× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Canon PIXMA iP4200 – tiskneme kvalitně

[ http://programujte.com/profil/331-petr-kaspar/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       10. 2. 2006       18 884×

Obsah balení

Tiskárna je zabalena v relativně velké a těžké krabici, ve které naleznete téměř vše důležité, co budete potřebovat. Chybí jen datový kabel USB typu A-B, který budete muset dokoupit zvlášť (3m stojí cca 30 Kč). Konkrétně balení obsahuje:

  • Samotnou tiskárnu
  • Tiskovou hlavu + všech 5 inkoustů
  • Rámeček na potisk CD/DVD
  • 5 ks fotopapíru 10x15cm
  • Napájecí kabel, cd se softwarem, manuály a informační letáky

Vzhled

Tiskárna má velmi líbivý design. Přední část je vyrobena z plastu stříbrné barvy, kryt automatického podavače listů a výstupní přihrádky na papír je černé barvy. Zbytek tiskárny je šedý. Celá konstrukce tiskárny je velmi robustně a kvalitně zpracována.

Pohled na tiskárnu se zavřenými kryty.

Všechny ovládací prvky jsou umístěny na přední straně tiskárny. Nachází se zde tlačítko pro zapnutí a vypnutí, pro pokračování a stornování tisku a pro přepínání mezi zdroji papíru (viz. dále). Každé z tlačítek je doplněné příslušnou indikační kontrolkou. Také je zde umístěn konektor PictBridge pro přímé připojení fotoaparátu (který musí PictBridge taktéž podporovat) a tisk z něj bez nutnosti zapínat nebo vůbec vlastnit PC.

Ovládací prvky.

Jak jsem se již zmínil, tiskárna má 2 podavače papíru. První z nich je tzv. automatický podavač papíru, který je umístěn na horní straně tiskárny, do kterého se vkládají papíry svisle. Druhý z nich je tzv. kazeta, což je v podstatě zásuvka na spodní straně tiskárny, do které můžeme vkládat papíry. Tato kazeta se spíše hodí pro zásobu tiskových médií menšího formátu (např. obálky, papíry formátu A5 atd.). Při vložení formátu A4 bude totiž kazeta zasahovat za hranici tiskárny (při zavřené výstupní přihrádce), což může někomu vadit.

Pohled na tiskárnu s otevřenými kryty.

Při pohledu zezadu na tiskárnu nalezneme konektory pro připojení kabelů (datového a napájecího) a zadní kryt, po jehož otevření můžeme vytáhnout uváznutý papír (např. když použijeme papír s větší hmotností, než je povolená). Připojení k počítači je řešeno pomocí USB 2.0, starší paralelní port již není podporován.

Tisk

Tiskárna používá systém pěti oddělených inkoustů: azurová – CLI-8C, purpurová – CLI-8M, žlutá – CLI-8Y, černá – CLI-8BK a pigmentová černá – PGI-5BK. Pigmentová černá se používá při tisku černobílých dokumentů, zatímco černá je používána při tisku fotografií a barevné grafiky. Systém oddělených inkoustů je výhodný hlavně z ekonomického hlediska, jelikož při vyčerpání jedné barvy stačí koupit právě tu jednu barvu (pokud by inkousty byly společné, bylo by nutné koupit všechny znova, i když by ještě nebyly všechny vyčerpané).

Tisk probíhá pomocí 1 pikolitrové technologie FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering), díky čemuž je možné dosáhnout vysokého rozlišení tisku až 9600 × 2400 dpi. Oproti předchozímu modelu iP4000 používá iP4200 nové cartridge řady 8 (iP4000 používá řadu 6). To s sebou přináší výhody i nevýhody. Jednotlivé cartridge jsou opatřeny chipem, který si pamatuje hladinu inkoustu a v případě opětovném doplnění neoriginálním inkoustem si tuto skutečnost tiskárna pamatuje, což může způsobovat problémy při případné reklamaci. Nové cartridge jsou také mírně dražší než předchozí verze (pořád jsou však náklady na tisk malé).

Mezi klady patří to, že cartridge obsahují LED diody, které signalizují stav dané cartridge. Pokud je správně vložena a plná inkoustu – trvale svítí, pokud inkoust dochází – začne blikat a pokud dojde – bliká rychleji. Dalším plusem je podpora technologie ChromaLife100, která zaručuje vysokou odolnost tisku vůči vyblednutí. Pokud je použit papír Canon a výsledné fotky uloženy v ochranné fólii (albu), budou odolávat blednutí 100 let. Pokud nebudou uchované v albu, budou odolné proti vyblednutí na vzduchu 10 let. Tyto údaje však z pochopitelných důvodů nebylo možné ověřit, a tak nezbývá nic jiného, než Canonu věřit.

Cartridge s informačními diodami.

Tiskárna tiskne na velkou škálu tiskových médií: od standardních formátů A4, A5, B5, letter, legal, samozřejmě také na obálky, fotografické papíry A4, 10×15 atd. Na mnohé z nich zvládá také bezokrajový tisk. Zajímavá je možnost tisku na média CD a DVD (musí mít speciální povrch, na který je možno tisknout, tzv. printable média). K tomuto tisku je nutno použít rámeček, do kterého disk uchytíme a vložíme ho do označené „šachty“ nad výstupní přihrádkou. Další užitečná funkce je automatický duplexní (oboustranný) tisk. Pokud při tisku potvrdíme volbu oboustranný tisk, tiskárna vytiskne nejprve jednu stranu, pak papír vtáhne zpět do tiskárny, otočí a vytiskne druhou stranu. Hlučnost tiskárny při tisku není velká. Komu by se však velká zdála, má možnost si v ovladačích nastavit tichý režim.

Praktické testy

Při tisku dokumentů podávala tiskárna velice dobré výsledky. Text byl velmi ostrý, nedocházelo k žádnému viditelnému rozpíjení. Při tisku na obyčejný kancelářský papír byl plně čitelný text napsaný velikostí písma 2 (ve Wordu). Stejně kvalitně byla vytištěna i barevná a černobílá grafika přiložená v dokumentech.

Fotografie vytištěné na fotopapír jsou velmi kvalitní. Barevné i černobílé přechody jsou plynulé. Barvy jsou věrné a dostatečně kontrastní. Také tisk portrétu (pleťová barva) je bezproblémový. Stručně řečeno, vytištěné fotografie jsou stejně kvalitní, možná i lepší, jako fotky z fotolabu. Při dnešních cenách ve fotolabu však vychází fotky vytištěné tiskárnou trochu dražší, ale na občasný tisk fotek to nevadí.

Potisk CD/DVD médií je také vynikající. O tom se můžete přesvědčit níže na fotografii (ve skutečnosti to vypadá mnohem lépe než na fotografii). Pomocí přiloženého software si můžeme nastavit hranice tisku (vnitřní i vnější poloměr). Také můžeme potisknout 8cm CD/DVD. Zde by se také hodilo porovnání s jinou metodou na „potisk“ médií – LightScribe. Média potištěná tiskárnou se však s metodou LightScribe vůbec nemůžou srovnávat. Tisk je rychlejší, kvalitnější a hlavně barevný.

Ukázka potisku CD média.

Software

Přiložený software i ovladač tiskárny je lokalizován do českého jazyka. Nainstalování ovladače je snadné díky podrobnému manuálu. Na CD také nalezneme podrobnou příručku v elektronické podobě (také CZ) a další užitečné programy na tisk fotografií a potisk CD. Např. Easy-PhotoPrint slouží na tisk fotografií, můžeme vybírat různé režimy tisku (index, pasové fotografie, náhledy fotografií na CD...).

Easy-PhotoPrint pro tisk fotografií a CD.

Klady

  • Výborná kvalita tisku na různé typy médií.
  • Pěkný design a zpracování.
  • Potisk CD/DVD + duplexní tisk.

Zápory

  • Při vložení papírů formátu A4 do kazety tato kazeta zasahuje za hranici tiskárny.

Specifikace

Rozlišení: Až 9600 x 2400 dpi
Tisková hlava: 5 oddělených inkoustů, 1pl kapičky, FINE
Rychlost čb. tisku: Až 29 str./min
Rychlost bar. tisku: Text a grafika: až 19 str./min; A4 plná stránka: 25s
Rychlost fotografického tisku: A4: až 69s; Bez okrajů: 10 x 15cm 51s
Připojení k PC: USB 2.0
Podporované OS: Win 98, Me, 2000, XP; Mac OS
Spotřeba energie: Asi 0,8 W (pohotovostní režim), asi 17 W (při tisku)
Hmotnost: Přibližně 6,5 kg
Rozměry (š x h x v): 419 x 299 x 160 mm
Podporované formáty papírů: Podavač listů: A4, B5, A5, Letter, Legal, obálky (DL nebo Commercial 10), 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, kreditní karta (54 x 86 mm); Zásobník: A4, B5, A5, Letter, Legal, obálky (DL nebo Commercial 10), 10 x 15 cm, 13 x 18 cm
Hmotnost média: Podavač listů: 64 až 105 g/m2 a podporovaná speciální média Canon do hmotnosti 273 g/m2

Závěr

Tiskárna Canon PIXMA iP4200 je skutečně kvalitní tiskárna. Nabízí dokonalý tisk dokumentů i fotografií, k tomu možnost tisknout na CD/DVD média a také umožňuje automatický duplexní tisk. Při ceně, za kterou se to prodává, je to tiskárna s vynikajícím poměrem cena/výkon a mohu vám ji vřele doporučit.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006020701-canon-pixma-ip4200-tiskneme-kvalitne/ ].