× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Internetová telefonie je IN

[ http://programujte.com/profil/20356-peter-rusinak/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-lucie-z/ ]Google [ ?rel=author ]       17. 11. 2005       7 386×

Analytická společnost Gartner prohlásila, že do roku 2009 přejde třetina lidí ve Spojených státech a v Evropě z pevných telefonních linek na bezdrátovou a širokopásmovou telefonii...

Tím jak lidé více důvěřují vysokorychlostnímu internetovému připojení, tak si i internetové telefonování získává větší půdu mezi zákazníky. Nabízí tak levnou alternativu oproti hovorům z pevných linek.

Gartnerova zpráva dále říká, že do roku 2009 bude 70% všech hlasových spojení ve světě uskutečněno bezdrátově. To je způsobeno poklesem cen mobilních hovorů a větším růstem v zemích jako je Čína a Indie. Společnost pro průzkum trhu Gartner předpověděla, že do roku 2010 se bude mobilní telefon prodávat za pouhých 14 liber.

Skype, který poskytuje software pro internetovou telefonii přes počítač, zaznamenal u uživatelů obrovskou popularitu, i když Gartner předpovídá, že telefonní přístroje umožňující VoIP nakonec zvítězí.

"U Skypu si hodně lidí program stáhlo, ale ne už tak mnoho lidí jej používá. Chce to počítač a sluchátka s mikrofonem. Spíš to vypadá, že telefonní služby, které nabízí Vonage lidi víc přitáhnou." řekl David Neil, vicepresident pro výzkum firmy Gartner

Strategie bezdrátové technologie

Vzrůstající popularita internetové telefonie je pro tradiční telefonní společnosti jak dobrá, tak špatná zároveň říká zpráva.

Většinou jsou to všestranné technologie, které přinášejí zisk, ale fakt že ceny VoIP jsou mnohem levnější, znamená, že nebudou takovou dojnou krávou, jak tomu bylo v minulosti u pevných telefonních linek. Podle společnosti Gartner budou na světě v roce 2010 tři miliardy uživatelů mobilních telefonů.

Pan Neil myslí, že je vitální, že telefonní společnosti dávají bezdrátovým technologiím nejvyšší prioritu, pokud chtějí být v budoucnu nadále ve hře. "Budou muset mít velmi jasnou bezdrátovou strategii, jinak zaniknou," řekl.

Mnoho operátorů pevných linek integruje "bezdrát" do svých tradičních telefonních služeb, takže prodávají uživatelům službu umožňující mít jedno zařízení a jeden účet pro pevnou i mobilní linku. Pokud budou ale ceny mobilních hovoru dále klesat, nemusí to být dost na to přesvědčit lidi, že doma stále potřebují mít pevnou telefonní linku.

Pro telefonní společnosti bude taktéž velmi důležité modernizovat své sítě tak, aby se mohli stát páteří tolik diskutovaného digitálního domova budoucnosti, kde se spotřebiče jako například trouby budou moci zapínat na dálku. V tomto je nejdále podle pana Neila Britský Telecom po boku firem jako Jihokorejský Telecom. Jeho takzvaná síť 21. století je již značně vybudována a širokopásmově propojí telefonii, televizi, stejně jako aplikace pro digitální domácnost.

Zdroj: http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/technology/4401136.stm

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005111402-internetova-telefonie-je-in/ ].