× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

MySQL – 1. lekcia

[ http://programujte.com/profil/20356-martin-gulac/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       17. 11. 2005       49 717×
V dnešnej lekcii:

* Všeobecne o jazyku
* Inštalácia

..

Všeobecne o jazyku

Vítam vás v novom seriáli, ktorý bude venovaný tomu, bez čoho by dynamické stránky neboli zrejme vôbec vo svete internetu. Áno, v tomto seriáli sa budeme venovať databázam a konkrétne si "posvietime" na, v súčasnosti asi najobľúbenejší databázový server, MySQL.

Myslím, že už každý s vás počul tento termín. Zjednodušene povedané, jedná sa o spôsob práce s databázami, ku ktorým môžeme pristupovať z rôznych prostredí. Niekomu môže všetko pripadať zložité, ale stačí pochopiť základný princíp a môžete začať využívať túto technológiu.

Je to asi najobľúbenejší a najlepší databázový systém, ktorý je zadarmo a môže konkurovať databázovým systémom ako je Oracle alebo Microsoft SQL server. Linka pre slovenskú komunitu je http://www.mysql.sk [ http://www.mysql.sk/ ] a pre oficiálnu je to http://www.mysql.com [ http://www.mysql.com/ ].

Systém MySQL môže obsahovať 60 000 tabuliek s viac než 5 000 000 000 znakov. V určitých operačných systémoch môže MySQL pracovať s tabulkami o veľkosti 8 terabajtov. Spolupráca jazyka PHP a MySQL sa každou novou verziou zvyšuje.

Inštalácia

1. Navštívte stránku MySQL http://www.mysql.com [ http://www.mysql.com/ ] a stiahnite si najnovšiu verziu tohto databázového systému.

2. Rozbaľte stiahnutý súbor pomocou programu WinZIP alebo iného programu, ktorý umožňuje rozbaľovať archívy. Je jedno kam si teraz inštalačný balík umiestnite (napr. C:SOFTMySQL...).

3.Teraz si spustie súbor "setup.exe". Inštrukcie inštalácie sú zahrnuté v samotnej inštalácií a je na vás či si teraz vyberiete vlastnú inštaláciu alebo typickú inštaláciu. Adresár, kam sa MySQL inštaluje, bude nasledovný - C:mysql. Nie je to priorita, ale pre začiatočníkov je vždy lepšie začať od začiatku. Predpokladám, že v ďalších krokoch ste zvolili mnou odporúčaný cieľový adresár inštalácie.

4. Teraz choďte do adresára C:mysqlin. Nájdete tu súbor WinMySQLAdmin.exe. Spustite tento súbor a teraz by sa vám malo zobraziť okno, kde zadávate login a heslo. Toto je prvé spustenie, a preto tieto údaje zadávate len raz. Povedzme, že sme zadali údaje login "root" a heslo "root". Teraz budú naše prihlasovacie údaje "správcu" do MySQL také, ako sme zadali. Vždy pri prvom spustení tohoto súboru si zadané údaje zálohujte, aby ste predišli možnej nedostupnosti k dátam, ktoré si v budúcnosti vytvoríte.

5. Teraz by mala byť inštalácia MySQL hotová. Nezabudnite na login a heslo, ktoré vás budú zastupovať ako správcu MySQL.

V dalšom dieli sa zoznámime s jednotlivými dátovými typmi a ukážeme si, ako sa vytvárajú databázy a jednoduché tabuľky.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005111501-mysql-1-lekcia/ ].