× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Ze sešitu číslicové techniky <br>0000 0000. díl - Úvod

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       7. 1. 2006       19 228×

V tomto díle si řekneme, jak to bude probíhat a čím bych se chtěl dále zabývat.

V tomto seriálu bych vás chtěl seznámit se základy číslicové techniky. Chtěl bych vás naučit myslet jako mikroprocesor (v jedničkách a nulách), ukázat vám, jak se vytvářejí logické obvody, jak se počítá s Booleovou algebrou, jak fungují mikroprocesory, jak se tvoří logické funkce, jak fungují kombinační logické obvody, sekvenční a paměťové obvody. Samozřejmě nesmím zapomenout na číselné soustavy a na práci s nimi. A mnoho dalších zajímavých věcí. A to nejen teoreticky, ale i v praxi. Praktické používání obvodů nás čeká až po několika lekcích, které se zabývají čistě teorií, ale až se přes tuto teorii dostaneme, čekají nás různá zapojení. Budeme pracovat s registry, čítači, děliči, ale i s kombinačními obvody. Nemalou kapitolu bude tvořit i používání komparátorů, pamětí, různých převodníků a mnoho dalších obvodů.

Abych nepsal jen o tom, co nás čeká, napíšu i něco málo o integrovaných obvodech (IO). Pomocí značky IO budu po celou dobu našeho seriálu označovat integrované obvody. Kvůli nim to vlastně píši. IO jsou dnes prakticky všude - v monitoru, na kterém sledujete tento článek, pokud jste si ho nevytiskli na tiskárně plné integrovaných obvodů. Integrované obvody jsou dnes i v pračkách a mikrovlných troubách. Dokonce i ve vysavačích, ale to už je extrém. Jsou prostě všude. Jejich nespornou výhodou je krom velikosti, která si leckdy nezadá třeba ani s mravencem, je nízká spotřeba a nízké napájecí napětí na rozdíl od elektronek, kde se napětí pohybovalo okolo 400 voltů. Věřím, že většina z vás ví, jak integrovaný obvod vypadá. Je to taková, dejme tomu, krabička (pouzdro), ze které vyčnívají nožičky (vývody).

IOček je mnoho, ale my se budeme zabývat logickými obvody a to například TTL. Co tato zkratka znamená, vám budu zatajovat až do chvíle, kdy bude nezbytně nutné, abyste to věděli. Neznamená to Though The Lens, jak by si fotografové mohli myslet, ale Transistor - Transistor Logic. Existují ale i obvody DTL, ECL a MOS. Všemi těmito obvody se budeme zabývat.

Tyto obvody jsou logické, to znamená, že pracují se dvěma stavy - logickými 1 a 0. Co to vlastně je? Můžeme si je představit jako stavy vypnuto a zapnuto. Představte si žárovičku a vypínač. Pokud je vypínač sepnutý, žárovka svítí. Tedy je na ní napětí. Stavu se také říká High, ten nám představuje logickou 1. Pokud je vypínač rozepnutý, na žárovce není žádné napětí a nesvítí. Tomuto stavu se říká Low a představuje logickou 0. Těmto stavům se také říká pravda a nepravda nebo true a false.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006010202-ze-sesitu-cislicove-techniky-br-0000-0000-dil-uvod/ ].