× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Gambas

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-michal-zima/ ]Google [ ?rel=author ]       29. 11. 2005       9 227×

Gambas je příjemně vypadající aplikace, která poskytuje spoustu možností a je plnohodnotným nástrojem pro tvorbu aplikací v jazyce Visual Basic.

Na začátku si můžete vybrat projekt:

Celé prostředí je velmi pěkně zpracované. Nenašel jsem nic, co by mi oproti Visual Studiu chybělo. Právě naopak - našel jsem spoustu nástrojů navíc. Mezi ty nejpodstatnější bych zařadil například správce databází, editor ikon nebo například možnost vytvářet instalační balíčka bez nutnosti shánět nějaký externí software, který by to udělal jak tomu byl u Woken.

V nastavení je možno volit si barvení kódu, které je mnohem lépe řešené než u Visual Studia. Nastavení jinak není příliš rozsáhlé, ale řekl bych, že stačí.

Tady dávám na ukázku jeden z projektů, ať víte, jak vyvíjený software vypadá.

A na závěr to vůbec nejzajímavější. Je tu obrovské množství různých příkladů, které jsou rozděleny do kategorií podle zaměření. V kategorii hry jsou to jednoduché hry, třeba karetní nebo klasický had. A mnoho dalších příkladů v dalších kategoriích, které vám pomůžou odhalit drobné odlišnosti jazyka VB pod Linuxem. Tím je například místo End Quit.

Mě osobně toto vývojové prostředí překvapilo a nadchlo. A je naprosto neporovnatelné s KBasicem, který jsem zkoušel tehdy pod Windowsem a který mě zahltil reklamou a co chvíli spadl.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005112502-gambas/ ].