× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Ze sešitu číslicové techniky<br>0000 0100. díl – Kódy

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       9. 2. 2006       31 825×

Dnes to bude o kódech...

Kódy se používají pro chránění informací a pro bezpečnější přenos dat. Základní používaný kód je binární:

Dále se používá kód s názvem +3. Jde vlastně o pouhé posunutí o tři.

Dále je to Grayův kód. Ten se používá pro sériový přenos dat. V tomto datovém přenosu používám paritní (kontrolní) bit. Podle tohoto paritního bitu se kontroluje, zdali je přijatý signál správný. Hodnota paritního bitu určuje, zda byl v poslaném kódu lichý nebo sudý počet jedniček a nul. Grayův kód má také tu výhodou, že u něj dochází ke změně pouze v jednom bitu. Je to kód cyklický.

Pak jsou zde kódy pro desítkovou soustavu, především různé verze kódu BCD (binary coded decimal). Krom BCD kódů uvedených v tabulce je zde ještě jednoduší kód BCD, který vypadá jako běžný binární kód, ale končí devítkou.

Kód BCD má výhodu, protože každá cifra je reprezentována čtyřmi bity. A můžeme tak využít čtyřbitový dekodér. Pro běžná binární čísla musíme používat dekodéry, které přečtou všechna čísla najednou. Zápis kódu v BCD se musí odlišit od jiných čísel.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006020503-ze-sesitu-cislicove-techniky-br-0000-0100-dil-kody/ ].