× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

TOP 10 programů z Internetu zdarma

[ http://programujte.com/profil/20356-david-budai/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       27. 11. 2005       34 077×

Na internetu se dá najít mnoho kvalitních freeware programů, které obohatí váš počítač. S jejich výběrem vám pomůžeme v tomto článku. Zaměřili jsme se na programy nejen k zabezpečení vašeho počítače, ale také na přehrávače multimédií a další užitečné aplikace.

Ad-aware SE Personal 1.06

Spyware je jedním z mnoha problémů dnešního internetu. Jsou to programy, které se bez vědomí uživatele usadí v počítači a po internetu často odesílají osobní údaje. Mnohou také měnit domovskou stránku internetového prohlížeče nebo zobrazování nechtěné reklamy. Proto je nejlepší, když se chráníte některým z programů pro to učených. Tento program je pro nekomerční použití zdarma a objevují se pro něj pravidelné aktualizace. Umožňuje skenovat pevný disk, registry, operační paměť i výměnná média. Navíc je dostupná i čeština. Program stáhnete na většině českých download serverů. Domovská stránka produktu je www.lavasoft.de [ http://www.lavasoft.de ].

Avast! Home Edition 4.6

Také antivirová ochrana je dnes nezbytná. To si uvědomuje i česká firma Alwil Software vyrábějící známý antivir Avast. Díky její licenční politice je možné tuto verzi pro nekomerční účely využívat zcela zdarma. Stačí k tomu pouhá registrace. Program využívá rezidentní ochranu, tedy ochranu v reálném čase, pro kontrolu souborů i elektronické pošty. Pro bezpečné uložení infikovaných a podezřelých souborů slouží Virová truhla. Pokud vlastníte připojení k internetu, program umožňuje automatickou aktualizaci virových definic. Ke stažení na stránce www.asw.cz [ http://www.asw.cz/cze/down_home.html ].

Adobe Reader 7.0

Určitě jste se už na internetu setkali s dokumenty PDF. K jejich prohlížení nebo tisku je nutný speciální prohlížeč. Jedním je i tento program, který je k dispozici zdarma. Je to neocenitelná pomůcka a k instalaci ji doporučujeme. Ke stažení je na www.adobe.co.uk [ http://www.adobe.co.uk/products/acrobat/readstep2.html ], nebo na některém českém download serveru i v české lokalizaci.

Codec Pack All in 1

Tento balíček kodeků jistě ocení všichni, kteří chtějí přehrávat filmy na PC. Velmi rychle pomocí pár voleb během instalace můžete mít všechny aktuální kodeky pro přehrávání DivX, XviD, různé formáty titulků a filtry audia a videa. Stahovat můžete na domovské stránce projektu www.codecpack.com [ http://www.codecpack.com ].

IrfanView 3.97

Je to jeden z nejznámějších prohlížečů grafických a multimediálních souborů. Podporuje téměř všechny nejběžnější formáty od JPG, GIF, TIFF až po AVI, WAV a další. Umožňuje také základní úpravy fotografií nebo převádět mezi některými formáty. Dostupné jsou i různé pluginy a počeštění programu. Stažení je možné přes oficiální web www.irfanview.com [ http://www.irfanview.com ].

Gimp for Windows

Gimp je určen pro tvorbu bodové (rastrové) grafiky, zejména pak na vytváření obrázků pro web, úpravu fotografií a další práci s grafikou. Obsahuje spoustu filtrů, stop, přechodů a vzorků, které se dají ještě rozšiřovat pomocí balíčků a upravovat podle vlastních potřeb. K jeho největším přednostem patří kompletní lokalizace do češtiny a nelze opomenout práci s vrstvami. Tento program byl původně vyvíjen pro Linux, nyní je však dostupná i verze pro Windows. Díky licenci GPL je možné ho využívat zdarma a tak se stává vhodnou alternativou k drahým profesionálním produktům. Stahovat můžete na české stránce www.gimp.cz [ http://www.gimp.cz/modules.php?name=Downloads ] nebo přes oficiální web www.gimp.org [ http://www.gimp.org ].

Winamp 5.094

Pro přehrávání nejen hudby, ale také videa, poslouží tento velice známý a rozšířený program. Kromě mnoha formátů, které dokáže přehrát, obsahuje i celou řadu nejrůznějších vizualizačních pluginů, které doplňují přehrávanou hudbu. Existuje v několika verzích, z toho verze Lite a Full jsou dostupné jako freeware. Full verze má integrovánu podporu internetového rádia a TV, umožňuje úpravu vzhledu prostřednictvím klasických i moderních skinů. Verze Pro je placená a umí navíc převádět hudební stopy do digitálního formátu MP3 a vypalovat CD. Program má intuitivní ovládaní, umožňuje vytvářet playlisty nebo přehrávat určitou složku. Stahovat můžete na adrese www.winamp.com [ http://www.winamp.com/player/free.php ].

Mozilla Firefox 1.0.6

Firefox je oceňovaný prohlížeč nové generace. Díky Firefoxu můžete surfovat rychleji, bezpečněji a efektivněji, než s jakýmkoliv jiným prohlížečem. Toto je definice na oficiálních stránkách a tvůrci mají zřejmě pravdu, protože obliba tohoto prohlížeče roste. Má intuitivní ovládání a přechod z Internet Exploreru není problém. Dokonce je možné překopírovat oblíbené položky. Mnoho informací a rad, jak přejít, naleznete na stránkách prohlížeče http://firefox.czilla.cz [ http://firefox.czilla.cz ]. Prohlížeč je kompletně lokalizovaný do češtiny a na zmíněných stránkách naleznete vždy jeho nejnovější verzi.

Skype 1.3

Dá se považovat za dokonalý a přitom jednoduchý nástroj pro telefonování po internetu. Umožňuje bezplatně telefonovat z jednoho počítače na druhý a potřebujete k tomu jen solidní připojení, mikrofon a reproduktory. Skype podporuje také konferenční hovor i šifrování komunikace. Dostupná je i čeština. Stahujte na adrese www.skype.com [ http://www.skype.com/products/skype/windows ].

DVD Shrink 3.2

Nástroj pro snadné zálohování DVD. Program umožňuje i komprimaci DVD a částečnou editaci - například vypuštění některých nechtěných částí filmu (menu, klipy, bonusy, odříznutí úvodní nebo závěrečné sekvence filmu), čímž se sníží jeho celková kapacita. Pak můžete vypálit i dvojvrstvé médium s filmem na běžně prodávané DVD o kapacitě 4,7GB. Můžete tak snadno zálohovat zakoupené DVD. Nutno však podotknout, že převod nosičů, které jste nezakoupili, je v rozporu se zákonem. Stahovat musíte přes některý ze serverů pro download programů, protože stránky o tomto programu jsou nefunkční.

Z trochu jiného soudku je kompletní kancelářský balík Open Office. Uvádíme ho zvlášť, protože se nejedná o jeden program, ale o soubor programů, stejně jako je komerční Microsoft Office. Tento balík je ovšem plně zdarma a dá se považovat za jeho plnohodnotného konkurenta. Všechny programy (textový editor, tabulkový procesor, kreslící nástroj a program pro tvorbu prezentací) jsou lokalizovány do češtiny a práce je velmi podobná jako v balíku MS Office. Oficiální stránky, které se tímto projektem zabývají naleznete na adrese http://openoffice.cz/ [ http://oo.o.cz ], kde také naleznete odkazy pro download.

Dalších 10 užitečných programů

Název: Popis: Adresa:
BSPlayer Přehrávač videa s podporou DivX a titulků http://www.bsplayer.org [ http://www.bsplayer.org ]
avast! Virus Cleaner Odstraní vybrané viry z počítače http://www.asw.cz/cze/down_cleaner.html [ http://www.asw.cz/cze/down_cleaner.html ]
DirectX 9.0c Multimediální ovládače http://www.microsoft.com [ http://www.microsoft.com ]
EVEREST Zobrazení konfigurace a diagnostika počítače http://www.lavalys.com [ http://www.lavalys.com ]
Google Earth 3D mapy světa http://earth.google.com [ http://earth.google.com ]
ICQ Nejpoužívanější program pro IM komunikaci po internetu http://www.icq.com [ http://www.icq.com ]
MBM Motherboard Monitor Monitorování základní desky http://mbm.livewiredev.com [ http://mbm.livewiredev.com ]
Notepad++ Náhrada poznámkového bloku ve Windows http://notepad-plus.sourceforge.net [ http://notepad-plus.sourceforge.net ]
PowerDVD Softwarový DVD přehrávač http://cyberlink.mokry.cz/powerdvd.php [ http://cyberlink.mokry.cz/powerdvd.php ]
Spybot Search and Destroy Odstranění spyware z počítače http://security.kolla.de [ http://security.kolla.de ]

Všechny zmíněné programy by měly být funkční pod všemi používanými verzemi Windows (98, ME, 200, XP). Všechny se také dají stáhnout přes již zmíněné download servery. V Česku patří k nejznámějším Stahuj.cz, Studna.cz [ http://www.studna.cz ] a Slunečnice.cz [ http://www.slunecnice.cz ]. Najdete na nich také mnoho jiných programů, jak freeware, tak zkušební trial a demo verze komerčních produktů, jejichž plné verze si můžete na všech serverech také zakoupit. V tabulce uvádíme přehled dalších deseti programů, které stojí za vyzkoušení.

Poznámka: Vzhledem k době vzniku článku mohou být dostupné i novější verze u některých programů.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005112603-top-10-programu-z-internetu-zdarma/ ].