Poškodilo se vám či zcela zničilo médium - CD s instalací systému Windows.
Řešení:
Záleží na dané softwarové licenci:
V případě OEM verze (nákup software spolu s hardwarem) není možnost výměny dle licenčních podmínek OEM verzí. Nárok na médium tedy není, ale prodejce je povinen zabezpečit v případě potřeby reinstalaci OEM softwaru z médií z vlastních zdrojů.
Pokud se však jedná o krabicovou verzi či multilicenci, můžete se obrátit na na servisní společnost Softmail s.r.o. (http://www.microsoft.com/cze/partners/infoservice/fulfillment/), která vám za manipulační poplatek poskytne náhradní médium. Legálnost software je třeba doložit fakturou či jiným dokladem o legálnosti softwaru.

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005111202-otazky-a-odpovedi-i/ ].