× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

MySQL koupilo společnost a získalo zaměstnance

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       3. 3. 2006       9 927×
MySQL prohlásilo, že za blíže nespecifikovanou sumu získalo Netfrastructure, americkou společnost v soukromém vlastnictví, zabývající se tvorbou nástrojů a budováním webových aplikací. Starkey, jenž stál za zrodem Netfrastructure a byl jejím prezidentem, se zároveň stává nejvyšším softwarovým architektem v MySQL.

Tento krok MySQL podniklo po nedávném skoupení open source databázových firem Oy a Sleepycat Softwaru Oraclem. Někteří analytici se domnívají, že jde o obranný krok MySQL ve snaze posílit vývojářský tým a poskytnout společnosti nové možnosti pro budoucí vývoj své open source databáze.

„Ještě před založením Netfrastructure stál Starkey i u zrodu společnosti Interbase Software a vyvinul její relační databázi stejného jména. Interbase si nárokovala prvenství v začlenění několika vlastností, které se dnes hojně užívají, včetně upozornění na události, spouštěčů a podpory BLOBs (Binary Large Objects). Starkey byl zároveň tvůrcem relační databáze již neexistujícího Digital Equipment,“ hlásí zástupci MySQL.

Interbase Software byl později získán firmou Borland Software, která uvolnila zdrojový kód databáze pro open source komunitu. To posléze vedlo k projektu otevřené Firebird databáze, k němuž Starkey vydatně přispíval.

MySQL také zaměstnalo Ann Harrisonovou, Starkeyho manželku a člověka podílejícího se na vývoji Interbase databáze, a Taneli Otalavou, hlavní vedoucí technologického oddělení z bezpečnostně analytické společnosti SenSage. „Otalová, která kdysi pracovala v Oraclu, se u nás stává vedoucím technologického oddělení,“ oznamuje MySQL.

Starkeyův přechod k MySQL vyústil ve spekulace o tom, že chce společnost s databází přejít na Firebird architekturu, což by měl být defenzivní tah vůči Oraclu a jeho open source akvizicím. Innobase a Sleepycat stály za dvěma z populárních transakčních enginů používaných v databázi MySQL.

Tvrzení, že by se MySQL chystalo přijmout architekturu Firebirdu, však mluvčí společnosti prohlásila za mylné. „Společnost najala Starkeyho, Harrisonovou a Otalovou, aby nám dodali čerstvé nápady a pomohli s realizací plánů, na něž jsme doposud neměli čas,“ stojí ve veřejném prohlášení firmy MySQL.

V novinkové vsuvce podepsané Starkeym a zveřejněné na stránce Firebirdu se píše: „Společnosti MySQL a Firebird se navzájem nikdy neviděly jako konkurenti a pochybuji, že se to v budoucnu nějak změní. Naše projekty mají různé open source koncepce, jsou postaveny na odlišných technologiích a mají jiné zákaznické základny. Mé rozhodnutí přejít k MySQL nemá téměř nic do činění s Firebirdem a skoro všechno s Netfrastructure,“ píše dále Starkey.

Zdroj: Computerworld.com

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006030201-mysql-koupilo-spolecnost-a-ziskalo-zamestnance/ ].