× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Windows přes Internet nebo dokonce zadarmo?

[ http://programujte.com/profil/20356-david-budai/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       20. 11. 2005       10 023×

Microsoft se nechal slyšet, že hodlá po vzoru společnosti Google nabízet dvě nové internetové služby, a to Windows Live a Office Live. Uživatelé je tak budou moci využít, aniž by je měli nainstalované na svých pevných discích...

Těžko říct, zda se Microsoft pro tento krok rozhodl z vlastní iniciativy, nebo zda tak hodlá zahájit protiútok proti společnosti Google (a jejím obchodním partnerům). Google totiž už dříve ohlásil, že hodlá vytvořit sadu služeb provozovaných na webu. Jednoznačnou výhodou tohoto počinu je fakt, že tak odpadne nutnost instalace produktů na pevný disk. Zejména firmy by toho mohly plně využít a ušetřit peníze na úložných zařízeních.

Windows Live

Nedávno byla spuštěna beta verze nové služby Windows Live (Live.com [ http://www.live.com ]). Tento software by měl v budoucnu poskytovat zejména informace z nejrůznějších oborů, zajímavosti a možnost kontrolovat, zda vám něco neuniklo. Měl by usnadnit komunikaci mezi lidmi a výrazně zrychlit práci s informacemi. Součástí služby by měl být e-mail (v podstatě inovovaná verze současného MSN Hotmailu), weblog, komunikační program (Windows Live Messenger), dále možnost sdílet soubory, internetové telefonování a bezpečnostní software (Live OneCare). Tento výčet samozřejmě nemusí být kompletní a je na Microsoftu, jak ho rozšíří. Určitě také bude záležet na dlouhodobějším ohlasu uživatelů. První podoba je na výše uvedené adrese.

Provoz této služby by měla zajistit jednak reklama (realizovaná v podobě bannerů) a také pravidelné poplatky (hovoří se o měsíčních intervalech). Druhé možnosti bude využívat zřejmě zejména firemní odvětví. Totéž platí o službě Office Live.

Office Live

Tato služba je určena zejména menším firmám a zahrne podle Microsoftu více než 20 firemních aplikací. Mimo kancelářských programů by to mělo být řešení pro skupinovou spolupráci, projektový management, nástroj pro správu zákazníků, účetní systémy atd. Tyto aplikace bude možné provozovat nezávisle na webu nebo integrovat s klasickou podobou sady Office.

Jaké praktické využití bude mít tato služba pro běžné domácí uživatelé mi zatím není jasné. Snad je to jedna z prvních vlaštovek, které naznačují, kam se bude budoucnost počítačů a softwaru ubírat. Daleko jistě nejsou doby, kdy budete mít na stole pouze monitor a klávesnici a veškeré činnosti budou realizovány přes Internet. Jak by to vypadalo se současnou podobou Internetu, který není zdaleka bezpečný, o tom se můžeme jen dohadovat.

Podle všeho by služby měly být dostupné v průběhu roku 2006. Již nyní probíhá betatesting některých částí, další by se měly objevit v prosinci letošního roku. Je zřejmé, že Microsoft vykročil správným směrem. V této rané fázi však nelze dělat nějaké ukvapené závěry. Vše prověří až reálné využívání.

Windows zdarma

Poslední poznámka se už netýká výše popisovaných služeb, ale nedávného vyjádření Microsoftu, podle kterého by se mohla objevit bezplatná verze operačního systému Windows. Ty by však obsahovaly všudypřítomnou reklamu, která by se rovněž mohla objevovat v některých aplikacích. Microsoft tak možná činí v důsledku narůstajícího podílu jiných operačních systémů nebo kancelářských balíků.

Zatím není jasné, jakou formou se bude reklama realizovat, ale zřejmě pomocí Internetu. Otázkou zůstává, jestli by to bylo využitelné například v naší republice, kde stále nejsou dokonalé „internetové podmínky“ a neustálé stahovaní informací by mohli uživatelé těžko snášet.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005111802-windows-pres-internet-nebo-dokonce-zadarmo/ ].